Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε κλιματιστικό (και τι μετά την αγορά…)

Κάθε ηλεκτρική συσκευή έχει ως στόχο να βελτιώσει την καθημερινότητα μας, αλλά το καλοκαίρι μία είναι εκείνη, η οποία λύνει πολλά προβλήματα σε εμάς τις μαμάδες που έχουμε τα παιδιά μας -μικρά ή μεγάλα- αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι, καθώς δεν έχουν σχολείο.

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε κλιματιστικό (και τι μετά την αγορά…)

Η συσκευή αυτή δεν είναι άλλη από το κλιματιστικό, το οποίο βρίσκεται πλέον στο 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Κάτι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, δεδομένων των θερμοκρασιών που έχουμε στη χώρα μας.

Φυσικά, υπάρχουν διάφορα σημεία που πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε ένα νέο κλιματιστικό, είτε για αντικατάσταση παλαιότερου μοντέλου, είτε για να το βάλετε σε ένα ακόμη δωμάτιο του σπιτιού σας. Έτσι, αν θέλετε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε δροσερό και υγιεινό παράδεισο, αλλά να κάνετε και μία επένδυση με κέρδος, απευθυνθείτε στους ειδικούς. Οπότε, όταν μπείτε σε ένα κατάστημα μίας αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, όπως για παράδειγμα σε ένα από τα 95 σημεία της Κωτσόβολος, καλό είναι να έχετε στο νου σας τα εξής:

Νέα τεχνολογία Inverter

Η τεχνολογία Inverter χρησιμοποιείται πλέον από το σύνολο των κλιματιστικών, αλλά καλό είναι να προτιμήσετε τη νέα γενιά της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πλέον πολλοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν καινοτομίες που επιτρέπουν στα μοντέλα τους να διατηρούν την επιθυμητή θερμοκρασία με όσο το δυνατόν λιγότερες μικροαυξομειώσεις στην ισχύ τους. Τέτοιες καινοτομίες μπορεί να έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό του μοτέρ ή άλλες αναβαθμίσεις του εξοπλισμού και, όπως είναι φυσικό, ελαττώνουν το κόστος λειτουργίας. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει στην αγορά air-condition 9.000 BTU τόσο αποδοτικό ενεργειακά, που για 350 ώρες ψύξης (δηλαδή περίπου όσο θα το χρησιμοποιήσει κανείς όλο το καλοκαίρι) «καίει» το ίδιο ρεύμα με 8 λάμπες πυράκτωσης 60 βατ (W) που λειτουργούν για 1 μήνα.

klimatistiko1

Αυτόματη ρύθμιση του αέρα

Σημαντικό στοιχείο είναι η αυτόματη ρύθμιση της εξόδου του αέρα, ανάλογα με το αν το κλιματιστικό βρίσκεται σε λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης.

Tip: Σε κάθε περίπτωση, για τη σωστή επιλογή του κλιματιστικού σας θα πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα BTU με βάση τα τετραγωνικά του χώρου σας. Στη συνέχεια, επειδή το κλιματιστικό είναι μία συσκευή που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης Α++ & Α+++, έτσι ώστε η οικονομία να φανεί και στο λογαριασμό του ρεύματος!

Λειτουργία Turbo

Αρκετά μοντέλα διαθέτουν μία λειτουργία ενισχυμένης ψύξης, ώστε να πετύχουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο. Αν και πρωταρχικός σκοπός της συγκεκριμένης δυνατότητας είναι να σου εξασφαλίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα θερμική άνεση στον χώρο, χρησιμοποιώντας τη δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να μπαίνεις στον... πειρασμό να αφήνετε «αναμμένο» το κλιματιστικό κάθε φορά που πρόκειται να απουσιάσετε για μικρό χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί, όσο κι αν ανέβει στο μεταξύ η θερμοκρασία, το κλιματιστικό σας θα τη μειώσει ξανά στο «άψε σβήσε». Όπως είναι φυσικό, η λειτουργία Turbo πετυχαίνει το ίδιο αποτέλεσμα και τον Χειμώνα, θερμαίνοντας αυτή τη φορά τον χώρο σου σε ελάχιστο χρόνο.

Follow me

Όπως είναι φυσικό, όσο λιγότερο άσκοπα λειτουργεί το κλιματιστικό, τόσο μεγαλύτερη είναι στην πράξη η ενεργειακή του απόδοση. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι το μηχάνημα να μετρά με σχετικά μεγάλη ακρίβεια την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου, ώστε να «καίει» ρεύμα μόνον όταν πραγματικά αυτή διαφέρει από την τιμή που έχεις επιλέξει. Για να ανιχνεύουν τη θερμοκρασία, όλα τα κλιματιστικά βασίζονται σε αισθητήρες τοποθετημένους στις εσωτερικές μονάδες. Ωστόσο, επειδή οι μονάδες συνήθως είναι εγκατεστημένες σε κάποια γωνία του δωματίου, και σχετικά ψηλά, δεν είναι απίθανο οι μετρήσεις τους να διαφέρουν σημαντικά από τις συνθήκες που στην πραγματικότητα επικρατούν στον χώρο. Έτσι, πολλά μοντέλα διαθέτουν και έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού της θερμοκρασίας, μέσω της λειτουργίας «Follow Me», ή «i Sense» όπως την ονομάζουν εναλλακτικά άλλοι κατασκευαστές. Όταν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη λειτουργία, τότε ένα τέτοιο μοντέλο θα λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν εκεί όπου κάθε φορά βρίσκεται το τηλεχειριστήριο, το οποίο διαθέτει για αυτό τον λόγο έναν ανάλογο αισθητήρα. Επομένως, προσαρμόζοντας την ψύξη (ή τη θέρμανση) στο σημείο του τηλεχειριστηρίου, ένα air condition που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία όχι μόνο θα σου εξασφαλίζει ακριβώς τη δροσιά (ή τη ζέστη) που επιθυμείτε, αλλά και θα καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια για να πετύχει μία θερμοκρασία που είναι πιο κοντά στην πραγματική στον χώρο.

klimatistiko2

«Οικολογική» λειτουργία (Eco Mode)

Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν μία «οικολογική» λειτουργία, που αν την επιλέξετε το κλιματιστικό θα προσαρμόσει αυτόματα τη λειτουργία του στις ανάγκες του δωματίου. Μερικοί κατασκευαστές ονομάζουν την ίδια δυνατότητα «λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας», υποστηρίζοντας πως επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης κατά 25% έως 50%. Άλλα μοντέλα θα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε εσείς το επίπεδο δαπάνης ενέργειας, ώστε αν το επιθυμείτε να μειώσουν κατά 70% ή 50% περίπου το ρεύμα που «καίνε» στην ψύξη.

Νυχτερινή λειτουργία

Αν προορίζετε το κλιματιστικό για το υπνοδωμάτιο, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως πολλά προϊόντα ενσωματώνουν μία ειδική λειτουργία για τη νύχτα, ώστε να εξασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, με τη σταδιακή μεταβολή της θερμοκρασίας, είτε στην ψύξη είτε στη θέρμανση, όχι μόνο θα σας βοηθούν να απολαμβάνετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας τον ύπνο σας, χωρίς να κρυώνετε ή να ιδρώνετε αντίστοιχα, αλλά και θα «γλιτώνουν» ρεύμα από τους λογαριασμούς σας.

Αυτοκαθαρισμός

Πολλά air-condition τελευταίας «γενιάς» ενσωματώνουν μία λειτουργία αυτοκαθαρισμού, ώστε να απομακρύνουν από το εσωτερικό τους την υγρασία, τη βρωμιά και τη σκόνη. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο εξασφαλίζουν πιο υγιεινή ατμόσφαιρα, αλλά και καλύτερη απόδοση του μηχανήματος, που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Σύνδεση Wi-Fi

Κάθε «έξυπνο» κλιματιστικό συνδέεται στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi, ώστε να μπορείτε να το χειριστείτε από το smartphone ή το tablet σας, ακόμη κι αν βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά. Ένα από τα πλεονεκτήματα που δίνει αυτή τη δυνατότητα είναι πως οποιαδήποτε στιγμή θα μπορείτε να ελέγξετε μήπως τυχόν το ξεχάσατε κατά λάθος «αναμμένο» (ώστε να μην καίτε ρεύμα άσκοπα).

klimatistiko4

Μειωμένη κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής

Πολλοί κατασκευαστές έχουν μειώσει δραστικά την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους σε κατάσταση αναμονής. Έτσι, σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά, τα μοντέλα αυτά καταναλώνουν 5 έως και 10 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργειας, εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς σας.

Ανίχνευση παρουσίας

Στην αγορά θα βρείτε μοντέλα που μπορούν να «καταλάβουν» αν βρίσκεστε στον χώρο. Έτσι, εάν δεν εντοπίσουν άτομα στο δωμάτιο για περισσότερο από 20 λεπτά, τίθενται αυτόματα σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας έως και κατά 80% το ρεύμα που «καίνε» μέχρι να επιστρέψει κάποιος στον χώρο και τότε να ξαναμπούν σε κανονική λειτουργία. Εξαιρετικά χρήσιμο, ιδίως για τα παιδιά, τα οποία αρέσκονται να μπαινοβγαίνουν στα δωμάτια του σπιτιού!

Και μην ξεχνάτε: Είμαστε σε εκπτώσεις, κάντε την αγορά του κλιματιστικού σας τώρα από τον Κωτσόβολο και κερδίστε μία Δωροεπιταγή με ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού!

Μην περιμένετε τον καύσωνα για να βάλετε κλιματιστικό, διότι όταν έρθει ο καύσωνας, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε το κουμπί να ανοίξει το κλιματιστικό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved