10 «κόλπα» για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Το καλοκαίρι, οι δύο συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο στα ελληνικά νοικοκυριά είναι το κλιματιστικό και το ψυγείο.

10 «κόλπα» για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Ιδίως αν είσαι μητέρα με παιδιά, δεν το συζητάμε καν ότι και θα ψάχνεις συνεχώς το τηλεκοντρόλ του κλιματιστικού και θα ανοιγοκλείνεις το ψυγείο ανάλογα με το τι ζητάνε τα παιδιά σου και οι φίλοι τους που θα καταφθάνουν συνεχώς στο σπίτι.

Ταυτόχρονα, όμως είναι και δύο αρκετά ενεργοβόρες συσκευές. Ακόμη και αν τις έχεις πάρει από ένα κατάστημα Κωτσόβολος με τους ειδικούς να σου έχουν πει ποιο μοντέλο ταιριάζει στις ανάγκες σου και προσφέρει χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, τις περισσότερες φορές όλα εξαρτώνται από τη χρήση που τους κάνεις.

Ας δούμε καταρχήν το κλιματιστικό και ορισμένα «κόλπα» για να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος. Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και για να μπορέσει ένα κλιματιστικό να λειτουργήσει με βάση την ενεργειακή του κλάση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ιδιοκτήτης του να το χρησιμοποιεί σωστά. Αυτό π.χ. σημαίνει πως μόνο αν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία σε λογικά επίπεδα, ή απομονώνεις τον χώρο που κλιματίζεται, το μηχάνημά σου θα λειτουργεί αποδοτικά και θα επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

kotsovolos1

1# Ρύθμιση της θερμοκρασίας με μέτρο

Σύμφωνα με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το Καλοκαίρι η θερμοκρασία καλό θα είναι να μην ρυθμίζεται ποτέ κάτω από 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ συχνά δοκιμάζοντας ακόμη και τους 28 ή τους 27 βαθμούς Κελσίου θα νιώθεις ικανοποιητική δροσιά. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσεις πως το μηχάνημά σου θα λειτουργεί αποδοτικά, αφού όπως είναι φυσικό όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία που προσπαθεί να πετύχει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η ενεργειακή του κατανάλωση. Χαρακτηριστικό είναι πως, σε φυλλάδιο που είχε κυκλοφορήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, αναφερόταν πως για κάθε βαθμό αύξησης του θερμοστάτη (και επομένως της θερμοκρασίας του χώρου σου), η κατανάλωση του μηχανήματος μειώνεται κατά 7-10%.

2# Εξασφάλισε καλύτερη κατανομή του αέρα

Για την καλύτερη κατανομή της θερμοκρασίας, καλό είναι να ρυθμίζεις τις περσίδες του μηχανήματος, ώστε το καλοκαίρι ο (ψυχρός) αέρας από το κλιματιστικό να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, και τον χειμώνα ο (θερμός) αέρας χαμηλά. Πολλά σύγχρονα μοντέλα air condition διαθέτουν μία λειτουργία που ρυθμίζει αυτόματα τη διεύθυνση εξαγωγής του αέρα, ανάλογα με το αν βρίσκονται σε λειτουργία ψύξης ή θέρμανσης.

3# Προφύλαξε τον χώρο σου από την ηλιακή ακτινοβολία

Με την ίδια λογική, όσο λιγότερο εκτεθειμένος στη ζέστη είναι ο χώρος σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να πετύχει το μηχάνημα την επιθυμητή θερμοκρασία και, στη συνέχεια, να τη διατηρήσει. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να φροντίσεις ώστε ο κλιματιζόμενος χώρος να μην «βομβαρδίζεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, για το οποίο το καλύτερο «αντίδοτο» είναι οι τέντες. Αν δεν έχεις τέντες, κλείσε τα παντζούρια ή τα στόρια.

4# Φρόντισε το μηχάνημα να λειτουργεί σε ιδανικές συνθήκες

Έλεγξε μήπως, λόγω της θέσης που έχει εγκατασταθεί, η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού εκτίθεται απευθείας στον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα είναι να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο, φροντίζοντας όμως ώστε να μην παρεμποδίζει την εκπομπή θερμότητας από τον συμπυκνωτή.

kotsovolos2

5# Απομόνωσε τον χώρο

Όπως είναι φυσικό, ο κλιματισμός θα λειτουργεί σωστά όταν δροσίζει αποκλειστικά το δωμάτιο για το οποίο τον προόριζες εξαρχής, το μέγεθος του οποίου εξάλλου χρησιμοποίησες για να βρεις την ισχύ (δηλαδή τα BTU) που θα πρέπει να έχει το κλιματιστικό σου. Επομένως, δεν έχει νόημα να αφήνεις ανοικτές τις πόρτες του δωματίου, ώστε ο κλιματιζόμενος αέρας να «περνά» στο υπόλοιπο διαμέρισμα, για να το δροσίσει κι αυτό. Όταν θέλεις να «φρεσκάρεις» την ατμόσφαιρα του χώρου, άνοιξε ένα παράθυρο για μικρό χρονικό διάστημα, αφότου πρώτα απενεργοποιήσεις το μηχάνημα.

Tip: Είμαστε σε εκπτώσεις, με την αγορά του κλιματιστικού σας από τον Κωτσόβολο μπορείς να κερδίσεις μία Δωροεπιταγή με ανακύκλωση παλιού κλιματιστικού!

Τι κάνουμε με το ψυγείο;

Ακόμη κι ένα ψυγείο που είναι «πρωταθλητής» στην ενεργειακή εξοικονόμηση, αφού είναι εξοπλισμένο γι’ αυτό τον σκοπό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, θα καταναλώνει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο ρεύμα από τις εργοστασιακές του προδιαγραφές. Με δεδομένο μάλιστα πως το ψυγείο βρίσκεται στην πρίζα 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο, αυτό σημαίνει πως η «σπάταλη» λειτουργία του έχει ως συνέπεια να αυξάνονται σημαντικά τα χρήματα που πληρώνεις για ρεύμα. Ωστόσο, με ένα ψυγείο από τον Κωτσόβολο, αλλά και αν ακολουθείς μερικούς απλούς κανόνες «καλής χρήσης» της συσκευής σου, θα μπορείς να είσαι σίγουρη πως τα τρόφιμά σου συντηρούνται με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος και επομένως χωρίς να «φουσκώνουν» άσκοπα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού σου.

kotsovolos3

6# Τοποθέτησε το ψυγείο μακριά από εστίες θερμότητας

Για να αποβάλλει όσο το δυνατόν πιο εύκολα στον περιβάλλοντα χώρο τη θερμότητα που αφαιρεί από το εσωτερικό του, και επομένως για να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα, το ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από κάθε συσκευή που ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία (π.χ. την κουζίνα ή το καλοριφέρ). Αν σε μικρή «εμβέλεια» από το ψυγείο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στην περίπτωση που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κουζίνα και αυτή λειτουργεί, τότε μπορεί να καταναλώνει έως και 30% περισσότερο ρεύμα για να κρατήσει την ψύξη.

7# Φρόντισε να μην εφάπτεται στον τοίχο και τα πλαϊνά ντουλάπια

Για να μην «ζορίζεται» το μοτέρ, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος γύρω του, ώστε να αποβάλλει εύκολα τον θερμό αέρα. Επομένως, η «πλάτη» του θα πρέπει να βρίσκεται 5-10 εκατοστά μακριά από τον τοίχο. Για τον ίδιο λόγο, είναι απαραίτητο να απέχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά από τυχόν ράφια ή άλλες συσκευές που βρίσκονται στα πλαϊνά του τμήματα.

8# Ρύθμισε σωστά τον θερμοστάτη

Όπως είναι φυσικό, τα τρόφιμα στο ψυγείο θα πρέπει να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ώστε να διατηρούνται. Αν όμως η ψύξη είναι υπερβολική, τότε το μοτέρ του ψυγείου θα λειτουργεί σε κάποιον βαθμό άσκοπα, αυξάνοντας επομένως την κατανάλωση ρεύματος έως και 15% χωρίς λόγο. Επομένως, ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη, δεν θα πρέπει να επιλέγεις για τον θάλαμο συντήρησης θερμοκρασία χαμηλότερη από τους 5 βαθμοί Κελσίου και για την κατάψυξη μικρότερη από τους –18°C.

kotsovolos4

9# Φρόντισε να μην «χάνεται» η ψύξη

Κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου, τότε τίθεται σε λειτουργία το μοτέρ (συμπιεστής) και επομένως καταναλώνεται ρεύμα, για να επανέλθει η ψύξη στα φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, θα πρέπει να ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου μόνον όταν είναι απαραίτητο και, βέβαια, να μην την ξεχνάς ανοικτή. Επίσης, με την καλή οργάνωση στην τοποθέτηση των τροφίμων στον θάλαμο συντήρησης και την κατάψυξη, θα μπορείς να βρίσκεις γρήγορα κάθε φορά αυτό που ψάχνεις, ώστε και πάλι να «χάνεται» όσο το δυνατόν λιγότερη ψύξη.

10# Μην ξεχνάς την απόψυξη αν το ψυγείο σου δεν είναι Full No Frost

Ένα πλεονέκτημα των ψυγείων Full No Frost είναι πως δεν «μαζεύουν» πάγο, κάτι που συμβαίνει στα λεγόμενα μοντέλα «στατικής ψύξης», δηλαδή στις συσκευές που για τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους χρησιμοποιούν ένα ψυκτικό στοιχείο, το οποίο στην περίπτωση της συντήρησης βρίσκεται στην «πλάτη» του θαλάμου. Επομένως, στην περίπτωση που το ψυγείο σου είναι στατικής ψύξης, θα πρέπει να γνωρίζεις πως ένα στρώμα πάγου μόλις 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Ο λόγος είναι πως ο πάγος λειτουργεί σαν θερμική μόνωση, αναγκάζοντας το μοτέρ της συσκευής να λειτουργεί περισσότερο για να διατηρήσει χαμηλή τη θερμοκρασία, και επομένως να «καίει» περισσότερο ρεύμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved