Τα παραδοσιακά αποκριάτικα ομαδικά παιχνίδια!

Οι Απόκριες είναι από τις γιορτές κατά τις οποίες μπορούμε να αναβιώσουμε όλα τα έθιμα από τις ενδυμασίες έως και τα παιδικά ομαδικά παιχνίδια που παίζονταν τότε σε διάφορα χωρία της Ελλάδας.

Τα παραδοσιακά αποκριάτικα ομαδικά παιχνίδια!

Εμείς σήμερα θα σας θυμίσουμε τρία ομαδικά παιχνίδια που σίγουρα πολλές από εσάς παίζατε στις γειτονίες και τώρα είναι η ευκαιρία να τα μάθετε στα παιδιά!


* Γαϊτανάκι

Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα ξύλινο κοντάρι. Στην κορυφή του είναι πιασμένες αρκετές πολύχρωμες κορδέλες, που είναι μακριές. Κάθε κορδέλα την κρατάει ένα παιδί και τραγουδώντας κάποιο τραγούδι γυρνάει γύρω γύρω. Το ένα παιδί περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από το άλλο παιδί και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια.

* Μπούφος

Μία γυναίκα ντύνεται μπούφος. Φοράει στεφάνι από κλαδί ελιάς και υποδύεται τον μπούφο που κυνηγά να πιάσει τις κότες (άλλες γυναίκες και κοπέλες).

* Το "Χάσκω"

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ, ο πατέρας ή ο μεγαλύτερος της οικογένειας έκρυβε ένα αυγό μέσα στο γιαούρτι. Το αυγό ήταν βρασμένο και τρυπημένο σε δύο σημεία απ' όπου περνούσε ένα σχοινί. Ο πατέρας μετακινούσε το αυγό με το σχοινί μέσα στο γιαούρτι. Όποιο μέλος της οικογένειας εντόπιζε το αυγό (μετά από αρκετό γιαούρτωμα), ήταν νικητής.
Πηγή: rizovouni

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved