Διάλυση αρραβώνα: Προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση λύσης της μνηστείας;

Σύμφωνα με το άρθρο 1346 του Αστικού Κώδικα, η σύμβαση για μελλοντικό γάμο (μνηστεία) δεν γεννά αγωγή για εξαναγκασμό του.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Διάλυση αρραβώνα: Προβλέπεται αποζημίωση σε περίπτωση λύσης της μνηστείας;

Η υπόσχεση ποινής για την περίπτωση που θα ματαιωθεί ο γάμος είναι άκυρη.

Ο νόμος αναγνωρίζει αξίωση αποζημίωσης σε περίπτωση λύσης της μνηστείας χωρίς σπουδαίο λόγο, σύμφωνα με το άρθρο αυτό και συγκεκριμένα: «Αν κάποιος από τους μνηστευμένους διαλύσει τη μνηστεία χωρίς σπουδαίο λόγο, έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον άλλο ή τους γονείς του, καθώς και κάθε τρίτον που ενέργησε στη θέση των γονέων, για τη ζημία που έπαθαν εξαιτίας δαπανών ή άλλων μέτρων που έλαβαν με την προσδοκία του γάμου, αφού ληφθούν υπόψη και οι ειδικές περιστάσεις.

Η ίδια υποχρέωση βαρύνει και το μνηστευμένο που προκάλεσε υπαίτια τη δικαιολογημένη διάλυση της μνηστείας από τον άλλο».

Αν ο γάμος ματαιώθηκε, καθένας από τους μνηστευμένους έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τον άλλο, κατά τις διατάξεις για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, καθετί που του έδωσε ως δωρεά ή ως σύμβολο της μνηστείας. Αν ο ένας από τους μνηστευμένους πεθάνει, θεωρείται, σε περίπτωση αμφιβολίας, πως έχει αποκλειστεί η αναζήτηση όσων είχαν δοθεί.

Σε κάθε περίπτωση όταν περάσουν δύο χρόνια από το τέλος του έτους, κατά το οποίο λύθηκε η μνηστεία, παραγράφονται όλες οι αξιώσεις που πηγάζουν από αυτή.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

Διαβάστε επίσης

Μνηστεία:Τι σημαίνει και ποιες οι συνέπειες σε περίπτωση λύσεώς της
Τι δικαιώματα έχει ο σύζυγος στην περιουσία του άλλου συζύγου μετά τη λύση του γάμου;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved