Μαγειρεύετε και έχετε ξεμείνει από υλικά; Υπάρχουν λύσεις

Συμβαίνει και στις καλύτερες μαγείρισσες: Διαπιστώνουν στο παρά πέντε ότι δεν έχουν όλα τα υλικά να μαγειρέψουν το φαγητό που έχουν προγραμματίσει. Και ήταν τόσο σίγουρες ότι τα είχαν!

Μαγειρεύετε και έχετε ξεμείνει από υλικά; Υπάρχουν λύσεις

Και θα αναρωτηθείτε, που είναι το πρόβλημα; Μαγειρεύουμε – καθώς έχει συμβεί σε όλες μας- κάτι άλλο. Αυτή είναι μια καλή λύση. Αν όμως έχετε ξεπαγώσει το κρέας αλλά τελικά είναι λιγότερο από αυτό που υπολογίζατε; Αν είχατε αγοράσει ανανά ( λέμε τώρα) για να φτιάξετε ένα ξεχωριστό φαγάκι αλλά ως δια μαγείας κάποιος τον έφαγε;

Υπάρχουν εναλλακτικές και είναι πολύ απλές:

-Αν είχατε υπολογίσει άλλη ποσότητα κρέατος απ’ αυτή που έχετε, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε. Μπορείτε να αναπληρώσετε την ποσότητα κρέατος με περισσότερα λαχανικά, πατάτες, ή ζυμαρικά.
-Πολλές συνταγές μαγειρικής περιέχουν ορισμένα εξωτικά υλικά που ανεβάζουν πολύ το κόστος. Αντικαταστήστε με πιο καθημερινά ( ή ακόμα και με κομπόστα ). Έτσι και το διαφορετικό φαγητό θα μαγειρέψετε και δεν θα σας περισσέψουν υλικά που δεν θα σας χρησιμεύσουν για την παρασκευή κάποιου άλλου φαγητού.
-Σε ένα σκεύος μπορείτε να αποθηκεύετε – στο ψυγείο- όσα λαχανικά περισσεύουν από τα φαγητά που φτιάχνετε. Μπορείτε αργότερα να προσθέσετε λίγο ζωμό λαχανικών και να φτιάξετε με αυτά μια νόστιμη σούπα.

Λίστα

Φτιάξτε ένα πλάνο γευμάτων κάθε εβδομάδα και με βάση αυτό κάντε μια λίστα με τα απαραίτητα ψώνια. Μ΄αυτό τον τρόπο θα αγοράσετε τα απαραίτητα προϊόντα και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να κάνετε παρορμητικές αγορές τροφίμων στο σούπερ μάρκετ. Επίσης, επωφεληθείτε από τις προσφορές σε προϊόντα όπως κρεατικά, αλλαντικά, τυριά και λοιπά.

Οταν μαγειρεύετε να θυμάστε:

•Στον ατμό: Μαγειρεύετε στον ατμό, γιατί τα τρόφιμα διατηρούν καλύτερα τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους. Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και από πάνω τοποθετήστε ένα κατάλληλο σκεύος (π.χ., τρυπητό μεταλλικό σουρωτήρι) με τα τρόφιμα.
• Βράσιμο: Αν σκοπεύετε να βράσετε λαχανικά, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατό λιγότερο νερό.
Τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται από τα τρόφιμα στα υγρά που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα. Έτσι, όταν βράσετε λαχανικά, μπορείτε να κρατήσετε το υγρό που θα μείνει για να το χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές.
Στην κατσαρόλα: Οι περισσότερες συνταγές που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική απαιτούν το «τσιγάρισμα» κάποιων
υλικών σε λάδι (π.χ., κρεμμυδιού ή κομματιών κρέατος), πριν προστεθεί το υγρό (π.χ., σπιτικός ζωμός, κρασί, νερό κ.ά.) μέσα στο οποίο θα βράσουν στη συνέχεια. Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, δοκιμάστε να «τσιγαρίσετε» τα υλικά σε μέρος του υγρού που θα χρησιμοποιήσετε αντί για λάδι και προσθέστε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος.

Διαβάστε επίσης

Μαγειρεύετε σωστά τα τρόφιμα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved