Παιδικά κρεβατάκια: Σοβαρές κατασκευαστικές ελλείψεις διαπίστωσαν Έλληνες ερευνητές

Σοβαρές κατασκευαστικές ελλείψεις παρουσιάζουν παιδικά κρεβατάκια ελλοχεύοντας κινδύνους για τους μικροσκοπικούς «ενοίκους» τους, όπως προκύπτει σε έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο ελέγχου ποιότητας του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και παρουσιάστηκε στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στην Έδεσσα.

Παιδικά κρεβατάκια: Σοβαρές κατασκευαστικές ελλείψεις διαπίστωσαν Έλληνες ερευνητές

«Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν σε 10 παιδικά κρεβατάκια έδειξαν ότι κανένα από τα δείγματα που μελετήθηκαν δεν πέρασε όλες τις δοκιμές, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο που αναφέρεται στην ασφάλεια αυτών των κρεβατιών, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν παρά πολλά μη ασφαλή παιδικά κρεβάτια στην ελληνική αγορά», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) του ανωτέρω τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Νινίκας, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Γεώργιο Νταλό, τη συνεργάτιδα δασολόγο Ανδρομάχη Μητάνη και τη συνδρομή της Σταματίας Χρόνη από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, υλοποίησαν την έρευνα.

«Όπως προέκυψε, το μεγαλύτερο ποσοστό -70%- μη συμμορφούμενων με το πρότυπο κρεβατιών, οφείλεται στις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν όσον αφορά τις προϋποθέσεις συσκευασίας και "δεσίματος" των κρεβατιών. Το 25% εξ αυτών έκρυβαν κινδύνους για εγκλωβισμό του κεφαλιού των παιδιών και το 8% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις της σταθερότητας και των συνδέσμων», είπε ο κ. Νινίκας ξεκαθαρίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, τα κρεβάτια αποστέλλονταν στους κατασκευαστές για να κάνουν τις προτεινόμενες διορθώσεις και να τα ξαναστείλουν στο Εργαστήριο για επανέλεγχο.

«Όπως διαπιστώσαμε, κανένα από τα δείγματα δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό πρότυπο που αναφέρεται στην ασφάλεια των παιδικών κρεβατιών, γεγονός που αποτελεί αιτία ανησυχίας καθώς τα 10 κρεβάτια που μελετήθηκαν κρίνονται μη ασφαλή και ακατάλληλα για διακίνηση στην αγορά» επισημαίνει ο κ. Νινίκας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved