Μυστικά για τα αυγά, που θα φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητα σου

Σου σπάνε τα αυγά κατά το βράσιμο; Έχεις ξεχασμένο αρκετές μέρες φρέσκο αυγουλάκι από το χωριό, αλλά δεν ξέρεις αν μπορείς να το φας; Σου έπεσε αυγό στο πάτωμα; 

Μυστικά για τα αυγά, που θα φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητα σου

Αυτές και άλλες απορίες, που έχεις για το αυγό, μόλις θα σου λυθούν! Ιδού κάποια μυστικά για το αυγό, που θα φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητα σου.

Η θερμοκρασία κάνει τη διαφορά

Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι το ράγισμα των αυγών, κατά το βράσιμο. Στοίχημα βάζουμε ότι θα μας βγει… αλώβητο, αλλά το χάνουμε. Βασικός, λοιπόν, κανόνας για να μη ραγίσει, είναι η θερμοκρασία. Αν από το ψυγείο το βάλεις κατευθείαν στο μπρίκι, να είσαι σίγουρη, θα ραγίσει. Γι αυτό, βγάλε το λίγο νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Βλέπεις, η απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, προκαλεί συστολή ή διαστολή στο τσόφλι γι αυτό και σπάει.

Χαμήλωσε τη φωτιά, για να περιορίσεις τις απώλειες

Το βράσιμο έχει κι άλλο ένα μυστικό. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία, για να μην έχεις τις γνωστές απώλειες, δηλαδή, ράγισμα. Αλλά και νερό που φουσκώνει και χύνεται στο μάτι της κουζίνας. Μπορείς, μάλιστα, μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν' αφήσεις το μπρίκι ή την κατσαρόλα (αν βράζεις κάμποσα), πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά

Αλάτι και ξίδι για σωστές δουλειές

Κι άλλο ένα μυστικό, που έχει να κάνει με το βράσιμο. Κατά τη διάρκεια του, ρίξε αλάτι και ξίδι. Αποφεύγεις έτσι τυχόν ραγίσματα. Αλλά ακόμη κι αν σου ραγίσει το αυγό, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

Ξεχασμένα αυγά; Να πόσο διατηρούνται

Αν το αυγό είναι φρέσκο, μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση του ψυγείου για 3-5 εβδομάδες

eggfloor

Είναι όντως φρέσκο; Έτσι θα το ανακαλύψεις

Και πώς θα ξέρεις, αν τα αυγά που αγόρασες είναι πράγματι φρέσκα; Ιδού το κόλπο. Εύκολο και δοκιμασμένο. Γεμίζεις ένα μπολάκι με νερό και ρίχνεις μέσα το αυγό. Αν καθίσει στον πάτο, «φωνάζει» ότι είναι φρέσκο. Αν σταθεί στη μέση, είναι σχεδόν φρέσκο, δηλαδή λίγων ημερών, ενώ το μπαγιάτικο θα επιπλεύσει.

Είναι βρασμένο ή ωμό; Ιδού η απορία

Την έχουμε πατήσει. Να βράσουμε αυγό, να μην το φάμε και να το βάλουμε στο ψυγείο. Αλλά την επόμενη μέρα το έχουμε μπερδέψει και δεν ξέρουμε ποιο είναι το βρασμένο και ποιο το ωμό. Να πώς θα το ξεχωρίσεις. Το βάζουμε πάνω στο τραπέζι και το στρίβουμε με το χέρι μας. Αν είναι ωμό θα κάνει το πολύ 3 στροφές. Αν είναι βρασμένο, θα γυρνάει ασταμάτητα.

Πανικός, ωμό αυγό έπεσε στο πάτωμα

Ψυχραιμία. Ρίχνετε αμέσως μπόλικο αλάτι σε όλη την επιφάνεια που είναι το σπασμένο αυγό. Το αφήνετε λίγο, ώστε το αλάτι να το απορροφήσει. Μετά, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας ή σφουγγάρι.

Μυρίζουν τα πιάτα… αυγουλίλα!

Και γι αυτή την περίπτωση υπάρχει η κλασική λύση με το ξύδι, με το οποίο τα ξεπλένουμε πριν το σαπούνισμα. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κατακάθι από ελληνικό καφέ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved