Μανάδες του κόσμου: Από την Κιουρί στην Τζολί

Οι μανάδες που είναι διάσημες, δεν είναι πιο ικανές από τις άλλες. Εχουν την ίδια αγάπη και δύναμη με όλες εμάς τις... άσημες.

Μανάδες του κόσμου: Από την Κιουρί στην Τζολί

Μπορούν να γινουν παράδειγμα όμως στο ότι η μητρότητα και η επαγγελματική τους καριερα μπορούν και να συνάδουν. Επίσης μπορεί να είσαι μαμά και να είσαι είτε η Μαρι Κιουρι, είτε η Σίντι Κροφορντ. Ακολουθεί μία λίστα, που αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορείς να είσαι μαμά, ό,τι μα ό,τι επάγγελμα κι αν κάνεις. Είτε κερδίζεις Νόμπελ, είτε ηγείσαι μιας χώρας, είτε είσαι παγκοσμίου φήμης μοντέλο, η μητρότητα δεν εμπόδισε ποτέ καμμία!

Και ξέρουμε σαφώς ότι όλες τους είχαν και έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια από νταντάδες και συγγενείς. Ούτε όμως η μητρότητα τις εμπόδισε από το να συνεχίσουν τη λαμπρή τους καριέρα, ούτε την απαρνήθηκαν για να κάνουν πιθανόν πιο ευκολη τη ζωή τους.


Η Marie Curie είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μητέρας. Η Μαρία Κιουρί σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική και τη Χημεία . 'Ηταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί. Αφότου έχασε τον άνδρα της, δούλεψε στωικά, με παθςο και υπομονή και μεγάλωσε την κόρη της. Είναι η μοναδική μέχρι σήμερα περίπτωση επιστήμονα που κέρδισε δύο βραβεία Νομπέλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κόρη της, Ιρέν Ζολιό-Κιουρί έλαβε επίσης από κοινού με το σύζυγό της το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935 για την ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Αυτό κατέστησε την οικογένεια Κιουρί την οικογένεια με τους περισσότερους βραβευμένους με νόμπελ μέχρι σήμερα.

Η Indira Gandhi, ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρωθυπουργός της Ινδίας, μητέρα δύο παιδιών των Sanjay and Rajiv, που δεν έμεινε ποτέ πισω, ούτε στο σπίτι της, ούτε στα καθήκοντά της. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 1966 έως το 1977 και με τέταρτη θητεία το 1980 μέχρι τη δολοφονία της το 1984, συνολικά δεκαπέντε χρόνια. Ήταν η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας.

Indira Gandhi - A famous mother

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, που στέφθηκε επίσημα στις 2 Ιουνίου 1953, έχει 4 παιδιά: Τον Κάρολο (γεννημένο το 1948), την Άννα (γ. το 1950), τον Ανδρέα (γ. 1950) και τον Εδουάρδο (γ. 1964). Η Ελισάβετ Β΄αποτελεί τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όσον αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία.

Η Margaret Thatcher, εκτός από μαμά ήταν και η Πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, αργότερα Βαρώνη Θάτσερ και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Η Chris Evert είναι μια μαμά αθλήτρια, 3 φορές νικήτρια του Wimbledon. Η Κρις Εβερτ έγινε γνωστή στην παγκόσμια τενιστική κοινότητα για την ακρίβεια και την ισορροπία στο παιχνίδι της, αλλά και για την εκτέλεση του μπάκχαντ με τα δύο χέρια. Μία τεχνική την οποία έκανε ευρέως γνωστή σε όλον τον κόσμο.

Η Toni Morrison, εκτός από μητέρα είναι και η πρώτη ΑφρικανοΑμερικάνα συγγραφέας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ στη Λογοτεχνία, καθώς και Πούλιτζερ.

Η Clara Barton είναι ιδρύτρια του Ερυθρού Σταυρού και μητέρα χιλιάδων πληγωμένων στρατιωτών... Και μόνο γι αυτο, αξίζει να τη συμπεριλάβουμε σε αυτή τη λίστα.

Η Hillary Clinton, μαμά της Chelsea, θεωρεί ότι πέρα απο την πολιτική της καριέρα και την παγκόσμια διπλωματία, η δουλειά της μαμάς παραμένει σοβαρή και αγχωτική. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από το 2009 ως το 2013. Υπήρξε πρώτη κυρία των Η.Π.Α. από το 1993 έως και το 2001. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Η Jacqueline Kennedy Onassis, ήταν γνωστή για την αφοσίωσή της στα παιδιά της, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ένα είδωλο χάρης και υψηλής αισθητικής. Η Ζακλίν Μπουβιέ "Τζάκι" Κένεντι Ωνάση (Jacqueline Lee Bouvier "Jackie" Kennedy Onassis, 28 Ιουλίου 1929 – 19 Μαΐου 1994) ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.

Jacqueline Kennedy Onassis

Οσο για τη σόουμπιζ και τη σημερινή τάξη πραγμάτων, αξίζει να αναφέρουμε την :

Angelina Jolie, ένα μείγμα μαμάς και σταρ. Πιστεύει ότι τα παιδιά της είναι ό,τι καλυτερο της εχει συμβεί. Η Αντζελίνα Τζολί είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτρια και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Εχει έξι παιδάκια:

Μάντοξ Τσιβάν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 2001 σε τοπικό χωρίο της Πνομ Πεν ως Ραθ Βίμπολ. Υιοθετήθηκε στις 10 Μαρτίου 2002 από την Αντζελίνα Τζολί και αργότερα και από τον Μπραντ Πιτ.
Παξ Τιέν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2003 στο Βιετνάμ ως Παμ Κουάνγκ Σανγκ. Υιοθετήθηκε στις 15 Μαρτίου 2007 από την Αντζελίνα Τζολί και ένα χρόνο μετά από τον Μπραντ Πιτ.
Ζαχάρα Μάρλει Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2005 στην Αιθιοπία ως Γιεμσράχ. Υιοθετήθηκε στις 6 Ιουλίου 2005 από την Αντζελίνα Τζολί και λίγους μήνες αργότερα από τον Μπραντ Πιτ.
Σιλό Νουβέλ Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 2006. Είναι βιολογική κόρη της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ.
Νοξ Λεόν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας. Είναι βιολογικός γιος της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ.
Βίβιεν Μαρσελίν Τζολί Πιτ: Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008 στη Νίκαια της Γαλλίας. Είναι βιολογική κόρη της Αντζελίνα Τζολί και του Μπραντ Πιτ.

Angelina Jolie - A famous mother

Από το χώρο της μουσικής, η Madonna ειναι μαμά και είναι και φυσικά η Βασίλισσα της ποπ. Η Μαντόνα Λουίζα Βερόνικα Τσικόνε είναι εκτός από τραγουδίστρια, μουσικός, χορεύτρια, ηθοποιός, σκηνοθέτρια, συγγραφέας και επιχειρηματίας, γνωστή για τη συνεχή ανανέωση της εικόνας και της μουσικής της, τα πρωτοπoριακά μουσικά της βίντεο, την εκκεντρική προσωπικότητά της καθώς και την χρήση πολιτικών, θρησκευτικών και σεξουαλικών συμβόλων στην δουλειά της. Θεωρείται μία απ' τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου και απ' το 2012 κατέχει πάνω από είκοσι ρεκόρ στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
H Madonna έχει επίσης έξι παιδιά, μετά την πρόσφατη υιοθεσία των δίδυμων κοριτσιών Esther και Stella Mwale.
Εχει επίσης υιοθετήσει τον David Banda το 2006 και τη Mercy James το 2009. Εχει μία βιολογική κόρη, την Lourdes Maria Ciccone Leon, που είναι τώρα 20 ετών, την οποία έκανε με τον Carlos Leon και τον 16χρονο Rocco Ritchie, βιολογικό της γιο με τον πρώην σύζυγό της Guy Ritchie.

Και από το χώρου του μόντελινγκ, μπορούμε να βάλουμε σε αυτή μας τη λίστα, τη Cindy Crawford που αποδεικνύει ότι μπορείς να είσαι και μία φανταστιή μαμά σούπερ μόντελ. Είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο. Η επιτυχία της στο μόντελινγκ την έκανε μια διεθνή διασημότητα, που της έδωσαν ρόλους στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το 1995 το περιοδικό Forbes την ονόμασε το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο στον πλανήτη. Εχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες εξώφυλλα κατά την διάρκεια της καριέρας της. Η κόρη της, κάνει τα πρώτα της βήματα στον ίδιο χώρο...

Μπορείς λοιπόν να είσαι μαμά, και να είσαι και ό,τι άλλο αγαπάς.

Μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου, και να προσφέρεις και στον κόσμο.

Μπορείς να παίρνεις χαρά από τη δουλειά σου, αλλά να δίνεις και στο σπίτι του.

Μπορεις να κάνεις τα πάντα. Γιατί η μαμά, είναι εξ ορισμού παντοδύναμη.


Εβελίνα Σαρρή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved