Απολαύστε το Πάσχα χωρίς ενοχές!

Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία τη λαμπάδα, το δώρο της νονάς, το παιχνίδι με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, τα πασχαλινά κουλουράκια και τα σοκολατένια κουνελάκια... Το Πάσχα είναι μία ιδιαίτερη γιορτή για κάθε ελληνική οικογένεια. Το γιορτινό τραπέζι φέρνει φίλους και συγγενείς πιο κοντά, για να μοιραστούν όμορφες στιγμές αλλά και παραδοσιακά πιάτα στα πασχαλινά γλέντια!

Απολαύστε το Πάσχα χωρίς ενοχές!

Καθώς, λοιπόν, ετοιμάζουμε και πάλι φέτος το γιορτινό μενού θέλοντας να εκφράσουμε την αγάπη και τη φροντίδα μας στους αγαπημένους μας, ας ξαναδούμε προσεκτικά τα πιάτα που περιέχουν υγιεινά (καλά) λιπαρά - απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε ένοχοι τις γιορτές λόγω της ποσότητας ή /και της ποιότητας των τροφίμων στο πασχαλινό γλέντι. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, ότι όλοι μπορούμε να χαρούμε τα αγαπημένα παραδοσιακά φαγητά, εξακολουθώντας να τρώμε καλά. Πρέπει απλά να κατανοήσουμε, ότι μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές που θα επηρεάσουν θετικά την υγεία μας, αλλά δεν θα μας στερήσουν την απόλαυση των γιορτών.

Προσοχή στα λιπαρά!

VITAM2

Μια εύκολη, απλή αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε το Πάσχα είναι να επιλέξουμε προσεκτικά τα λιπαρά που θα καταναλώσουμε.

Τα λιπαρά είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να τρώμε για μια ισορροπημένη διατροφή. Ακριβώς όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, προσφέρουν στο σώμα μας ενέργεια. Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος, ενώ ο οργανισμός μας τα χρειάζεται για να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E). Για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας, η καθημερινή πρόσληψη λιπαρών θα πρέπει να αποτελεί το 30% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε.

Αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι επιλέγουμε τα «καλά» -και τα απαραίτητα λιπαρά. Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, και βρίσκονται σε φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο) και στα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως η φυτική μαργαρίνη.

Απλές αλλαγές για πιο υγιεινά παραδοσιακά πασχαλινά φαγητά

• Αντί για αγελαδινό βούτυρο, επιλέξτε φυτική μαργαρίνη για να φτιάξετε τα γλυκά σας, και να μαγειρέψτε τα αγαπημένα σας πιάτα. Η μαργαρίνη παρέχει απαραίτητα λιπαρά, και μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο σε πολλά παραδοσιακά γεύματα.

• Μαγειρέψτε με υγιεινά φυτικά έλαια: Ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη.

• Μιας και το αρνάκι είναι μέρος του Πάσχα (και κανείς δεν το αλλάζει με λευκό άπαχο κρέας) προσπαθήστε να επιλέξετε τα άπαχα μέρη αντί για λιπαρά κομμάτια («με πετσούλα») για να μειώσετε την πρόσληψη «κακών» (κορεσμένων) λιπαρών, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και αυξάνουν το ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αυτές οι μικρές αλλαγές θα βελτιώσουν την πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών και θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε σας και στην οικογένειά σας. Περάστε τις γιορτινές μέρες με τα παιδάκια σας, απολαμβάνοντας καλό φαγητό και ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved