Αγορά και κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων τη Μεγάλη Σαρακοστή: To Ινστιτούτο Prolepsis συμβουλεύει

Αγορά και κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων τη Μεγάλη Σαρακοστή: To Ινστιτούτο Prolepsis συμβουλεύει

Κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής μπορούμε να μαγειρέψουμε πολύ νόστιμες και θρεπτικές συνταγές με θαλασσινά (μαλάκια και οστρακοειδή), όπως σουπιές με σπανάκι, καλαμαράκια με ρύζι ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Ωστόσο, για να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τα τρόφιμα αυτά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως καταναλωτές κατά την επιλογή και αγορά τους, καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαθή.

Αγορά και κατανάλωση νηστίσιμων τροφίμων τη Μεγάλη Σαρακοστή: To Ινστιτούτο Prolepsis συμβουλεύει

Πιο συγκεκριμένα, για τα μαλάκια (π.χ. καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) πρέπει να προσέχουμε τα εξής σημεία:

• Για τα νωπά: η οσμή τους πρέπει να είναι παρόμοια με της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας (που αποτελεί ένδειξη ότι δεν είναι φρέσκα). Επίσης, προσέχουμε η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή και η σάρκα συμπαγής και ελαστική.
Για τα κατεψυγμένα: δεν πρέπει να υπάρχουν αλλοιώσεις της εμφάνισης/«χροιάς», ενώ θα πρέπει πάντα να υπάρχει (στη συσκευασία) το σήμα αναγνώρισης της εταιρίας παραγωγής και συσκευασίας. Μετά την απόψυξη, το χρώμα και η οσμή πρέπει να είναι αντίστοιχες των νωπών.
Για τα ζωντανά οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, στρείδια), το κέλυφος πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα. Επίσης, εάν προσθέσουμε λεμόνι κατά το άνοιγμα του κελύφους, πρέπει να «αντιδρούν», ένδειξη ότι είναι ακόμα ζωντανά και φρέσκα, και όχι μπαγιάτικα. Επίσης, εσωτερικά πρέπει να είναι υγρά, καθαρά, χωρίς δυσάρεστη οσμή.

Τέλος, δεν ξεχνάμε να είμαστε πάντα προσεκτικοί κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα ως προς την καθαριότητα, τις σωστές θερμοκρασίες και τους χρόνους μαγειρέματος, αλλά και τη σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας, της ιατρικής έρευνας, της περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής από το 1990. Πραγματοποιεί ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζει τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την προαγωγή υγείας ευάλωτων ομάδων, όπως παιδιών, γυναικών, προσφύγων, μεταναστών και μειονοτήτων.

9.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Adriatic Magic Unicorn Κουβαδάκι-Αξεσουάρ-Τσάντα (913)
34.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Kaissa Επιτραπέζιο Βίκινγκς-Οι Επιδρομείς Της Βόρειας Θάλασσας (KA112547)
19.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Quut Φτυάρι άμμου με σίτα
25.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Zoggs Εκπαιδευτικό Σωσίβιο 12-18 Μηνών πορτοκαλί
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Έτσι είναι πραγματικά οι διακοπές των παιδιών χωρίς κινητά, τάμπλετ και συσκευές (pics)

Έτσι είναι πραγματικά οι διακοπές των παιδιών χωρίς κινητά, τάμπλετ και συσκευές (pics)

H Izabela Urbaniak, φωτογράφος, κατάφερε να απαθανατίσει στον φωτογραφικό φακό της την…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Θηλασμός: Επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες το μητρικό γάλα;

Θηλασμός: Επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες το μητρικό γάλα;

Το μωρό με τη ζέστη θέλει να θηλάζει ή δυσανασχετεί;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Βρεφικό μασάζ: Απολαυστικό κι ευεργετικό για την υγεία του παιδιού σας

Βρεφικό μασάζ: Απολαυστικό κι ευεργετικό για την υγεία του παιδιού σας

Το παιδικό και βρεφικό μασάζ είναι πολύ συχνό στην Ευρώπη και στην…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Είσαι πάνω από 30; Τότε πρέπει να το διαβάσεις!

Είσαι πάνω από 30; Τότε πρέπει να το διαβάσεις!

Τα 35 φίλες μου… Τα 35 είναι ύπουλο πράγμα.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies