Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: «Είσαι ρατσιστής; Το «όχι» δεν είναι αρκετά καλή απάντηση!» (βίντεο)

21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα που είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: «Είσαι ρατσιστής; Το «όχι» δεν είναι αρκετά καλή απάντηση!» (βίντεο)

Πρόκειται για μία μέρα που μας υπενθυμίζει ότι όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, άνδρες και γυναίκες, όμορφοι και άσχημοι, ανεξάρτητα από εθνικότητες και θρησκείες, είμαστε ίσοι και έχουμε ακριβώς το ίδιο δικαίωμα στη ζωή!

Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δυστυχώς υπήρχε και πάντα θα υπάρχει γύρω μας. Φαίνεται όμως πώς χρόνια με τα χρόνια διαιωνίζεται. Αφορμή για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, ήταν ο θάνατος 70 ανθρώπων το 1960 στο Σαρπβιλ, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Έξι χρόνια μετά, το 1966, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε την 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού για να θυμόμαστε ότι πρέπει να σταματήσουν οι φυλετικές διακρίσεις, να ενώσουμε τις φωνές και να σεβόμαστε όλοι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη ζωή.

Δυστυχώς ο ρατσισμός δεν έχει ένα, αλλά πολλά πρόσωπα. Ο κοινωνικός ρατσισμός, ο ρατσισμός λόγω φύλου είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Έρευνες αποδεικνύουν ότι τα περιστατικά ρατσισμού εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα πολλά.

Στο παρακάτω βίντεο ο Marlon James, ο Τζαμαϊκανός συγγραφέας που ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Εικόνας NAACP Καλύτερου μυθοπλαστικού λογοτεχνικού βιβλίου, κάνει την εξής ερώτηση θέλοντας να περάσει το δικό του μήνυμα: «Είσαι ρατσιστής;».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε «όχι» μόνο από συνήθεια. Απλά και μόνο γιατί πιστεύουν πώς το «Όχι» είναι μια απάντηση που θα εξαλείψει το φαινόμενο. Το «Όχι», το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να αφήσει μια συνείδηση καθαρή και τίποτε περισσότερο. Το «Όχι» δεν θα βοηθήσει τη μαθήτρια που έπεσε θύμα ρατσισμού, ούτε τον διαδηλωτή που η αστυνομία χτύπησε λόγω χρώματος. Ο κόσμος δεν πρέπει να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να το κάνει και πράξη!»

Από την πλευρά σας ως γονείς, γίνετε παράδειγμα για τα παιδιά σας. Μιλήστε τους και μάθετέ τους να σέβονται τη διαφορετικότητα, να αγαπάνε και να δέχονται τους άλλους όπως είναι και κυρίως διδάξτε τους το ότι το ύψιστο δικαίωμα στη ζωή, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved