Πόσο πιθανό είναι να εμφανίσουν οι γυναίκες αλλεργικές αντιδράσεις λόγω των οιστρογόνων;

Οι γυναίκες φαίνεται ότι παρουσιάζουν συχνότερες και σοβαρότερες αλλεργικές αντιδράσεις εξαιτίας των οιστρογόνων.

Πόσο πιθανό είναι να εμφανίσουν οι γυναίκες αλλεργικές αντιδράσεις λόγω των οιστρογόνων;

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο μεγαλύτερο περιοδικό για τις αλλεργικές νόσους, το Journal of Allergy and Clinical Immunology, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ (NIAID) ανακάλυψαν ότι τα θηλυκά ποντίκια εμφανίζουν σοβαρότερες αναφυλακτικές αντιδράσεις σε σχέση με τα αρσενικά. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω απευθείας επίδρασης στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Σύμφωνα με την Αλλεργιολογική Μονάδα της Β΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών η οιστραδιόλη φαίνεται ότι ενισχύει τη δράση της συνθετάσης του νιτρικού οξειδίου (eNOS) στο ενδοθήλιο, εντείνοντας κάποια από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναφυλαξία μέσω της αύξησης του εξαιρετικά δραστικού ΝΟ (νιτρικό οξείδιο). Η απόδειξη προήλθε από πειράματα κατά τα οποία οι ερευνητές μπλόκαραν τη δράση της οιστραδιόλης – τότε η βαρύτητα των αλλεργικών αντιδράσεων μειωνόταν σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών των αρσενικών ποντικών.

Στους ανθρώπους και το κλινικό πεδίο, σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου Dean Metcalfe: «οι επισκέψεις στα νοσοκομεία για αναφυλαξία είναι πολύ περισσότερες για γυναίκες και αυτό κάτι υποδηλώνει. Οι διαφορές σε επίπεδο φύλου δεν είναι μέχρι σήμερα αρκετά στοχευμένες και πρέπει να βελτιωθούμε στη συσχέτιση νόσων με αυτό».

Στο μέλλον οι ερευνητές θα μελετήσουν τις συνέπειες της παρεμπόδισης της οιστραδιόλης σε ανθρώπους. Μέχρι τότε υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν και αναφορικά με άλλες ομάδες ασθενών όπως οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα L-αργινίνης (η οποία ενισχύει τη δράση των συνθετασών NO) ή αγωγή ορμονικής αποκατάστασης και επαγγελματιών υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved