Ημέρα της Ερυθράς Χειρός- Η στρατολόγηση παιδιών σε πολέμους αποτελεί τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.

Ημέρα της Ερυθράς Χειρός- Η στρατολόγηση παιδιών σε πολέμους αποτελεί τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των παιδιών που είναι ενταγμένα σε στρατό ανέρχεται σε περίπου 300.000, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι κορίτσια!

Λόγω των συνεχιζόμενων συρράξεων και εμφυλίων, ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο ενώ όλο και πιο μικρά παιδιά στρατολογούνται. Τα ...πρωτεία στην εκτεταμένη στρατολόγηση παιδιών έχουν χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Ρουάντα, Ουγκάντα, Σουδάν, Ακτή Ελεφαντοστού), οι Φιλιππίνες, η Βιρμανία αλλά και η Κολομβία.

Είναι κοινή πρακτική να αποκαλούνται «παιδιά στρατιώτες» οι ανήλικοι που αναγκάζονται να εντάσσονται στον στρατό ή σε ένοπλες οργανώσεις, όρος που παραπέμπει στην εικόνα νεαρών αγοριών με στολές και όπλα. Στην πραγματικότητα όμως, η εκμετάλλευση αυτών των παιδιών είναι πολύ πιο ευρεία από τη συμμετοχή τους σε μάχες.

Τα παιδιά αυτά χρησιμοποιούνται για να επιτελούν διάφορα καθήκοντα—αχθοφόρων, αγγελιοφόρων—ή να αναπτύσσονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές και καταστάσεις και να διατάσσονται να εμπλακούν σε μάχες. Τα ανήλικα κορίτσια συχνά χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικές σκλάβες ή αναγκάζονται να παντρευτούν.

Μόνο στο Νότιο Σουδάν περίπου 16.000 παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να ενταχθούν σε διάφορες αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Σήμα της Ημέρας είναι μια κόκκινη παλάμη, η οποία περικλείει το περίγραμμα ενός λευκού παιδιού - στρατιώτη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved