Η Κατερίνα Μαρκαδάκη μιλά στο Mothersblog για το «Διαφορετικό Τερατάκι»!

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1979. Σπούδασε ΜΜΕ και Γαλλική Φιλολογία στο State University of New York at New Paltz και αποφοίτησε με διάκριση. Από το 2003 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα σε θέσεις που σχετίζονται πάντα με το παιδί και τα παιδικά προϊόντα ενώ με τη συγγραφή των παιδικών βιβλίων άρχισε να ασχολείται από το 2011. Στόχος της συγγραφικής της δουλειάς είναι ο συνδυασμός της ψυχαγωγίας των παιδιών μέσα από εκπαιδευτικά μηνύματα.

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη μιλά στο Mothersblog για το «Διαφορετικό Τερατάκι»!
Terataki Post 3

Το «Διαφορετικό Τερατάκι» είναι το τρίτο της σειράς «Τερατάκια». Το Σπάταλο Τερατάκι ήταν η πρώτη της συγγραφική απόπειρα και το πρώτο βιβλίο της ίδιας σειράς!

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να γράψεις για το διαφορετικό τερατάκι;
Η ανάγκη για το Διαφορετικό Τερατάκι, προέκυψε από τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού που ακούμε καθημερινά, αλλά και από τις επισκέψεις μου στα σχολεία. Εκεί συναντώ αρκετά παιδιά που είναι εσωστρεφή και ντροπαλά αλλά και παιδιά έχουν έρθει στη χώρα μας πρόσφατα και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να μιλήσουν ελληνικά. Αυτά τα παιδιά συνήθως απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους, δεν συμμετέχουν σε δραστηριότητες και πολλές φορές δυσκολεύονται να κάνουν φίλους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Και από ποια ηλικία είναι έτοιμο ένα παιδί να μάθει για τις ανθρώπινες σχέσεις;
Το Διαφορετικό Τερατάκι, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς με τα Τερατάκια απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 7. Είναι νωρίς για ένα παιδί 3 ετών να μάθει για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη διαφορετικότητα από τη σκοπιά που το βλέπουν οι μεγάλοι, άλλωστε ποτέ ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν θα αντιληφθεί τη διαφορετικότητα όπως την αντιλαμβάνονται οι μεγάλοι και δεν θα απορρίψει ένα άλλο για αυτό το λόγο. Παρόλα αυτά δεν είναι νωρίς για ένα παιδί από τα 5 και μετά που πηγαίνει στο σχολείο, να μάθει για το σεβασμό και την ευγένεια. Τα παιδιά με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια τους, μπορεί να γίνουν σκληρά και να πληγώσουν τα άλλα, καλό είναι λοιπόν να τους μιλήσουμε και να τους δείξουμε ιστορίες με τέτοιες συμπεριφορές έτσι ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίσουν και να αναπαράξουν το καλό όταν τους τύχει. Επίσης το βιβλίο αυτό μιλάει και στους γονείς που το διαβάζουν στα παιδιά. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει αναφορά για γονείς που δεν διδάσκουν στα παιδιά τους την ευγένεια και το σεβασμό αλλά και για γονείς που το κάνουν, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα να καθρεφτίζονται στις συμπεριφορές των παιδιών τους.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί το συγκεκριμένο βιβλίο;
Το Διαφορετικό Τερατάκι είναι ένα μικρό εγχειρίδιο για το σχολικό εκφοβισμό και δείχνει στα παιδιά τα αποτελέσματα μιας κακής συμπεριφοράς. Μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια κακή συμπεριφορά σε ένα άλλο παιδί. Βοηθάει τα παιδιά να ταυτιστούν με τους θετικούς ήρωες της ιστορίας και να απορρίψουν τους αρνητικούς. Επίσης βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα που κρύβουν μέσα τους και όλα όσα τα κάνουν μοναδικά.

Πόσο σημαντικό θεωρείς είναι, τα παιδιά να μάθουν από νωρίς για τη διαφορετικότητα;
Αυτό που τονίζουμε στο τέλος του βιβλίου δεν είναι η διαφορετικότητα αλλά η μοναδικότητα του κάθε παιδιού και πιστεύω πως αυτό είναι καλό να το μάθουν από νωρίς, για να νοιώθουν καλά και δυνατά με τον εαυτό τους. Να πατάνε γερά στα πόδια τους, να έχουν αυτοπεποίθηση και να μπορούν να μετατρέψουν κάποιο στοιχείο που θεωρούν αρνητικό σε θετικό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και να σεβαστούν τη μοναδικότητα των άλλων.

Εκτός από τη διαφορετικότητα όμως, το βιβλίο σου θίγει και το θέμα της φιλίας και το πόσο σημαντική είναι. Θεωρείς πως τα παιδιά σήμερα κάνουν φίλους εύκολα;
Πιστεύω πως είναι στη φύση των παιδιών να κάνουν εύκολα φίλους. Πολλές φορές βλέπεις παιδιά που δεν μιλούν καν την ίδια γλώσσα και παίζουν με τις ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι σίγουρα δυσκολότερο τώρα από ότι παλιότερα να κάνουν φίλους, καθώς μαθαίνουν να παίζουν μόνα τους με ηλεκτρονικά μέσα αλλά η ανάγκη για συναναστροφή με άλλα παιδιά παραμένει η ίδια. Στο βιβλίο τονίζουμε τη διαφορά της φιλίας από την παρέα. Το Διαφορετικό Τερατάκι αποκτά ένα καλό φίλο που τον έχει ξεχωρίσει για την καλή του καρδιά και συμπεριφορά και μία μεγάλη παρέα που τον αποδέχεται γι αυτό που είναι.

14168 3

Με το μικρό Διαφορετικό Τερατάκι, σίγουρα πολλά παιδιά θα ταυτιστούν, είτε ως «θύματα» είτε ως «θήτες». Θα μάθουν άραγε να αποδέχονται τον άλλο όπως είναι;

Αυτός είναι ο στόχος μας, να μάθουν τα παιδιά να αποδέχονται τον άλλο αλλά και τον εαυτό τους όπως είναι. Στην ταύτιση τους με το «θύμα», στόχος είναι να μάθει το παιδί να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση, να μιλήσει, να πει τι του συμβαίνει και να το μοιραστεί, να ψάξει για συμμαχίες που σίγουρα υπάρχουν και να νοιώσει δυνατό και καλά με τον εαυτό του. Στην ταύτιση με το «θήτη», στόχος είναι να καταλάβει πόσο λάθος είναι αυτή η συμπεριφορά και να αλλάξει. Να καταλάβει πως αν αλλάξει, οι άλλοι θα τον συγχωρέσουν και θα τον αποδεχτούν αλλά και ο ίδιος θα κερδίσει μια μεγάλη παρέα.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του γονιού στο θέμα της διαφορετικότητας;
Ο ρόλος του γονιού στο θέμα της διαφορετικότητας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Το βιβλίο μιλάει ξεκάθαρα και στους γονείς που το διαβάζουν στα παιδιά. Μέσα στο βιβλίο υπάρχει αναφορά σε γονείς που δεν διδάσκουν στα παιδιά τους την ευγένεια και το σεβασμό αλλά και για γονείς που το κάνουν, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα να καθρεφτίζονται στις συμπεριφορές των παιδιών τους. Στο θέμα τις διαφορετικότητας ιδικά, οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα να κρίνουν και να αμφισβητήσουν αυτά που μαθαίνουν από τους γονείς, οπότε αναπαράγουν συμπεριφορές που βλέπουν και ακούν στο σπίτι.

Με ποια κριτήρια πρέπει οι γονείς να επιλέγουν ένα παιδικό βιβλίο;
Τα κριτήρια με τα οποία οι γονείς πρέπει να επιλέγουν ένα βιβλίο είναι πολλά, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Άλλα βιβλία τα επιλέγεις για ψυχαγωγία, για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια της φαντασίας μέσα από τα χρώματα και τις εικόνες που δημιουργούν, για να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό τους, μέσα από το κείμενο, για να περάσεις κάποιο μήνυμα σχετικό με τις ανάγκες του παιδιού. Για μένα είναι σημαντικό αυτό να μην συμβαίνει με αυστηρό και διδακτικό τρόπο αλλά να βάζει το παιδί στη διαδικασία να ανακαλύψει από μόνο του το σωστό και το λάθος.

Μετά το διαφορετικό τερατάκι τι θα ακολουθήσει;
Μετά το Διαφορετικό Τερατάκι, σειρά έχουν κι άλλα Τερατάκια. Έχουμε το Νυσταγμένο Τερατάκι στη σειρά αλλά επειδή το παίρνει ο ύπνος, πάντα το προλαβαίνει κάποιο άλλο βιαστικό Τερατάκι που τρέχει να εκδοθεί πριν. Οπότε αν δεν μας προλάβει και αυτή τη φορά κάποιο άλλο, τότε προγραμματίζουμε με τις εκδόσεις Μίνωας, να βγει το Νυσταγμένο Τερατάκι το Σεπτέμβρη του 2016.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved