Γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε αν είδαμε ή όχι όνειρα στον ύπνο μας;

Μία σειρά από διεργασίες γίνονται στον εγκέφαλό μας σε κάθε μία από τις 8 ώρες της διάρκειας ενός σωστού και άρτιου ύπνου.

Γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε αν είδαμε ή όχι όνειρα στον ύπνο μας;

Σύμφωνα με έρευνα του BBC ο ύπνος περιλαμβάνει τέσσερα βασικά στάδια. Κατά την πρώτη ώρα του ύπνου, την οποία η έρευνα ονομάζει «λίγο πριν αποκοιμηθούμε» το ανθρώπινο σώμα στο σύνολό του μπαίνει σε μία διαδικασία παραλυσίας και ο εγκέφαλός μας κλείνει ένα προς ένα όλα τα κέντρα ελέγχου του.

Η έρευνα σημειώνει πως σε περιπτώσεις που η συγκεκριμένη διαδικασία παρουσιάζει επιπλοκές είναι πιθανό να οφείλονται σε κάποιο σύνδρομο ή κάποια σοβαρότερη πάθηση νευρολογικής υφής. Σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος για 12 συνεχείς ημέρες κοιμηθεί έξι ή λιγότερες ώρες εμφανίζει συμπτώματα όμοια με κάποιον ο οποίος έχει στο αίμα του περίπου 0,01% αλκοόλ, στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται τόσο στη διάθεση του όσο και στις βασικές οργανικές λειτουργίες του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα όνειρα είναι περισσότερο προσπάθειες του ανθρώπινου εγκεφάλου να διατηρήσει το κομμάτι των αναμνήσεων ζωντανό. Αυτό είναι ίσως και η απάντηση στο σύνηθες ερώτημα του γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι έχουμε ή εάν έχουμε δει κάποιο όνειρο ή επίσης στο γιατί τα όνειρα, ακόμη και αυτά που θυμόμαστε έχουν μία χαοτική δομή.

Η υπνοβασία σύμφωνα με την έρευνα είναι μία κατάσταση η οποία συμβαίνει σε άτομα τα οποία για κάποιο λόγο από κατάσταση βαθύ ύπνου περνούν απότομα στη διαδικασία λίγο πριν την εκκίνηση του εγκεφάλου. Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν πως η διαδικασία της υπνοβασίας εμφανίζει κληρονομικότητα, με τα παιδιά των οποίων ένας από τους γονείς κάποτε εμφάνισε τη συγκεκριμένη κατάσταση να έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν και τα ίδια. Σημειώνεται επίσης πως οι υπνοβάτες είναι αδύνατο να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση παρά το γεγονός πως οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα ομιλίας.

Από την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στους εφιάλτες. Οι εφιάλτες είναι όνειρα και συνήθως γίνονται αντιληπτά και δημιουργούνται από τον εγκέφαλο όταν αυτό βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Οι εφιάλτες είναι και αυτοί ένα κομμάτι αναμνήσεων και εμπειριών οι οποίες εμφανίζονται διογκωμένες γιατί συνήθως εκδηλώνονται λίγο πριν τη μετάβαση του εγκεφάλου από βαθύ ύπνο στη διέγερση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved