Νέο πλαίσιο κανόνων για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων τεχνητής γονιμοποίησης

Δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την «εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

Νέο πλαίσιο κανόνων για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων τεχνητής γονιμοποίησης

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε «πράσινο φως» στην προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), και ένα ειδικό καθεστώς αδειοδότησης αλλά και τακτικών ελέγχων των ΜΙΥΑ από την Εθνική Αρχή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει σειρά τεχνικών προδιαγραφών, προσόντων και όρων λειτουργίας των ΜΙΥΑ, αναγκαίων για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για την υγεία των ιατρικά υποβοηθούμενων γυναικών και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εξωσωματική.

Το ΣτΕ έκρινε καταρχήν νόμιμο το σχέδιο ΠΔ, γιατί με την οργάνωση και στελέχωση των ΜΙΥΑ θεσπίζεται πρόσφορο και επαρκές νομοθετικό σύστημα ελέγχου των ΜΙΥΑ (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα) στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής προς το κράτος να παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας των πολιτών.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν, μάλιστα, ότι σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια που ήδη λειτουργούν, πρέπει για τη χορήγηση της άδειας να προηγηθεί έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι χώροι και ο εξοπλισμός των εργαστηρίων αυτών είναι ο αναγκαίος και εάν καλύπτουν τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι μονάδες, είναι , μεταξύ άλλων, να υπάρχει 2ετής πείρα στον τομέα της εξωσωματικής από τους μαιευτήρες γυναικολόγους, επιστήμονες βιοϊατρικών επιστημών, αναισθησιολόγους και μαίες. Επίσης προσδιορίζονται αναλυτικά τα προσόντα των επιστημονικά υπεύθυνων των ΜΙΥΑ, των εργαστηρίων εμβρυολογίας, οι προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού τους, τα πρότυπα ποιότητας και οι διαδικασίες ελέγχου τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved