Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών-«Έχεις παιδιά που δεν έχουν πατρίδα...»

Η διεθνής μετανάστευση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χωριού μας και η διαχείριση της προς όφελος όλων, είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας.

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 150 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Παρά το γεγονός ότι υφίσταται διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, και τις δύο ομάδες τις ενώνει ο ρατσισμός που υφίστανται, η περιστολή δικαιωμάτων, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η Ευρώπη φρούριο.

Η χώρα μας αποτελεί το μετα-σταθμό του ταξιδιού μεταναστών και προσφύγων και των παιδιών τους, οι οποίοι προσπαθώντας να μεταβούν σε χώρα συνήθως της κεντρικής είτε της Βόρειας Ευρώπης για «μια καλύτερη ζωή», παραμένουν στην Ελλάδα δίχως «να φαίνονται» πουθενά. Και αυτό γιατί αν αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα έπειτα χάνουν την ευκαιρία να αναχωρήσουν για τον τελικό προορισμό τους.

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού ένας «σύγχρονος» τρόπος να προσπαθήσεις να ζήσεις με αξιοπρέπεια στον πλανήτη γη, αν είσαι ενήλικος μετανάστης-πρόσφυγας και έχεις παιδιά, είναι να αποχωριστείς τα τέκνα σου και να τους κάνεις «επίσημο κάλεσμα» από ευρωπαϊκή χώρα αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Στην σύντομη εκδοχή, τα παιδιά σου, τα οποία συνεχίζουν να ζουν με γνωστούς ή υποτιθέμενους συγγενείς στην Ελλάδα, συνοδεύονται από ενήλικες με επίσημα έγγραφα στον σύγχρονο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να «πετάξουν» και να έρθουν κοντά σου. Η αμοιβή των συνοδών έχει διακυμάνσεις: από πολύ υψηλές μέχρι αρκετά φιλικές τιμές. Αν είσαι τυχερός και «δεν τα πιάσει ο έλεγχος» θα καταφέρουν να απογειωθούν και να έρθουν κοντά σου, ειδάλλως....

Ήδη από την έναρξη του τρέχοντος έτους η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» έχει κληθεί δεκάδες φορές να πραγματοποιήσει Επιτόπιες Παρεμβάσεις έπειτα από εισαγγελική εντολή στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», καθώς ενήλικες αλλοδαπής καταγωγής αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν με ανήλικα επίσης αλλοδαπής καταγωγής προς χώρα του εξωτερικού, παρουσιάζοντας νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, που δεν αντιστοιχούσαν στα φυσικά πρόσωπα των παιδιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved