'Ερχονται αλλαγές στο νόμο για τις υιοθεσίες παιδιών

Η αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου και κατ’ επέκταση η αναθεώρηση του πλαισίου περί υιοθεσίας -παιδοθεσίας είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

'Ερχονται αλλαγές στο νόμο για τις υιοθεσίες παιδιών

«Το σύστημα υιοθεσίας - παιδοθεσίας στη χώρα μας είναι ένα ακραία προβληματικό σύστημα. Ούτως ή άλλως πρέπει να το ρυθμίσουμε. Όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια ετερόφυλα που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα παιδί αλλά είναι δραματικές οι συνθήκες», δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστας Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται η επιτροπή αναθεώρησης και στις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν οι απαραίτητες διεργασίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι χθες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες το σχέδιο του ν/σ θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα στο opengov κατατέθηκαν πάνω από 3.000 σχόλια, τα περισσότερα από άτομα που αντιδρούν στην ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης και οι διαφωνίες -ορισμένες από τις οποίες ακραίες- επικεντρώνονται στο γεγονός ότι το σύμφωνο νομιμοποεί τη συμβίωση και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει με δεδομένες τις αντιδράσεις,ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι δεν έχει κάποια ένδειξη που θα μπορούσε να σημάνει ότι υπάρχει στη σκέψη κάποιου κυβερνητικού παράγοντα το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το σύμφωνο συμβίωσης.

Τόνισε ακόμη ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτεία αναγνωρίζει πως υπάρχουν σχέσεις ομόφυλων ζευγαριών και τις ρυθμίζει νομικά. «Η πολιτεία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες μορφές οικογενειακής ζωής πλην αυτής που γνωρίζουμε με το γάμο. Αυτό δεν είναι κάποια εφεύρεση δική μας. Υπάρχει και ως θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι οικογενειακή ζωή δεν συγκροτείται μόνο με το γάμο» επισήμανε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved