Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η μαθήτρια-σύμβολο από το Πακιστάν έγινε 18 ετών κι εγκαινίασε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μαθήτρια από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της.

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Η μαθήτρια-σύμβολο από το Πακιστάν έγινε 18 ετών κι εγκαινίασε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκάορα τουΠακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι.

Όλοι θα θυμάστε ότι το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabethτου Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μικρή μεγάλωσε και γιόρτασε τα 18α γενέθλιά της με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εγκαινιάζοντας ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια-πρόσφυγες της Συρίας, στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου. «Το νέο αυτό σχολείο θα έχει τη δυνατότητα να δεχθεί περισσότερα από 200 κορίτσια ηλκίας 14-18 ετών. Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα επιτρέπει στους μαθητές να λάβουν απολυτήριο από το Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης του Λιβάνου ή της Συρίας. Η εκπαίδευση των μαθητριών θα αποσκοπεί στο να συμμετέχουν σε μαθήματα τα οποία θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, και θα τους βοηθήσουν να βρουν στην συνέχεια εργασία», αναφέρεται στα ξένα μέσα.

«Είναι τιμή μου τα 18α γενέθλιά μου να συμπίπτουν με τα εγκαίνια αυτού του σχολείου. Βρίσκομαι εδώ για τα 28 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν στην Συρία. Κουράγιο για την αφοσίωσή τους να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε δύσκολες συνθήκες. Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η 18χρονη πια Μαλάλα.

Διαβάστε ακόμη: http://www.mothersblog.gr/free-tags/itemlist/tag/%CE%9C%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%9B%CE%91%20%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%91%CE%A6%CE%96%CE%91%CE%99

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved