Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το τελευταίο αντίο στο ντροπαλό αγόρι με τη βασανισμένη ψυχή

Ήταν περίπου έντεκα και μισή το πρωί της Κυριακής όταν άνοιξα τα βλέφαρά μου. Το πρώτο πράγμα που έκανα είναι να ανοίξω αμέσως το κινητό μου και να μπω στο facebook.

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το τελευταίο αντίο στο ντροπαλό αγόρι με τη βασανισμένη ψυχή

Της Μαρκέλλας Σαράιχα

Δεν το έχω ξανακάνει. Σαν κάτι να μου έλεγε να μπω στο δημοφιλές μέσο. Αμέτρητα status περνούσαν διαδοχικά από μπροστά μου με μηνύματα που σου ράγιζαν την καρδιά. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, το παιδί που τις τελευταίες 40 ημέρες είχε εξαφανιστεί, βρέθηκε νεκρός λίγα μέτρα κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Με διαπέρασε ένα ρίγος. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Από την στιγμή που το άτυχο παιδί εξαφανίστηκε, δεν ήθελα όλες αυτές τις ημέρες να μπω σε κανένα site ή να δω κάποιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που να το αφορά. Ο λόγος που το έκανα ήταν πολύ συγκεκριμένος. Είχα ζήσει από κοντά πριν από χρόνια την υπόθεση του Άλεξ, όταν δούλευα στο Άλτερ. Τότε είχα χάσει τον ύπνο μου γιατί μου φαινόταν ασύλληπτο να κάνουν τέτοιο κακό παιδιά. Γι' αυτό και το διέγραψα από τη μνήμη μου. Όταν λοιπόν διάβασα για την εξαφάνιση του Βαγγέλη και το bullying που δεχόταν από τους συμφοιτητές του, είχα την ίδια διαίσθηση που είχα και με τον Άλεξ. Ότι το παιδί δε θα ήταν ζωντανό. Είναι από τις φορές που η διαίσθηση δε θέλεις να επαληθευτεί.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεν είναι πια κοντά μας. Δε θα πω, ότι εκεί που πήγε στη γειτονιά των αγγέλων όπως λένε κάποιοι, θα βρει τη γαλήνη και την ηρεμία γιατί πιστεύω ότι ο παράδεισος κι η κόλαση είναι εδώ. Στη Γη. Στην καθημερινότητά μας. Κι αυτό το παιδί, σύμφωνα με όσα πάντα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, έζησε την κόλαση στο πετσί του. Στην καρδιά του.

Πόσα να αντέξει μία ψυχούλα όταν οι ίδιοι του οι συμφοιτητές καθημερινά του έκαναν τη ζωή κόλαση; Πήγε να σπουδάσει και πέρασε ένα μαρτύριο από συνεχείς εξευτελισμούς από συνομηλίκους του. Κι η τοπική κοινωνία σιωπούσε. Όλοι ήξεραν και κανείς δε μιλούσε.

Γιατί; Ένα παιδί το οποίο είναι ντροπαλό και συνεσταλμένο πώς μπορεί να τα βάλει με τους νταήδες, όταν δεν έχει το θάρρος να τα πει στις αρχές;

Εκείνοι που γνώριζαν γιατί δεν απευθύνθηκαν στους αρμόδιους; Τι φοβήθηκαν;

Όλοι είναι συνεργοί σε αυτό το έγκλημα. Όσοι υπέβαλλαν σε αυτό το μαρτύριο αυτό το παιδί, δεν είμαι δυστυχώς η δικαιοσύνη για να τους καταδικάσω. Ούτε εσείς που διαβάζατε αυτές τις σκέψεις και μπορεί να συμφωνείτε έχετε τέτοια αρμοδιότητα. Είδα μία φωτογραφία τους στο διαδίκτυο. Καμαρωτοί καμαρωτοί, πόζαραν στο φακό σε νυχτερινή τους έξοδο και ο Βαγγέλης αχνοφαινόταν πίσω τους. Γιατί αυτοί ήταν οι μάγκες κι εκείνος έπρεπε να τους ακολουθεί και να υπακούει τις εντολές τους.

Αυτά τα παιδιά για μένα προσωπικά είναι οι δολοφόνοι του Βαγγέλη. Δεν ξέρεις τι ευαισθησίες κουβαλάει μία ψυχή και δεν έχεις ιδέα πως μία τέτοια κακοποίηση μπορεί να στοιχίσει ακόμη και την ίδια τη ζωή ενός ευαίσθητου παιδιού, όπως ήταν ο Βαγγέλης. Για τους γονείς των παιδιών αυτών, των «τεράτων» θα μπορούσα να πω, δεν έχω να πω κάτι. Για να γίνει έτσι ένα παιδί, σημαίνει ότι μέσα στο σπίτι βλέπει πολλά. Καταστάσεις που πιθανότατα τα οδήγησαν να κάνουν τους νταήδες στο σχολείο και την σχολή. Μπορεί να έβλεπαν βία και να ήθελαν να την αναπαράγουν. Δεν μεγάλωσαν όμως κάποια στιγμή ξαφνικά κι έγιναν θύτες με τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Πού είναι οι γονείς λοιπόν αυτών των παιδιών; Ευθύνες έχουν πρώτα εκείνοι που τα μεγάλωσαν και στην συνέχεια τα ίδια τα παιδιά.

Τώρα για τους γονείς του Βαγγέλη. Σε καμία περίπτωση δε θα τους κρίνω για το τι έπρεπε να κάνουν και τι δεν έκαναν σωστά. Έστειλαν το παιδί τους να σπουδάσει χωρίς να φανταστούν αυτήν την κατάληξη. Επειδή το bullying έχει γίνει μάστιγα, θα απευθυνθώ πρώτα στα παιδιά που έχουν πέσει θύματά του.
«Μη φοβάστε. Μιλήστε. Στους γονείς, στους φίλους, στις αρχές. Η ζωή είναι ό,τι πολυτιμότερο. Αυτοί που συνήθως είναι οι θύτες, είναι κι αυτοί που το βάζουν στα πόδια αμέσως αν φοβηθούν».

Το μήνυμά μου προς τους γονείς των παιδιών που πέφτουν θύματα bullying είναι το εξής:
«Ακούστε με προσοχή το παιδί σας. Αν δείτε αλλαγή στην συμπεριφορά του, συζητήστε μαζί του. να είστε πάντα με το μέρος του παιδιού σας. Σας χρειάζεται και μαζί θα νικήσετε τον εχθρό.»

Όσον αφορά στον ίδιο τον Βαγγέλη.

«Αγόρι μου μακάρι να ήξερες πόσο κόσμο θα είχες δίπλα σου αν μιλούσες νωρίτερα ανοιχτά. Τώρα θα κάνουμε τα πάντα όλοι εμείς, οι υπεύθυνοι που σε οδήγησαν σε θάνατο, να τιμωρηθούν».

Αντίο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved