Εργαστήρια για παιδιά στον πολυχώρο Μεταίχμιο

Τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου δίνουμε προτεραιότητα στους μικρούς μας φίλους και τους καλούμε να επιλέξουν το εργαστήρι που τους ταιριάζει περισσότερο αναλόγως με τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις κλίσεις τους.

Εργαστήρια για παιδιά στον πολυχώρο Μεταίχμιο

Εργαστήρια για παιδιά στον Πολυχώρο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ:
Ιανουάριος-Απρίλιος 2015
Ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, πιστός –όπως κάθε χρόνο– και τη νέα χρονιά κοντά σας, με νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς, διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια που θα ταξιδέψουν τη φαντασία των παιδιών μέχρι τα πέρατα του κόσμου, θα διευρύνουν τις γνώσεις τους και θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.Τα απογεύματα της Παρασκευής και τα πρωινά του Σαββάτου δίνουμε προτεραιότητα στο παιδί, ικανοποιώντας την έμφυτη ανάγκη του να δημιουργήσει και να παίξει. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων τα παιδιά από 5 έως 12 ετών αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις κλίσεις τους, απελευθερώνουν τη φαντασία τους, εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από την ομαδική συνεργασία, κατανοούν τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Σε έναν χώρο ζεστό και φιλόξενο, ανοιχτό σε νέες ιδέες, που αποτελεί ταυτόχρονα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας για ανήσυχους γονείς οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικούς και δημιουργικούς τρόπους στην ανατροφή των παιδιών τους, λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλού επιπέδου –όλα σχεδιασμένα σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής μάθησης¬– για σχολικές ομάδες και το κοινό, με διάφορες θεματικές: δημιουργική γραφή, μουσειακή αγωγή, περιβαλλοντική εκπαίδευση, τέχνη της αφήγησης κ.ά.

Όχημά μας είναι το καλό βιβλίο, η τέχνη, η δύναμη της γραφής και της ανάγνωσης, η αισιοδοξία και πάνω απ' όλα η αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι και μάθηση. Στόχος μας να εμπλουτίσουμε τις εμπειρίες των μικρών μας φίλων μέσα από διαδραστικά, ομαδικά προγράμματα που κινητοποιούν ταυτόχρονα το συναίσθημα, τη λογική και την έκφραση.
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των εργαστηρίων και περισσότερες λεπτομέρειες για το καθένα.

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής:
Ένα εργαστήρι έξι συναντήσεων για παιδιά 8-10 ετών με την εκπαιδευτικό Άλκηστη Χρονάκη (2ος κύκλος)
Ημερομηνίες: Σάββατο 31 Ιανουαρίου, 14 Φεβρουαρίου, 7 και 21 Μαρτίου, 4 και 25 Απριλίου 2015
Κόστος: 80 € για κάθε παιδί -70 € για αδέρφια- (και για τις έξι συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1,5 ώρα, από τις 10:30 έως τις 12:00

Στόχος του δεύτερου κύκλου του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και με αφορμή κάποιο παιχνίδι, ζωγραφιά ή κείμενο, να εμπλακούν δημιουργικά στη διαδικασία παραγωγής μιας ιστορίας, να σκεφτούν και να συνεργαστούν, δηλαδή, για την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου.

Οι μικροί μας συγγραφείς μέσα από το πρόγραμμα:
• θα βελτιώσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους,
• θα ενθαρρύνουν τη δημιουργική τους σκέψη,
• θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους,
• θα καλλιεργήσουν τις αξίες της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας.

Αναλυτικά η δομή και το περιεχόμενο κάθε συνάντησης:
1η συνάντηση: Γράφουμε μια ιστορία όλοι μαζί
• Δίνεται σε κάθε παιδί μια διαφορετική ερώτηση την οποία απαντούν. Στη συνέχεια, διαβάζουμε τις απαντήσεις σαν αφήγημα και το βελτιώνουμε.
2η συνάντηση: Εικόνες και ιστορία (1)
• Μοιράζεται στα παιδιά μια φωτογραφία ή εικόνα η οποία είναι η αφορμή για να ξεκινήσουν μια ιστορία.
• Στη συνέχεια μοιράζεται δεύτερη και τρίτη φωτογραφία ή εικόνα την οποία πρέπει να συμπεριλάβουν στην ιστορία.
• Διαβάζουμε τα κείμενα που έγραψαν, τα σχολιάζουμε και τα διορθώνουμε.
• Καταγραφή της ιστορίας στο σπίτι.
3η συνάντηση: Εικόνες και ιστορία (2)
• Μοιράζεται στα παιδιά η φωτογραφία ή η εικόνα ενός ατόμου.
• Συμπληρώνουν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο το χρησιμοποιούν ως βάση για την ιστορία τους.
• Διαβάζουμε τα ερωτηματολόγια, σχολιάζουμε, εμπλουτίζουμε.
• Καταγραφή της ιστορίας στο σπίτι.
4η συνάντηση: Τίτλοι
• Τα παιδιά επιλέγουν διάφορες λέξεις και φτιάχνουν τίτλους. Διαλέγουν τον καλύτερο και με βάση αυτόν συνθέτουν μια ιστορία.
• Συζητάμε τι θα συμπεριλάβουμε στην ιστορία μας.
• Διαβάζουμε και διορθώνουμε τα κείμενα που γράφτηκαν.
• Καταγραφή της ιστορίας στο σπίτι.
5η συνάντηση: Ξεπατίκωμα παραμυθιών
• Συζητάμε για τα πιο γνωστά παραμύθια και αφού τα απογυμνώσουμε και αφήσουμε μόνο την υπόθεσή τους στην πιο αφηρημένη μορφή, προσπαθούμε να ξαναγράψουμε ένα από αυτά με διαφορετικούς ήρωες και σε σύγχρονη εποχή.
6η συνάντηση: Συνέχιση παραμυθιών
• Χρησιμοποιούμε πάλι τα κλασικά παραμύθια, αλλά αυτή τη φορά για να συνεχίσουμε την ιστορία. Τι γίνεται μετά το happy ending;
• Χωριζόμαστε σε ομάδες, επιλέγουμε παραμύθι και το συνεχίζουμε.
• Διαβάζουμε τις ιστορίες και κλείνουμε τις συναντήσεις.
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.

Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 70 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Η Άλκηστη Χρονάκη μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο θεματικό πεδίο «Διδακτική της Λογοτεχνίας» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ με θέμα Η Συμβολή της Ανάγνωσης Μυθιστορημάτων στη Διαμόρφωση της Υποκειμενικότητας των Εφήβων. Στο πλαίσιο της διατριβής και για τις ανάγκες της έρευνας, οργάνωσε και λειτούργησε λέσχες ανάγνωσης παιδιών προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και ΙΕΚ ως καθηγήτρια Αγγλικών, συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα που υλοποιούσε και ως μεταφράστρια. Παράλληλα, από το 1998 μέχρι το 2003 αρθρογραφούσε στο λογοτεχνικό περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Από το 2006 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Αγγλικών.

Λαγωνικά, σερίφηδες και άπαικτοι ντετέκτιβ
Εργαστήριο παιχνιδιού, δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης για νεαρούς φίλους του αστυνομικού
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής αστυνομικών ιστοριών τεσσάρων συναντήσεων για παιδιά 9-12 ετών με τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Ελένη Σβορώνου (4ος κύκλος).

Ημερομηνίες: Σάββατο 7 και 28 Φεβρουαρίου, 14 και 28 Μαρτίου 2015
Κόστος: 60 € για κάθε παιδί -50 € για αδέρφια- (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες, από τις 10:00 έως τις 12:00

Μετά τον τρίτο κύκλο συναντήσεων, συνεχίζουμε με τους μικρούς φίλους του αστυνομικού και της περιπέτειας με νέες αναγνωστικές και συγγραφικές δράσεις.
Το μυστήριο και η περιπέτεια υπάρχουν παντού! Αρκεί να έχουμε μάτια να το δούμε. Αρκεί να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Στο εργαστήριο αυτό φοράμε τα «γυαλιά και την καπαρντίνα» του ντετέκτιβ και ερευνούμε υποθέσεις ...στο καφέ, την αυλή, την κουζίνα και τις μυστικές γωνιές του Πολυχώρου. Μια αγελάδα, ένα κουταλάκι, μια καφετιέρα, ένα κόκκος ζάχαρης που γίνεται αλάτι και μια μαγική εικόνα ζητούν νεαρούς συγγραφείς και ερευνητές για να ξετυλίξουν την ιστορία τους.

Διαβάζουμε, σχολιάζουμε βιβλία, ερευνούμε, εμπνεόμαστε, γράφουμε και δημιουργούμε κόσμους με τις λέξεις μας.
Θα χρειαστεί:
• να διαβάσουμε αστυνομικά βιβλία,
• να αναλύσουμε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι μας ήρωες-ντετέκτιβ,
• να κατασκευάσουμε πρωτότυπες συσκευές χρήσιμες για μυστικές παρακολουθήσεις,
• να κάνουμε λίγη έρευνα στο πεδίο (στο πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους).
Και φυσικά, κυρίως και προπαντός: να γράψουμε μικρές αστυνομικές ιστορίες με ήρωα τον εαυτό μας.
Τέσσερις συναντήσεις που σου κόβουν την ανάσα! Μολύβι, χαρτί, κασκέτο και φακό ντετέκτιβ και ξεκινάμε!
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή το βιβλίο 1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο του Φιλίπ Μπρασέρ.

Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά)
Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή των 50 ευρώ. Για να ισχύσει η προσφορά, ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο: «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο εργαστήρι (ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ και ΗΛΙΚΙΑ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ και ΗΛΙΚΙΕΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ και ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετεκπαιδεύτηκε στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και από το 1994 εργάζεται στην Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς, όπου σήμερα είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Γράφει βιβλία για παιδιά και νέους (από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα Πιάστε τους γκραφιτάδες, Όλα για τη φανέλα, Τα δεκατρία φτερνίσματα, Στον βυθό με τα σοκολατόδεντρα, Ένα τόσο δα μικρό λεκεδάκι, Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας, Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης! και o Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου), αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα Ερευνητές και γράφει κριτικές παιδικής λογοτεχνίας στο anagnostis.gr. Συντονίζει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής (παιδικό βιβλίο) για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με θέμα τη φύση και τον πολιτισμό. Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια εκπαιδευτικών τεχνικές οργάνωσης δραστηριοτήτων στη φύση και σε πολιτιστικούς χώρους.
Περισσότερα στο www.paramythistopodilato.blogspot.com

Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα
Εργαστήριο για παιδιά 8-11 ετών βασισμένο στη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε GRAPHIC NOVEL του Τάσου Αποστολίδη (κείμενα) και του Γιώργου Ακοκαλίδη (εικόνες) με την ηθοποιό-εμψυχώτρια Εύα Νικηφόρου.
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, 18:00-19:30

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά ενός από τους έξι τόμους της Ομήρου Οδύσσειας σε graphic novel (λιανική τιμή: 8,80 €, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Μια συνάντηση των παιδιών με τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου, από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς.
Η ηθοποιός, εμψυχώτρια και κουκλοπαίκτρια Εύα Νικηφόρου συζητά με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα, ενώ οι μαθητές τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται. Τέλος μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες, όπως και άλλες εξελίξεις...

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 παιδιά)

Η Εύα Νικηφόρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται επαγγελματικά ως ηθοποιός από το 2002 και ως κουκλοπαίκτρια από το 2005. Μαθήτρια της Ισαβέλλας Μαρτζοπούλου και του Ludwig Flatzen (υποκριτική - σωματικό θέατρο), του Στάθη Μαρκόπουλου (κατασκευή και εμψύχωση θεατρικής κούκλας), του Αντώνη Κουτρουμπή (μιμική), του Gennadi Bogdanov (βιομηχανικό θέατρο), της Μάρθας Φωκά (μάσκα) και της Rene Baker (object theater). Μόνιμο μέλος της ομάδας ΑΤΟΝΑλ, έχει επίσης συνεργαστεί με τον Δήμο Αβδελιώδη, την ομάδα μιμικής ΠΛΕΥΣΙΣ, τη Στέλλα Μιχαηλίδου, την ΟΜΜΑ Studio, το Teatro Osservatorio, τον θίασο μαριονέτας Αντάμα Πανταχού, την ομάδα θεάτρου δρόμου HELIX κ.ά.
Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Τέχνης Νεύμα», από το 2006 περιοδεύει σε θέατρα, σχολεία, πλατείες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθεάτρου και μιμικής. Παράλληλα σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια κουκλοθεάτρου και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Έχει ταξιδέψει με το πρόγραμμα της «Άγονης Γραμμής Γόνιμης» σε ακριτικά νησιά της Ελλάδας υλοποιώντας εργαστήρια κουκλοθεάτρου, και τα τελευταία έξι χρόνια διδάσκει θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά ηλικίας 3-11 ετών.

Παίζουμε αφήγηση;
Εργαστήριο αφήγησης για γονείς και παιδιά 5-8 ετών με την παραμυθού και συγγραφέα Εύη Γεροκώστα.
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, 18:00-19:30

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά παιδικού/ών βιβλίου/ων από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 8 ευρώ. Οι γονείς συμμετέχουν δωρεάν.
Πώς γίνεται να γνωρίσουμε κάποιον φανερώνοντάς του το όνειρό μας; Τι μπορεί να μας πει μια πέτρα που θα βρεθεί στα χέρια μας; Μπορούμε να πούμε ένα παραμύθι με το σώμα, χωρίς ούτε μια λέξη; Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το τέλος της δικής μου ιστορίας από αυτό της δικής σου; Γίνεται να φτιάξουμε μια ιστορία με ένα φύλλο, ένα κουμπί, ένα σπίρτο, ένα ρεβίθι, ένα μικρό χαρτί...;
Παίζοντας με τις ιστορίες, παίζουμε με τις λέξεις, παίζουμε και με τη φαντασία. Και οι ιστορίες υπάρχουν για να τις αφηγούμαστε, αρκεί να υπάρχει κοντά κάποιος με μάτια και αυτιά ορθάνοιχτα.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου, μικροί και μεγάλοι θα ακούσουν ιστορίες και, μέσα από απλές δραστηριότητες, θα φτιάξουν μια δική τους... με το στόμα και την καρδιά.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 παιδιά μαζί με τους γονείς τους)

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Λογοτεχνική Μετάφραση. Έπειτα από μια μακρά πορεία σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, πλέον οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ενώ παράλληλα μεταφράζει λογοτεχνία από τα γαλλικά. Ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το τραγούδι και τη γραφή, ενώ από το 2003 αφηγείται επαγγελματικά ιστορίες που άκουσε, διάβασε ή μετέφρασε, σε σχολεία, μουσικές σκηνές, βιβλιοθήκες και φεστιβάλ, για μικρούς και μεγάλους.

Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων
Εργαστήριο για παιδιά 6-9 ετών βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Άλκης Ζέη και της Σοφίας Ζαραμπούκα με την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη.
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 19:00-20:30

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων (λιανική τιμή: 6,60 €, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Η Αλίκη επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο μαζί με τον θείο της. Εκεί όμως την περιμένει μια έκπληξη! Ένας γάτος, ο εγγονός του γάτου Τσέσαϊρ της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, που της αποκαλύπτει ένα φοβερό μυστικό: ένα μαγικό υγρό που μεταμορφώνει τις φωτογραφίες σε μάρμαρα! Η Αλίκη έχει μια ιδέα...

Τα παιδιά θα βοηθήσουν την Αλίκη να τοποθετήσει τις φωτογραφίες που τράβηξε στο Βρετανικό Μουσείο στη θέση που ανήκαν στον Παρθενώνα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του μαγικού υγρού, θα μεταμορφώσουν τις εικόνες σε αγάλματα. Τέλος, θα δραματοποιήσουν τις παραστάσεις από τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωοφόρο και θα ζωντανέψουν σκηνές από τον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, τη Γιγαντομαχία, την Αμαζονομαχία, την Κενταυρομαχία και την Πομπή των Παναθηναίων.

Μέσα από το παιχνίδι, τα παζλ, την παντομίμα και τη δραματοποίηση, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκαλύπτει στα παιδιά τον πλούσιο κόσμο που είναι σκαλισμένος στα μάρμαρα του Παρθενώνα και τα ευαισθητοποιεί σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής τους από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 παιδιά)

Η Μαρία Τερζάκη είναι ηθοποιός και θεατρολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην αγγλική λογοτεχνία στη Μ. Βρετανία. Έχει παρακολουθήσει ποικίλα θεατρικά εργαστήρια και βιωματικά σεμινάρια παιγνιοθεραπείας, μουσικοπαιδαγωγικής και φωνητικής. Εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και προσχολικής αγωγής. Για δύο χρόνια εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δασκάλα θεατρικής αγωγής. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός, σκηνοθέτρια, μουσικός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις διάφορων φορέων.

Γίνε πράκτορας του πλανήτη
Εργαστήριο οικολογίας για γονείς και παιδιά 7-12 ετών βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη με αφορμή την ώρα της Γης.
Ημερομηνία και ώρα: Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, 12:30 το μεσημέρι

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Γίνε πράκτορας του πλανήτη (λιανική τιμή: 8,80 €, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Είστε γονείς;
Ας το παραδεχτούμε: οι ενήλικες δεν συμπεριφερόμαστε πάντα με τον καλύτερο τρόπο στον πλανήτη. Ο διακόπτης της τηλεόρασης που είναι μακριά και πού να σηκωνόμαστε, η ανακύκλωση που θέλει άλλο κάδο και πού να τρέχουμε, η κομποστοποίηση που ακούγεται σαν πολύ μπερδεμένη διαδικασία (και είναι καν πραγματική λέξη;)... Ναι, δεν είμαστε δυστυχώς πάντα υπόδειγμα οικολογικής συμπεριφοράς!

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν τώρα κάποιοι που θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Τα παιδιά! Ναι, καλά ακούσατε, τα παιδιά.

Ελάτε σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο πώς οι μικρότεροι μπορούν να σώσουν τον πλανήτη με τη βοήθειά σας, ξεκινώντας από το σπίτι. Τα παιδιά θα εκπαιδευτούν ως Πράκτορες του Πλανήτη και θα εκπαιδεύσουν εσάς. Ένα βιβλίο, μερικά παιχνίδια και πολλές ιδέες σάς περιμένουν για να διασκεδάσετε, να γελάσετε, να παίξετε και να ανακαλύψετε πώς να κάνετε πιο «πράσινη» την καθημερινότητα στο σπίτι.

Είσαι παιδί;
Ναι, σε εσένα μιλάω! Βέβαια, εσένα ακριβώς εννοώ, μην απορείς! Ξέρουμε ότι έχεις φοβερές ιδέες και ότι γνωρίζεις πολλά για τον πλανήτη και τα προβλήματά του. Ξέρεις τι μπαίνει στην ανακύκλωση, θυμάσαι να σβήνεις τα φώτα, και κάνεις ποδήλατο αντί να οδηγείς αυτοκίνητο. Όμως οι περισσότεροι μεγάλοι δεν είναι έτσι! Και μη σου πω ότι σχεδόν ποτέ δε σε ακούνε... Ήρθε η ώρα λοιπόν αυτό να αλλάξει. Τολμάς να γίνεις Πράκτορας του Πλανήτη και να αναλάβεις μια άκρως απόρρητη αποστολή για να σώσεις τον κόσμο; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε σε χρειαζόμαστε σε μια ειδική συνάντηση. Μην έρθεις όμως μόνος. Φέρε μαζί σου τον διστακτικό γονιό σου. Θα εκπαιδευτείς ως Πράκτορας του Πλανήτη, θα εκπαιδεύσεις έναν μεγάλο, και μαζί θα προσπαθήσετε να νικήσετε την οικογένεια Τεμπελχανά και να προστατέψετε τον πλανήτη!

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 παιδιά)

Η Ελένη Ανδρεάδη σπούδασε Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός αλλά και περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία για εταιρείες, οργανισμούς και δημόσια όργανα, όπως για τη Ford Motor Company, Accenture, BBC και το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης εταιρείας παραγωγής Participant Productions (που ακολούθησε την παραγωγή του Μια Ενοχλητική Αλήθεια με τον Αλ Γκορ), στο οποίο εργαζόταν ως περιβαλλοντικός σύμβουλος, την οδήγησε στην Ινδία. Εκεί συνάντησε παιδιά που κατάφεραν να απαγορεύσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στο χωριό τους και πείστηκε ότι αυτά είναι που έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Μετακόμισε στην Ελλάδα για να εργαστεί στην οικογενειακή τουριστική επιχείρηση Σάνη Α.Ε., όπου μεταξύ άλλων επιμελείται το πρόγραμμα Sani Green. Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη», με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Με καινοτόμο αναλυτικό εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες, η οργάνωση τους δίνει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εξελιχθούν σε πολίτες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν δράση για ένα καλύτερο συλλογικό μέλλον. Το σχολικό πρόγραμμα υλοποιείται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2013 οι Πράκτορες του Πλανήτη βραβεύτηκαν ως ένα από τα 100 πιο καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της οργάνωσης μπορείτε να επισκεφτείτε τοwww.planetagents.org.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στην αίθουσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ (1ος όροφος, Ιπποκράτους 118, στο κέντρο της Αθήνας). Οδηγίες για εύκολη πρόσβαση στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ θα βρείτε ΕΔΩ.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ, όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, να σερφάρουν στο Internet (και ασύρματο – Wi-Fi) ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη κάθε συνάντησης.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των εργαστηρίων
• στο τηλ.: 211 3003580
• στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και τον τίτλο του εργαστηρίου το οποίο επιθυμεί να παρακολουθήσει.

Για να κατοχυρωθεί η θέση θα πρέπει να δοθεί προκαταβολή (το 50% του συνολικού κόστους του εργαστηρίου) μία εβδομάδα τουλάχιστον πριν από την έναρξη του εργαστηρίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Μια καλή ευκαιρία για να επισκεφθείτε τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ είναι οι εκδηλώσεις μας για παιδιά κάθε Σάββατο. Δείτε ΕΔΩ το ημερολόγιο των εκδηλώσεων και επιλέξτε όποια σας αρέσει. Η εξόφληση του εργαστηρίου γίνεται στην πρώτη συνάντησή του.

Για τα εργαστήρια που διαρκούν μόνο μία ημέρα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved