Ελένη Ιωαννίδου: Το σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του 1940

Έχουμε διδαχθεί στην Ιστορία ότι οι Σπαρτιάτισσες ήταν πολύ σκληρές μάνες. Δεν λύγιζαν με ό,τι κι αν συνέβαινε στο παιδί τους.

Ελένη Ιωαννίδου: Το σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του 1940

Δεν λύγιζαν ακόμη και στο θάνατο.Η Ελένη Ιωαννίδου, μπορεί να μην είχε καταγωγή από την Σπάρτη, είχε όμως τη δύναμη αυτών των γυναικών. Για όσους δεν την έχουν ακουστά επρόκειτο για το σύμβολο της Ελληνίδας μάνας του '40. Ήταν μία από τις εκατοντάδες Ελληνίδες που έχασε το παιδί της στον πόλεμο. Βρήκε όμως το κουράγιο κι έστειλε ένα συγκλονιστικό τηλεγράφημα στον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξανδρο Κορυζή, λέγοντάς του, ότι για την Πατρίδα θα θυσίαζε και τα υπόλοιπα παιδιά της.

«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν
Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.
Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων.
Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι:
Ζήτω η Πατρίς!
Ελένη Ιωάννου Ιωαννίδου,
Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941»

Η Ελένη Ιωαννίδου έχει τιμηθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και το Δήμο Κυπαρισσίας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, όπου ανακηρύχθηκε «σύμβολο της Ελληνίδας μητέρας του Έπους του 1940» και το 2009 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved