Μουσική ψυχοθεραπεία στην εγκυμοσύνη: Η ειδικός Κάνδια Μπουζιώτη μιλά στο Mothersblog

Αν και σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει τους όρους «μουσικοθεραπεία» και «μουσική ψυχοθεραπεία», λίγοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται στην ουσία για επιστήμες που βοηθούν σε πολλούς τομείς την ψυχολογία -και όχι μόνο- του ατόμου!

Μουσική ψυχοθεραπεία στην εγκυμοσύνη: Η ειδικός Κάνδια Μπουζιώτη μιλά στο Mothersblog

Το Mothersblog συνομίλησε με την Κάνδια Μπουζιώτη, MA, AVPT, μουσικοθεραπεύτρια και μουσική/φωνητική ψυχοθεραπεύτρια, εστιάζοντας στις επιστημονικές της γνώσεις γύρω από την Μουσικοθεραπεία και την Μουσική/Φωνητική Ψυχοθεραπεία και πώς αυτές μπορούν να βοηθήσουν μια μέλλουσα μανούλα και το αγέννητο μωράκι της!

Συνέντευξη στη Νίκη Δέλλιου

-Τι ακριβώς είναι η Φωνητική Ψυχοθεραπεία και τι η Μουσικοθεραπεία;

Η Φωνητική Ψυχοθεραπεία είναι ένα νέο μοντέλο θεραπείας που δημιουργήθηκε από την Dr. Diane Austin, διευθύντρια του Music Psychotherapy Center της Νέας Υόρκης. Το μοντέλο αυτό εστιάζει στη φωνή ως το πρωταρχικό όργανο έκφρασης του εαυτού και της ταυτότητάς μας και στο τραγούδι ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να συνδεθούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας και τους γύρω μας.

Η Μουσικοθεραπεία είναι μία θεραπευτική παρέμβαση μέσω τέχνης που ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο επαγγελμάτων υγείας και στοχεύει στη βελτίωση της συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής υγείας του ατόμου. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι για να ασκήσει κάποιος την συγκεκριμένη ειδικότητα απαιτούνται εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σπουδές.

-Σε ποιους απευθύνεται η Μουσικοθεραπεία;

Έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών κι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα, η μουσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει άτομα με:

-Ανάγκες ψυχικής υγείας
-Αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες
-Αlzheimer's και παθήσεις συνδεδεμένες με την τρίτη ηλικία
-Προβλήματα εξάρτησης από ουσίες
-Εγκεφαλικές βλάβες & σωματικές αναπηρίες
-Οξείς και χρόνιους πόνους
Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται σε διάφορα πλαίσια (ειδικά σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.) αλλά και στο νοσοκομειακό περιβάλλον όπως:
-Ογκολογία
-Γυναικολογία (για μέλλουσες και νέες μαμάδες)
-Παιδιατρική (ξεκινώντας από τα μωράκια στην θερμοκοιτίδα!)

-«Η εγκυμοσύνη είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή της γυναίκας»: Πώς μπορεί να βοηθήσει η Μουσικοθεραπεία στην εγκυμοσύνη;

Πραγματικά μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι μια περίοδος γεμάτη ενθουσιασμό και χαρά, αλλά παράλληλα -όπως λένε και οι ειδικοί- αποτελεί μία φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές κι επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από τη ψυχολογική τους υγεία. Η φάση της εγκυμοσύνης ταράζει τις ισορροπίες και είναι ένα μεταβατικό στάδιο που προετοιμάζει την έγκυο για το νέο της ρόλο ως μητέρα. Η προσαρμοστικότητα της μέλλουσας μαμάς στις όποιες προκλήσεις κι αλλαγές παρουσιάζονται, καθορίζουν την πορεία και την έκβαση της μεταβατικής αυτής φάσης.

Η χρήση της μουσικής (και ειδικά της φωνής λόγω της άμεσης σύνδεσης μαμάς-εμβρύου) μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εξαιρετικό στηρικτικό/θεραπευτικό εργαλείο είτε η έγκυος διανύει μία «εύκολη» είτε μία «δύσκολη» εγκυμοσύνη (και ό,τι αυτή μπορεί να περιλαμβάνει).

Για παράδειγμα πρόσφατα δούλεψα με μία έγκυο που λόγω επιπλοκών δεν έπρεπε να κινείται. Η μουσικοθεραπεία της έδωσε τη δυνατότητα να χαλαρώσει, να αφουγκραστεί το σώμα της, να έρθει σε επαφή με το έμβρυο και να προετοιμαστεί για τον τοκετό.

-Η Μουσικοθεραπεία ωφελεί εκτός από την έγκυο και το έμβρυο;

Η μουσική δεν είναι θεραπευτική για την έγκυο μόνο, είναι και για το έμβρυο. Ειδικά μετά τον 5ο μήνα κύησης που αναπτύσσεται η αίσθηση της ακοής, η μουσική και η χρήση της φωνής είναι ο ιδανικός τρόπος διέγερσης της ακοής, όπως και χαλάρωσης του εμβρύου. Το έμβρυο μπορεί να ακούει ουσιαστικά από τον 5ο μήνα, αλλά τα συναισθηματικά οφέλη είναι πολλά και για το έμβρυο πριν από τον 5ο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη γέννηση το μωρό αναγνωρίζει τη φωνή της μαμάς, αλλά και δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα μουσικά ερεθίσματα που δεχόταν κατά τη διάρκεια της κύησης. Η μουσική που άκουγε το έμβρυο πριν γεννηθεί του δημιουργεί αίσθημα αυτοπεποίθησης και χαλάρωσης μετά τη γέννα.

Η φωνή είναι η ουσιαστική σύνδεση του εμβρύου με τον έξω κόσμο. Μέσω των τεχνικών που χρησιμοποιούμε στη μουσικοθεραπεία και στη φωνητική ψυχοθεραπεία ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη σύνδεση της μέλλουσας μαμάς κι εμβρύου. Στο εξωτερικό οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα Μουσικοθεραπείας κατά τη διάρκεια της γέννας, πράγμα που βοηθάει και τους δύο.

-Στην Ελλάδα γίνονται συνεδρίες Μουσικοθεραπείας και πού μπορεί να απευθυνθεί μια ενδιαφερόμενη μέλλουσα μαμά;

Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην περιοχή της Αθήνας και όλες οι ενδιαφερόμενες θα βρούν χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας στην επίσημη ιστοσελίδα μου, αλλά και στο Facebook.

Με χαρά σας ενημερώνω ότι οι συνεδρίες γίνονται -κατόπιν συνεννόησης- και στο χώρο της ενδιαφερόμενης μέλλουσας μαμάς!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved