«Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι». Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου, μιλά στο Mothersblog, για το νέο της Παιδικό βιβλίο!

Η Εύα Κασιάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε και εργάστηκε ως νηπιαγωγός για να την κερδίσει λίγο αργότερα η λογοτεχνία και η συγγραφή. Μαζί με συναδέλφους της, το 2006- 2007 γράψανε «Σχέδια Εργασίας» με διάφορα θέματα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Κάποια βρίσκονται αναρτημένα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και άλλα έχουν διανεμηθεί στα σχολεία στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών Μαθητών». Έχει κερδίσει τον 1ο έπαινο στον 92ο Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό του Φιλολογικού «Συλλόγου Παρνασσός» με το θεατρικό της έργο για ενήλικες «Ο ήχος της μπουγάδας». Το διήγημα «Το μυστικό μου» απέσπασε τον Γ΄ έπαινο στον Γ' πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πνευματικής Συντροφιάς Κύπρου και το παραμύθι της «Στο κόκκινο καράβι με το μαύρο φουγάρο» πήρε τον Α΄ έπαινο στο διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου».

«Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι». Η συγγραφέας Εύα Κασιάρου, μιλά στο Mothersblog,  για το νέο της Παιδικό βιβλίο!

Αρκετά από τα παραμύθια της δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο» και στο «Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού», ενώ το μυθιστόρημά της «Μυστήριο στην αυλή» πήρε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό ανέκδοτου παιδικού μυθιστορήματος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου το 2013.Η ίδια είναι μέλος της SCBWI Greece (το ελληνικό τμήμα του Society of Children's Book Writers and Illustrators) και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης συνεργάζεται με τον «Μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου». Το πρώτο της παιδικό βιβλίο ονομάζεται «Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι» με εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, κυκλοφορεί εδώ και έναν μήνα από τις εκδόσεις Παρρησία και μιλά πρώτη φορά για αυτό, σε εμάς στο Mothersblog.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Νικολάου

Με πια αφορμή γράψατε το βιβλίο «Αφορμή για όλα ένα Μυρμήγκι»;
Διαβάζοντας τη λέξη φάντασμα σ΄ ένα βιβλίο, ξύπνησε μέσα σου ο άλογος φόβος, που είχα κατά τα παιδικά μου χρόνια για τα φαντάσματα. Αυτόν ήθελα να μοιραστώ με τα παιδιά προκειμένου να τα βοηθήσω να τον ξεπεράσουν.

Μιλήστε μας λίγο παραπάνω για αυτό το βιβλίο, ποια είναι η ιστορία του και πιο νόημα θέλει να περάσει στα παιδιά;
Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά στην αποθήκη ενός παλιού αρχοντικού. Εκεί θα συναντούσε ο Νίκος τον φίλο του τον Αντώνη για να φτιάξουν «μια βόμβα» που θα διέλυε την πόλη. Ο Ανέστης κρυμμένος πίσω από μια παλιά ξεχαρβαλωμένη ντουλάπα παρακολουθούσε κρυφά τις κινήσεις τους. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, για κακή μου τύχη, ένα τεράστιο μυρμήγκι άρχισε να περπατάει στη μύτη του. Η ενόχληση ήταν μεγάλη. Σήκωσε το χέρι του και το πέταξε μακριά.
Αυτή η κίνηση στάθηκε μοιραία. Για να μην τον καταλάβουν προσποιήθηκε το φάντασμα του μπαρμπα- Μάρκου. Όταν όμως το πραγματικό φάντασμά του παρουσιάστηκε και στον ίδιο, τα πράγματα αλλάζουν. Ένας περίεργος «δημοσιογράφος» θα προθυμοποιηθεί να βοηθήσει τα παιδιά αλλά θα μπλέξουν ακόμα περισσότερο. Πώς θα καταφέρουν άραγε να ξεπλέξουν;
Με αυτήν την αφήγηση ήθελα να δείξω την αξία και τη δύναμη της φιλίας που αντέχει στα δύσκολα. Γιατί όπως μου έλεγε ο πατέρας μου όσο ζούσε «μην έχεις τη φιλία στο γόνατο, γιατί αυτό λυγίζει». Αυτό προσπάθησα και προσπαθώ χρόνια τώρα. Να μη «λυγίσω» τις φιλίες μου.
Επίσης ήθελα να επισημάνω στους γονείς να εμπνέουν στα παιδιά τους εμπιστοσύνη, ώστε αυτά να έχουν το θάρρος να τους εμπιστευτούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα επιτήδειων που θα τα εκμεταλλευτούν.

Πότε αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνεται συγγραφέας; Ήταν παιδικό σας όνειρο ;
Δε θεωρώ τον εαυτό μου συγγραφέα. Η ανάγκη μου να καταγράψω τις εσωτερικές μου σκέψεις και τα συναισθήματά μου ήταν το έναυσμα να κρατήσω μολύβι . Στα όνειρα που έκανα παιδί ποτέ δεν υπήρξε η συγγραφή βιβλίων.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη συγγραφή βιβλίων ;
Το να γράψω τις σκέψεις μου και τις ιστορίες που είχα στο μυαλό μου ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν. Άλλωστε ήταν προσφιλής μου συνήθεια να κρατώ ημερολόγιο κατά την παιδική μου ηλικία. Όπως είπε και η Μαργκερίτ Ντυράς «Δεν ξέρω στ' αλήθεια τι είναι αυτό που παρακινεί τους ανθρώπους να γράψουν, εκτός ίσως από τη μοναξιά της παιδικής ηλικίας». Αυτό με βοήθησε πολύ.

Σας βοήθησε στη γραφή το ότι σπουδάσατε νηπιαγωγός;
Νομίζω πως ναι. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου καριέρας αφουγκραζόμουν τις ανάγκες των παιδιών μέσα στην τάξη και καλλιέργησα τον τρόπο με τον οποίον θα τα προσέγγιζα, κάνοντας διασκευές μεγάλων παραμυθιών και θεατρικών έργων. Η αγαπημένη δραστηριότητα μου ήταν να «σκαρώνω» ιστορίες. Αυτήν την δραστηριότητα προσπάθησα να περάσω στα παιδιά. Έτσι όλοι μαζί «σκαρώναμε» τα δικά μας παραμύθια τα οποία και καταγράφαμε.

Πόσο καιρό σας παίρνει να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Αφήνω πρώτα την ιδέα να ωριμάσει στο μυαλό μου. Αυτό παίρνει αρκετό χρόνο. Η καταγραφή της στο χαρτί είναι μετά άκοπη διαδικασία. Παρόλα αυτά το κείμενο υφίσταται μεγάλη επεξεργασία προκειμένου να πετύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα και να γίνει όσο το δυνατόν εύληπτο από τους αναγνώστες μικρούς και μεγάλους.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; Από βιώματα, από βιβλία ή απ' ό,τι φαντάζεται ο νους;
Είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω. Μία λέξη, μια εικόνα, μια μυρωδιά κινητοποιούν τα κατασταλαγμένα βιώματα, τα οποία με την αρωγή της φαντασίας μου μορφοποιούνται σε κείμενο.

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ένας γονιός κατάλληλα βιβλία για μικρά παιδιά;
Κατά την άποψή μου ο γονιός πρέπει να επιλέγει βιβλία που ψυχαγωγούν το παιδί, με την έννοια ότι το κάνουν να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και το περιβάλλον του, τόσο το κοντινό όσο και το γενικότερο. Καθώς επίσης και να το διασκεδάζουν.

Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία απευθύνονται μόνο στα παιδιά ή και στους γονείς τους;
Επιθυμία μου είναι το παιδικό βιβλίο να διαβάζεται πρώτα από τους γονείς οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα την ιδιοσυγκρασία, τις ανάγκες και την ψυχολογία των παιδιών τους, για να επιλέγουν το κατάλληλο ανάγνωσμα για αυτά.

Να περιμένουμε κάτι καινούριο από εσάς αυτό το διάστημα;
Το αφήνω για έκπληξη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved