Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η ακράτεια ούρων είναι ένα από τα θέματα που δύσκολα θα συζητούσε κανείς, καθώς η αναφορά σε αυτή δημιουργεί συνήθως αμηχανία.

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κι όμως μπορεί να βάζει εμπόδια στη ζωή σας, καθώς μπορεί να σας αναγκάζει να περιορίζετε ή να αποφεύγετε δραστηριότητες, όπως η άσκηση, τα ταξίδια ή ακόμη και οι απλές κοινωνικές σχέσεις.

Περισσότερες από 13 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακράτεια ούρων ή απώλεια ελέγχου των ούρων τους κάποια περίοδο της ζωής τους. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 3 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζουν κάποια μορφή ακράτειας.

Η ακράτεια δεν είναι απαραίτητα ένα φυσιολογικό φαινόμενο της διαδικασίας της γήρανσης και μπορεί να προσβάλλει γυναίκες όλων των ηλικιών.

Με ποιες μορφές εμφανίζεται η ακράτεια;
Oι μορφές της ακράτειας ούρων που συνήθως παρουσιάζονται στις γυναίκες είναι τέσσερις:
1. Ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Είναι η ακούσια απώλεια ούρων όταν περπατάτε, ασκείστε ή σηκώνεται κάτι βαρύ, όταν σηκώνεστε όρθια, όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε.
2. Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου. Είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από απώλεια ούρων.
3. Ακράτεια ούρων μεικτού τύπου. Συμβαίνει όταν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα τόσο ακράτειας ούρων από προσπάθεια όσο και επιτακτικού τύπου.
4. Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση. Συμβαίνει όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς. Μπορεί να προκληθεί είτε από δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν την ούρηση είτε από απόφραξη της ουρήθρας που εμποδίζει τη ροή των ούρων.

Γιατί εμφανίζεται η ακράτεια;
Οι λόγοι για τους οποίους η ουρήθρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν προσπάθεια είναι η αποδυνάμωση των συνδετικών ιστών και των μυών της πυέλου. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό αποτέλεσμα της κύησης και του τοκετού, της χρόνιας άρσης βάρους και καταπόνησης, της εμμηνόπαυσης ή της παχυσαρκίας.

Θεραπεία
Ο γιατρός έχει σήμερα να επιλέξει ανάμεσα σε μία σειρά νέων επαναστατικών μεθόδων, ανάλογα με την περίπτωση και το πρόβλημα του ασθενή. Τέτοιες μέθοδοι είναι:
-Ο ηλεκτροερεθισμός. Ειδική συσκευή ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται σημαντικά η συμπεριφορά της κύστης.
-Οι περιουρηθρικές εγχύσεις. Νέα, πολύ βελτιωμένα υλικά, εισάγονται γύρω από την ουρήθρα και ενισχύουν τη λειτουργία της.
-Ο τεχνητός σφιγκτήρας. Πολύ αποτελεσματική ρυθμιζόμενη μηχανική συσκευή που εμφυτεύεται χειρουργικά και ασκεί πίεση στην ουρήθρα.
-Τα slings ή ταινίες. Μέθοδος που τελειοποιήθηκε πρόσφατα και προσφέρει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι ταινίες μπαίνουν γύρω από την ουρήθρα, την πιέζουν και την κλείνουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved