Οταν ένα παιδί «χάνει» τη μητέρα του από έγκλημα: Ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Τα ορφανά από εγκλήματα γυναικοκτονίας στην Κύπρο είναι το θέμα ευρωπαϊκής μελέτης, που διεξάγει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε Ιταλία και Λιθουανία.

Οταν ένα παιδί «χάνει» τη μητέρα του από έγκλημα: Ενδιαφέρουσα μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωποκτονία, που προκαλείται από τον σύντροφο στη σύντροφό του, είναι ένα καταστροφικό έγκλημα. Το έγκλημα αυτό καταστρέφει ταυτόχρονα και τις ζωές χιλιάδων βρεφών, παιδιών, εφήβων, που ξαφνικά χάνουν τη μητέρα τους σε μια από τις πιο αποτρόπαιες πράξεις.

Τα παιδιά αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν το τραύμα της βίας και του πόνου που σχετίζεται με την απώλεια και των δύο γονιών ταυτόχρονα, την αποσταθεροποίηση και την ανασφάλεια για το πού και με ποιον θα ζήσουν, καθώς και τις τεράστιες εσωτερικές συγκρούσεις (στίγμα, μυστικότητα, συγκρούσεις αφοσίωσης). Αυτά τα ορφανά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο χρόνιων διαταραχών μετατραυματικού στρες, αυτοκτονιών, εγκληματικότητας, κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψης.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτά τα παιδιά: ποιοι είναι, τι τους συνέβη, σε ποια κατάσταση βρίσκονται πέντε και δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας τους, τι είδους υποστήριξη χρειάζονται πραγματικά και ποιες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να ακολουθηθούν για τους επαγγελματίες και την πολιτική.

Η ευρωπαϊκή μελέτη του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με τη συνεργασία του τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών, στοχεύει στις ανάγκες των ορφανών παιδιών από γυναικοκτονίες, εξετάζοντας και αναλύοντας ένα ευρύ φάσμα παραγόντων κινδύνου και προστασίας.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τους επαγγελματίες (μια ειδική ιστοσελίδα που θα έχει συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο) και ευρωπαϊκές συστάσεις για τους φορείς χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συνεργάτες του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην έρευνα είναι το τμήμα Ψυχολογίας του Second University of Naples (Ιταλία) και το Mykolas Romeris University (Λιθουανία).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved