Παρέμβαση του υπουργού Παιδείας για λύση στο θέμα των σπουδών του τυφλού φοιτητή

Την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, προκάλεσε η υπόθεση του 18χρονου τυφλού απόφοιτου λυκείου, Αργύρη Κουμτζή, προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα φοίτησής του στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να κάνει έτσι, το όνειρό του πραγματικότητα.

Παρέμβαση του υπουργού Παιδείας για λύση στο θέμα των σπουδών του τυφλού φοιτητή

Ο 18χρονος είναι λάτρης της φυσικής επιστήμης και από την ηλικία των 10 ετών συμμετέχει σε διαγωνισμούς και εξετάσεις της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, με αρκετές διακρίσεις. Φέτος τον Απρίλιο κατέλαβε την 8η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής και επρόκειτο να συμμετάσχει στην ελληνική ομάδα για την Ολυμπιάδα Φυσικής, ωστόσο, οι υποχρεώσεις των πανελλαδικών εξετάσεων δεν επέτρεψαν την συμμετοχή του.

Το γραφείο του Υπουργού πρότεινε τη λύση του ειδικού συνοδού, ο οποίος θα έχει γνώση του αντικειμένου και θα βοηθά τον 18χρονο Αργύρη στα εργαστήρια Φυσικής, όπου και απαιτείται οπτική επαφή, κάτι που ήταν και επιθυμία του ίδιου του μαθητή. Σε συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο ΑΠΘ για να συζητηθεί το ζήτημα, η διοίκηση του πανεπιστημίου πρότεινε την εγγραφή του Αργύρη στο Μαθηματικό τμήμα, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των εργαστηρίων.

Ωστόσο, ο 18χρονος θέλησε να ακολουθήσει το όνειρό του για τη Φυσική, στην οποία άλλωστε έχει διαπρέψει επανειλημμένως στο παρελθόν σε διάφορους διαγωνισμούς.

Ο πατέρας του, Σωτήρης Κουμτζής, δήλωσε ότι η παρακολούθηση στο τμήμα Φυσικής, τουλάχιστον στο πρώτο έτος, δεν είναι κάτι ακατόρθωτο για τον γιο του που έχει μάθει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει, εφόσον τα απαιτούμενα εργαστήρια είναι ελάχιστα και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι κάτι γνώριμο για τον Αργύρη. «Δεν θέλουμε να γίνει κάποια χάρη στον Αργύρη, θέλουμε ίση αντιμετώπιση με τους άλλους φοιτητές, αλλά και ίσες ευκαιρίες. Ο Αργύρης θα αποδείξει για άλλη μία φορά ότι μπορεί να τα καταφέρει. Στο ίδιο τμήμα έχει και πολλούς συμμαθητές του, αλλά και φίλους από τους διαγωνισμούς Φυσικής» δήλωσε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη του θέματος.

«Ακόμη δεν έχει δοθεί το τελικό ΟΚ από το ΑΠΘ» είπε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή από το πανεπιστήμιο η πρόταση του υπουργείου για τον ειδικό συνοδό, πιθανώς να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί τέτοια θέματα για τα άτομα με αναπηρίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved