Καταδίκη της Γαλλίας για την άρνηση να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών από παρένθετη μητέρα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Γαλλία για την άρνησή της να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό.

Καταδίκη της Γαλλίας για την άρνηση να αναγνωρίσει την πατρότητα παιδιών από παρένθετη μητέρα

Αναμένεται παράλληλα να αποφανθεί επί της επιλογής των γαλλικών αρχών να απαγορεύουν την παρένθετη κύηση.

Στην πολυαναμενόμενη από τους υποστηρικτές της παρένθετης κύησης καταδικαστική απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η άρνηση των αρχών να μεταγράψουν πράξεις αναγνώρισης πατρότητας που έγιναν στις ΗΠΑ, μετά τις γεννήσεις παιδιών από παρένθετες μητέρες, πλήττει την ταυτότητα των παιδιών.

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι «η πλήρης απαγόρευση δημιουργίας γονικής σχέσης ανάμεσα σε έναν πατέρα και τα βιολογικά παιδιά του» αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο Δικαστήριο είχαν προσφύγει δύο ζευγάρια γονέων, που δίνουν μάχες εδώ και χρόνια στα δικαστήρια για να μετεγγραφούν στο ληξιαρχείο της Γαλλίας τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες στις ΗΠΑ. Και στις δύο περιπτώσεις, η σύλληψη των εμβρύων έγινε με τα σπερματοζωάρια του συζύγου και τα ωάρια δότριας.

Τα δύο ζευγάρια προσέκρουσαν στις 6 του Απριλίου του 2011, σε μια απόρριψη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Μετά την αποτυχία αυτή, οι δύο οικογένειες προσέφυγαν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επικαλούμενες διακρίσεις, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής και του δικαιώματός τους να δημιουργήσουν οικογένεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved