«Πρέσβειρες» των Αρχαίων Ελληνικών δέκα μαθήτριες της Ακαδημίας του Μπρέντγουντ

Μπορεί εμείς οι σύγχρονοι Ελληνες να απαρνιόμαστε τον πολιτισμό και την αρχαία γλώσσα μας θεωρώντας την βαρετή και ξεπερασμένη, μαθήτριες βρετανικής ακαδημίας όμως έχουν διαφορετική άποψη και προωθούν την γλώσσα στην χώρα τους!

«Πρέσβειρες» των Αρχαίων Ελληνικών δέκα μαθήτριες της Ακαδημίας του Μπρέντγουντ

«Οι καλύτεροι πρεσβευτές για τη διάδοση των Αρχαίων Ελληνικών στα βρετανικά σχολεία είναι, ίσως, πλέον οι δέκα μαθήτριες της Ακαδημίας του Μπρέντγουντ που πρόσφατα "εμπιστεύτηκαν" την Αθήνα». Λόγια του Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο, Κωνσταντίνου Μπίκα, λίγο μετά την επίσκεψή του στο πρότυπο- διακεκριμένο σχολείο του Μπρέντγουντ, στο νότιο Λονδίνο.

Επίσκεψη με ευχάριστες εκπλήξεις, όχι μόνο επειδή στο προαύλιο του βρετανικού σχολείου κυμάτιζε η ελληνική σημαία αλλά, κυρίως, για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι μαθήτριες και τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκαν για την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν την εβδομάδα των ανοιξιάτικων διακοπών των βρετανικών σχολείων στα τέλη Μαΐου, όταν επιλέχθηκαν 10 μαθήτριες από την Ακαδημία του Μπρέντγουντ για να επισκεφθούν την Αθήνα. Μεταξύ άλλων, οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν στην Ακρόπολη και το Μουσείο της, στην Αρχαία Αγορά, αλλά και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το βασικό κριτήριο της επιλογής τους είναι ότι μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά σε δημόσιο βρετανικό σχολείο.

Η Βικτωρία Σολωμονίδου, μορφωτική σύμβουλος της πρεσβείας, η οποία συνόδευσε τις μαθήτριες στην Αθήνα, ανέφερε: «Η εμπειρία μου, συνοδεύοντας αυτά τα παιδιά στην επίσκεψή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν μοναδική, συγκινητική και αξέχαστη. Με την επίσκεψη αυτή, στο ενδιαφέρον που είχαν, ήδη, για την αρχαία Ελλάδα, προστέθηκε και η αγάπη για το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι μαθήτριες εξέφραζαν συνέχεια την έκπληξή τους για το πόσο ζωντανός είναι ο αρχαίος πολιτισμός στη σύγχρονη Αθήνα».

«Τα οφέλη, τόσο για τους μαθητές όσο και για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Οι επισκέψεις τους στα Μουσεία Ακρόπολης και Κυκλαδικής Τέχνης, που ευγενικά τα φιλοξένησαν, δεν είναι παρά οι πρώτες. Ήδη, όπως μας δήλωσαν πολλά από τα παιδιά, έχουν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια για την επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, όπου θα περάσουν τις φετινές διακοπές τους μαζί με τους γονείς τους» πρόσθεσε η μορφωτική σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μαθήτριες θα επισκεφθούν άλλα βρετανικά σχολεία ως πρεσβευτές της Ελλάδας, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσουν βίντεο από το ταξίδι τους στην Αθήνα. «Ο ελληνικός πολιτισμός, αρχαίος και νέος, σε συνδυασμό με τις ομορφιές της Ελλάδας μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προώθηση του τουρισμού μας» δήλωσε ο κ. Μπίκας.

Η Ακαδημία του Μπρέντγουντ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «το ταξίδι ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή- θαυμαστή εμπειρία για τους "νέους πεσβευτές". Το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν θα δείχνει ότι μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά είναι από τη μία διασκεδαστικό και από την άλλη εξαιρετικά χρήσιμο. Σπουδάζοντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα το σήμερα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved