Προσοχή στις αλλοιωμένες τροφές! Τι συμβουλεύει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τις τροφές μας τώρα το καλοκαίρι και να ελέγχουμε τι τρώνε τα παιδιά, καθώς ο κίνδυνος δηλητηρίασης καραδοκεί!

Προσοχή στις αλλοιωμένες τροφές! Τι συμβουλεύει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, με στόχο την αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με σημερινή του ανακοίνωση.

Το ΚΕΠΚΑ τονίζει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών -κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που βοηθά τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων- υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφικές δηλητηριάσεις, οι οποίες συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Σε γενικό πλαίσιο, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν το χρώμα, την οσμή, τη γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους. Επίσης, δεν πρέπει να αγοράζουν και να αφήνουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα. Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, πρέπει να τοποθετούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ψυγείο. Οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και να μην αγοράζουν φαγώσιμα από πλανόδιους.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση παγωτών, το ΚΕΠΚΑ τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι καταψύκτες που φυλάσσονται τα παγωτά πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, πρέπει να κλείνουν ερμητικά και δεν πρέπει να σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους. Επίσης, οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λ.π.).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved