Για πρώτη φορά υπολογιστής απέκτησε τεχνητή νοημοσύνη 13χρονου αγοριού!

Μήπως τελικά οι υπολογιστές αποκτούν μυαλό και νοημοσύνη; Μάλλον ναι, αλλά επειδή η εξέλιξη του «νου» τους είναι αργή, έχουν το μυαλό ενός 13χρονου αγοριού!

Για πρώτη φορά υπολογιστής απέκτησε τεχνητή νοημοσύνη 13χρονου αγοριού!

Για την ακρίβεια, ενα ορόσημο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως ξεπεράστηκε, όταν για πρώτη φορά ένας υπολογιστής -ή μάλλον το λογισμικό του- κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς ανθρώπους-κριτές, οι οποίοι νόμιζαν ότι συνομιλούσαν μέσω οθόνης με ένα 13χρονο παιδί!

Το επίτευγμα αυτό αποτελεί το βασικό κριτήριο του «τεστ Τιούρινγκ» (προς τιμή του διάσημου Βρετανού επιστήμονα που είχε την ιδέα) και πιστοποιεί ότι πλέον οι μηχανές αποκτούν σταδιακά έναν «νου», που στο μέλλον δύσκολα θα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από τον ανθρώπινο - πράγμα που μάλλον θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

Ο πρωτοπόρος της πληροφορικής 'Αλαν Τιούρινγκ πρότεινε το 1950 ότι, αν ένας υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει τουλάχιστον το 30% των συνομιλητών του να πιστέψουν, στο πλαίσιο μιας πεντάλεπτης γραπτής συζήτησης μέσω πληκτρολογίου, ότι είναι άνθρωπος, τότε πράγματι «σκέφτεται» σαν άνθρωπος. Όπως είχε γράψει τότε, επειδή είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τη «νοημοσύνη», σε τελευταία ανάλυση αυτό που μετράει, είναι αν ένας υπολογιστής μπορεί να μιμηθεί πετυχημένα έναν άνθρωπο. Όμως μέχρι σήμερα κανένα μηχάνημα δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο, καθώς τελικά η τεχνητή νοημοσύνη, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, «προδίδει» την μη ανθρώπινη φύση της σε ένα διάλογο με τους ανθρώπους.

Όμως αυτή τη φορά, ένας υπολογιστής στον οποίο "έτρεχε" το πρόγραμμα λογισμικού (chatbot) με την ονομασία «Ευγένιος Γκούστμαν», το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για να μιμηθεί ένα 13χρονο αγόρι, που υποτίθεται ότι είναι από την Οδησσό της Ουκρανίας, κατάφερε να ξεγελάσει για την πραγματική ταυτότητά του το 33% των κριτών με τους οποίους συνομίλησε (τους δέκα από τους συνολικά 30).

Το μηχάνημα που πέρασε το τεστ, δημιουργήθηκε από τον ρωσικής καταγωγής Βλαδιμίρ Βεσέλοφ, που ζει στις ΗΠΑ, και από τον ουκρανό Εβγκένι Ντεμτσένκο, που ζει στη Ρωσία. «Η ηλικία του αγοριού καθιστά απολύτως λογικό ότι δεν μπορεί να ξέρει τα πάντα. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο για να αναπτύξουμε έναν χαρακτήρα με πιστευτή προσωπικότητα» δήλωσε ο Βεσέλοφ, ο οποίος άρχισε να αναπτύσσει το λογισμικό του, το 2001.

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι σκεπτικιστές, μπορεί το τεστ Τιούρινγκ να κατέληξε να συμβολίζει την τεχνητή νοημοσύνη, όμως σε τελευταία ανάλυση απλώς αξιολογεί την ικανότητά των μηχανών να μιλούν. Όμως οι άνθρωποι, ιδίως οι πιο έξυπνοι μεταξύ μας, όπως π.χ. ο κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved