Πού θα πάμε για μπάνιο; Αυτές είναι οι πιο καθαρές θάλασσες της Αττικής για το 2014

Πλησιάζει ο καιρός που θα ξεκινήσουμε τα μπάνια μας στις παραλίες με την οικογένειά μας, όμως ποιες θάλασσες κοντά στην Αττική είναι καθαρές;

Πού θα πάμε για μπάνιο; Αυτές είναι οι πιο καθαρές θάλασσες της Αττικής για το 2014

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), προχώρησε και το 2014, για 35η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.

Συνολικά συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ τα ύδατα σε 217 παραλίες κατά την περίοδο 2-31 Μαΐου 2014. Από τα 217 σημεία που ελέγχθηκαν, 109 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση (Κ) (50,23%) και 108 ακατάλληλες (Α) (49,77%) .

Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση» είναι οι εξής:
- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.
- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 58,62%
- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 63,15%.
- Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 65,21%
- Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 21,42%
- Ανατολική Αττική από τον Σχινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,27% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν
- Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 70,21%
- Το λιμάνι της Ραφήνας, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του.

Διαβάστε αναλυτικά τον κατάλογο με τις παραλίες, δείτε τους χάρτες και τα αποτελέσματα όλης της φετινής έρευνας εδώ.

Καταστρέφουμε ασυλλόγιστα το περιβάλλον προειδοποιεί το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών στη μελέτη που δημοσιοποιεί για τα κατάλληλα και ακατάλληλα για κολύμβηση νερά της Αττικής.

«H Ελλάδα κάποτε , όχι πολλές δεκαετίες πριν, διακρινόταν για τις πεντακάθαρες θάλασσες της. Aκόμη και η Αττική, με όλη την ανθρώπινη επιβάρυνση, διέθετε μερικές εντελώς αμόλυντες παραλίες και θαλάσσιες περιοχές» γράφει στην εισαγωγή της μελέτης το ΠΑΚΟΕ και συνεχίζει, «από τότε, πολύ νερό - ή μάλλον... μόλυνση - έχει κυλήσει στο αυλάκι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν καταστήσει τις περισσότερες από τις παραλίες ελάχιστα, ή και καθόλου κατάλληλες για κολύμβηση. Mε το σημερινό αφιέρωμα στις θάλασσες, το ΠAKOE επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους κατοίκους της Αττικής, ώστε να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η θάλασσα μολύνεται, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βοηθήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμπτει ευκολότερα από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που το επιβαρύνουν υπέρμετρα και, ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό, ποιες από τις παραλίες της Αττικής είναι κατάλληλες για κολύμβηση».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved