Λύτρας: Το «άτακτο εγγόνι» του που στοιχίζει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ο πίνακας της φωτογραφίας παρουσιάζει μια γιαγιά με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά να καλεί το μισοντυμένο εγγόνι της, που έχει βγει στην αυλή για να παίξει. Πρόκειται για τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ο οποίος σαν σήμερα το 2006 πωλήθηκε σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί ρεκόρ για έργο Έλληνα ζωγράφου παγκοσμίως.

Λύτρας: Το «άτακτο εγγόνι» του που στοιχίζει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!

Για το έργο αυτό του Νικηφόρου Λύτρα εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους συλλέκτες και τελικά κατοχυρώθηκε σε ιδιώτη. Το έργο αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι σήμερα, καθώς από το τέλος του 19ου αιώνα βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή στην Αμερική. Το έργο είχε παρουσιαστεί σε πανελλήνια έκθεση το 1888 και ο Νικηφόρος Λύτρας έκανε κάποια πρόσθετη εργασία στον πίνακα, πριν τον πουλήσει σε ιδιώτη στην Αμερική.

Στα θέματα των έργων του Λύτρα, ενός από τους Έλληνες ζωγράφους της Σχολής του Μονάχου του 19ου αιώνα, κυριαρχούν ιστορίες της καθημερινής ζωής και θέματα σχετικά με την οικογένεια, τα παιδιά και το χιούμορ τους.

Ο πίνακας «Το άτακτο εγγόνι», ήταν ένα από τα 82 έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, τα οποία εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sothebys. Οι 82 πίνακες των Ελλήνων ζωγράφων που πωλήθηκαν στην δημοπρασία συγκέντρωσαν το συνολικό ποσό των 4.000.000 ευρώ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved