Γνωρίστε την γυναίκα επιστήμονα του σημερινού Doodle

Μία μέρα μετά την γιορτή της μητέρας η Google τιμά με το Doodle της, ακόμα μια εξαιρετική γυναίκα: την Ντόροθι Χότζκιν. Μια επιστήμονα στο ανδροκρατούμενο ακαδημαϊκό κατεστημένο, που χωρίς εργαστήριο, εξοπλισμό, χρηματοδότηση και ερευνητική ομάδα, βάλθηκε να αποδείξει ότι η επιστήμη φύλο δεν γνωρίζει!

Γνωρίστε την γυναίκα επιστήμονα του σημερινού Doodle

Μια από τις πρώιμες επιτυχίες της Χότζκιν ήταν η διαλεύκανση της μοριακής δομής της χοληστερόλης, ενώ αργότερα θα δούλευε πυρετωδώς πάνω στην πενικιλίνη: το 1942 δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνάς της, αποκαλύπτοντας τη χημική δομή της πενικιλίνης και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συνθετική παρασκευή της!

Σειρά έχει το 1948 η έρευνα της μοριακής δομής της βιταμίνης B-12, η ανεπάρκεια της οποίας προκαλεί αναιμία: το 1957 δημοσιεύει την εργασία για τη βιταμίνη, έχοντας αποκωδικοποιήσει πλήρως τη χημική δομή της... Η δαιμόνια βιοχημικός έμελλε να γίνει πρωτεργάτρια του νεότευκτου στην εποχή της επιστημονικού κλάδου της κρυσταλλογραφίας, την οποία συνδύασε με τις ακτίνες Χ ανοίγοντας κυριολεκτικά νέα πρωτόκολλα έρευνας.

Η Χότζκιν δεν είχε τελειώσει ωστόσο με την έρευνα: το 1969, την ώρα που οι υπολογιστές ανέλαβαν πλέον τους περίπλοκους υπολογισμούς της κρυσταλλογραφικής έρευνας, η ίδια λύνει το πρόβλημα της μοριακής δομής της ινσουλίνης αποκαλύπτοντας το μόριό της!

Για τις καινοτόμες τεχνικές της και τις επιστημονικές της ανακαλύψεις βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας το 1964 και έγινε ένα από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης επιστήμης...

Η Χότζκιν συνταξιοδοτήθηκε το 1977, δεν έμεινε ωστόσο στο σπίτι: ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα της παγκόσμιας ειρήνης, ένα μέλημα που ποτέ δεν σταμάτησε να την απασχολεί. Πέθανε στις 29 Ιουλίου 1994 από εγκεφαλικό επεισόδιο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved