Εκρηξη της εκμετάλλευσης ανηλίκων- Μην κλείνετε τα μάτια! Συμβαίνει δίπλα μας

Καλό είναι να μην κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τυχόν κακοποίησή τους... Αφορά όλες τις κοινωνίες και χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλων!

Εκρηξη της εκμετάλλευσης ανηλίκων- Μην κλείνετε τα μάτια! Συμβαίνει δίπλα μας

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει και στη χώρα μας η εκμετάλλευση ανηλίκων από κυκλώματα, τα οποία δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μικρά παιδιά, ακόμη και για «βαποράκια» ναρκωτικών ουσιών ή να τα σπρώξουν στην επαιτεία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έρχονται καθημερινά λεωφορεία με παιδιά που δε συνοδεύονται πάντα από τους γονείς τους και «ξεφορτώνονται» σε διάφορα σημεία για να προωθηθούν στην επαιτεία ή στην πορνεία! Το γεγονός κατήγγειλε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σημειώνοντας ότι το 99% των παιδιών αυτών είναι Ρομά.

Κοινή πεποίθηση πάντως είναι ότι οι εξαφανίσεις παιδιών, η εκμετάλλευση και ειδικότερα η εμπορία παιδιών λαμβάνουν σήμερα ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις κοινωνίες. Νεότερες εκθέσεις καταδεικνύουν ότι, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται 250.000 παιδιά κάθε χρόνο, το 27% των θυμάτων εμπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά και το 30% των θυμάτων εμπορίας στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προέρχεται από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, εξαφανίζονται κάθε μέρα 2.000 παιδιά εκ των οποίων το 94% με 96% επιστρέφει τελικά σπίτι του. Τα υπόλοιπα όμως πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και ένα ποσοστό, ηλικίας 10 έως 12 χρόνων, προωθείται στην πορνεία.

Εξαιρετική σημασία έχει η άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας όταν διαπιστωθεί ότι ένα παιδί έχει εξαφανισθεί. Είναι λάθος η αντίληψη ότι πρέπει να περιμένουμε 24 ώρες πριν δηλώσουμε την εξαφάνιση γιατί έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος. Οι γονείς να μην περιμένουν και να καταγγέλλουν αμέσως την εξαφάνιση του παιδιού τους.

Σημαντικός πάντως για την καταπολέμηση του φαινόμενου της εμπορίας παιδιών είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, στην οποία μπορεί να γίνει κλήση χωρίς να υπάρχουν μονάδες σε καρτοκινητό ή επαρκής μπαταρία και να υπάρχει απάντηση στη γλώσσα του καλούντος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved