Πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια;

Η μέρα πλησιάζει στο τέλος της,  η οικογένεια έχει φάει το βραδινό της  και φτάνει η ώρα του απολογισμού της νοικοκυράς: "Πάλι περίσσεψε λίγο φαγητό. Μάλλον θα το πετάξω".  Δυστυχώς θα έπρεπε να περιορίσουμε την σπατάλη, όμως τα στοιχεία έρευνας άλλα δείχνουν.

Πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια;

Το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους ηλικίας 18-34 ετών να πετούν τη μεγαλύτερη ποσότητα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue. Μάλιστα, στα σκουπίδια καταλήγουν συνήθως μαγειρεμένα φαγητά, φρούτα και λαχανικά και ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη, παρ' όλα αυτά το 20% των Ελλήνων εξακολουθούν να πηγαίνουν για ψώνια χωρίς λίστα και το 17% δεν καταναλώνουν τις επόμενες ημέρες το φαγητό που περίσσεψε.

Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά: 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια την στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας στα σκουπίδια περίπου 59 κιλά ανά νοικοκυριό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved