Ερευνα δείχνει ότι η... αγένεια «πουλάει»!

Είστε από τους ανθρώπους που μπορεί μια πωλήτρια να σας «τουμπάρει» να αγοράσετε κάτι; Και αν το καταφέρνει, σίγουρα θα πρόκειται για μια ευγενική και γλυκομίλητη πωλήτρια! Τι γίνεται στην περίπτωση που μια πωλήτρια είναι αγενής και σνομπ; Θα αγοράζατε κάτι από το κατάστημα της;

Ερευνα δείχνει ότι η... αγένεια «πουλάει»!

Θα εκπλαγείτε, αλλά -σύμφωνα με μια έρευνα- η απάντηση είναι ναι, ιδιαίτερα αν μιλάμε για επώνυμα προϊόντα πολυτελείας! Η έρευνα έχει τίτλο «Θα έπρεπε ο διάβολος να πουλά Prada; Η αγένεια αυξάνει την επιθυμία των καταναλωτών για επώνυμα προϊόντα» που πρόκειται να δημοσιευτεί τον Οκτώβριο στο Journal of Consumer Research.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia ζήτησαν από εθελοντές να ψωνίσουν από πολυτελείς μπουτίκ, όπου το προσωπικό (το οποίο υποδύονταν ηθοποιοί) ήταν κατά περίπτωση ευγενικοί ή αγενείς. Όπως προκύπτει από την έρευνα, αυτοί που εξυπηρετήθηκαν από αγενές προσωπικό δήλωσαν αργότερα ότι αυτό τους έκανε να θέλουν τα προϊόντα περισσότερο, ενώ σε όσους ονειρευόντουσαν διακαώς να κατέχουν πολυτελή προϊόντα, η αγενής συμπεριφορά λειτουργούσε ακόμη περισσότερο στο να τους κάνει να θέλουν να αγοράσουν. Δεν υπήρξε η ίδια αντίδραση στην περίπτωση πιο προσιτών και μη επώνυμων προϊόντων, όπως από μεγάλες αλυσίδες πολυκαταστημάτων.

«Η αγενής συμπεριφορά πυροδοτούσε επιθυμία για αγορές μόνο στις περιπτώσεις που μιλάμε για μάρκες προϊόντων που οι καταναλωτές ονειρεύονταν και που ένιωθαν πιο απρόσιτες» εξηγεί ο καθηγητής Ντάρεν Νταλ, ειδικός στο marketing και υπεύθυνος για την έρευνα. Ο Νταλ αποδίδει το γεγονός στην ανάγκη των πελατών να ενταχθούν και να γίνουν αποδεκτοί από αυτά τα ποθητά προϊόντα των ονείρων τους. «Είναι σαν αυτός ο σνομπισμός να μετατρέπεται σε ένα έξτρα προσόν για τον προφίλ των μεγάλων οίκων. Λειτουργεί περίπου όπως μια δημοφιλής παρέα στο σχολείο, της οποίας όλοι θέλουν να γίνουν μέλη» συνεχίζει ο Νταλ.

Βέβαια η έρευνα έγινε στο εξωτερικό, γιατί αν διεξαγόταν στην χώρα μας, μάλλον οι αγενείς πωλητές θα είχαν στολιστεί με πολλά κοσμητικά επίθετα από τους θερμόαιμους Έλληνες καταναλωτές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved