Έρευνα: Ο τοκετός στο νερό δεν έχει πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι επικίνδυνος

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο τοκετός στο νερό έχει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Έρευνα: Ο τοκετός στο νερό δεν έχει πλεονεκτήματα και μπορεί να είναι επικίνδυνος

Μία νέα έρευνα όμως που έρχεται στο φως της δημοσιότητας υπογραμμίζει τους κινδύνους που προέρχονται από αυτήν τη διαδικασία. Σύμφωνα με αυτήν ο τοκετός στο νερό, μπορεί να δημιουργήσει σπάνια, αλλά σοβαρά προβλήματα στα νεογέννητα, όπως, μολύνσεις, σοβαρές αιμορραγίες αλλά κι αναπνευστικά προβλήματα. Κορυφαίοι γιατροί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, συμπέραναν ότι οι γυναίκες καλό είναι να μην επιλέγουν αυτόν τον τρόπο τοκετού.

Στη Βρετανία είναι πολύ διαδεδομένος ο τρόπος αυτός, ενώ οι περισσότερες μαιευτικές κλινικές διαθέτουν τουλάχιστον μία πισίνα τοκετού. Οι μέλλουσες μαμάδες μάλιστα, μπορούν να νοικιάσουν πισίνες προκειμένου να γεννήσουν στο σπίτι τους!

Όπως υπογραμμίζεται όμως στη νέα μελέτη, ο τοκετός στο νερό θα πρέπει να θεωρείται μία πειραματική διαδικασία, μιας και οι μέχρι τώρα λιγοστές έρευνες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, δεν είναι αρκετά μεγάλες κι ισχυρές για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη μέθοδο αυτή.

Ωστόσο αυτό που συμβουλεύουν οι ερευνητές στις μαμάδες που θέλουν να γεννήσουν με τον τρόπο αυτό, είναι να σιγουρευτούν ότι το μαιευτήριό τους, ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα και διατηρεί το χώρο καθαρό. Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από μολύνσεις, μπορεί να προκληθούν προβλήματα με τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος στο παιδί και ρήξεις του ομφάλιου λώρου που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αιμορραγία και σοκ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved