Ηράκλειο Κρήτης: Θέλουν να κλείσουν το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Ηράκλειο Κρήτης: Θέλουν να κλείσουν το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Με σύνθημα «Μην καταστρέφετε το μέλλον μας» πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία για να σωθεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο στο οποίο θα μπει λουκέτο.

Ηράκλειο Κρήτης: Θέλουν να κλείσουν το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

«Είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασώσουν αυτό το σχολείο και να βρουν λύσεις στα προβλήματά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!», επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Σώματος Επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών Σχολείων.

Την 8η Απριλίου τρέχουν να προλάβουν οι γονείς του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο, υπό το φόβο ότι έχουν μεθοδευθεί όλες οι διαδικασίες προκειμένου το σχολείο να κλείσει.

Οι γονείς συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου το σχολείο να μείνει στο Ηράκλειο, αφού αν δεν βρεθεί λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο είναι το σχολείο να κλείσει.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά :

«Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο (ΣΕΠΗ) ιδρύθηκε το 2005 για να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών). Ταυτόχρονα είναι ανοιχτό και σε άλλες κατηγορίες μαθητών από την τοπική κοινότητα. Το σχολείο λειτουργεί σε δύο τμήματα, το Αγγλόφωνο και το Ελληνόφωνο, και ακολουθεί το πρόγραμμα σπουδών του οργανισμού Ευρωπαϊκών Σχολείων Schola Europaea. Είναι ένα δημόσιο σχολείο, το οποίο χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Το σχολείο δεν συνδέεται με την υποχρεωτική θρησκευτική αγωγή (σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά σχολεία) και έχει μια πλήρη σειρά βαθμίδων από την προσχολική ως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές διδάσκονται μια ευρεία σχολική ύλη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας από την πρώτη τάξη και τρίτης γλώσσας στο λύκειο. Οι μαθητές λαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Baccalaureate στα 18 τους. Το προσωπικό του σχολείου, το οποίο συνίσταται από πολλές διαφορετικές εθνικότητες και υπόβαθρα, διακρίνεται για την υψηλή του κατάρτιση, εμπειρία και αφοσίωση. Πρόκειται για ανθρώπους με πάθος για τη διδασκαλία και με αφοσίωση στην προώθηση του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής παιδείας. Το ήθος του σχολείου συνοψίζεται στα λόγια του Jean Monnet από το 1953: "Με το να εκπαιδεύονται δίπλα-δίπλα, απαλλαγμένοι από την παιδική τους ηλικία από διχαστικές προκαταλήψεις, έχοντας γνωρίσει ό,τι σπουδαίο και αγαθό στους διαφορετικούς πολιτισμούς, θα τους γίνει συνείδηση καθώς ωριμάζουν ότι συνανήκουν. Χωρίς να πάψουν να ατενίζουν τις δικές τους χώρες με αγάπη και περηφάνια, θα γίνουν Ευρωπαίοι κατά τον νου, εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να ολοκληρώσουν και να εδραιώσουν το έργο των προγόνων τους, την υλοποίηση μιας ενωμένης και ευημερούσας Ευρώπης.

Τα ιδεώδη του σχολείου αντικατοπτρίζουν το βέλτιστο του ευρωπαϊκού πνεύματος – το πνεύμα μιας αλληλοϋποστηριζόμενης κοινότητας, που σέβεται τις διαφορές ανάμεσα στα έθνη, αλλά μοιράζεται μια κοινή δέσμευση στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΣΕΠΗ είναι ένα σχολείο όπου παιδιά από τη Σκανδιναβική χερσόνησο τραγουδούν Θεοδωράκη και παιδιά από την Ελλάδα ανεβάζουν Σαίξπηρ, όπου παιδιά από την Ιταλία τραγουδούν Γερμανικά λαϊκά τραγούδια και παιδιά από την Αγγλία χορεύουν πεντοζάλη και όπου όλοι μαθαίνουν να σέβονται τον άλλο και να εκτιμούν τις διαφορές μεταξύ τους. Καλλιεργείται ακριβώς η εξωστρεφής, αισιόδοξη, δημοκρατική σκέψη που η Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υιοθετήσουν εφόσον πρόκειται να σχηματίσουν μια αληθινή κοινότητα.

Το σχολείο είναι επίσης σημαντικό για την οικονομία του Ηρακλείου και της Κρήτης. Το Ηράκλειο έχει δραστήρια εμπορική και καλλιτεχνική κοινότητα με διεθνείς δεσμούς, ενώ είναι η έδρα πολλών διεθνών ερευνητικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστήμιου Κρήτης του ΙΤΕ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες ερευνητές από όλο τον κόσμο. Με την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στην αγγλική γλώσσα σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, το ΣΕΠΗ βοηθάει στην προσέλκυση ακαδημαϊκών και άλλων επαγγελματιών από το εξωτερικό, προκειμένου να εργαστούν στην Κρήτη, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτό την ακαδημαϊκή και πολιτιστική ζωή του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα. Χωρίς την ύπαρξη του σχολείου θα ήταν πολύ δυσκολότερο να καταφέρουν κορυφαίοι επαγγελματίες εκτός Ελλάδας να εγκατασταθούν εδώ με τις οικογένειές τους. Το σχολείο είναι το μόνο Ευρωπαϊκό σχολείο στην Ελλάδα και το μόνο διεθνές σχολείο στην Κρήτη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο. Παρ' όλα αυτά η ύπαρξή του απειλείται.

Το σχολείο πρόσφατα επισκέφθηκαν επιθεωρητές από το σώμα επιθεωρητών των Ευρωπαϊκών σχολείων και η πρώτη αναφορά τους παραδόθηκε στους γονείς την εβδομάδα της 25ης Μαρτίου 2014. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιθεωρητές είχαν πολλά θετικά να σημειώσουν. Επαίνεσαν την αφοσίωση της διεύθυνσης και του διδακτικού προσωπικού του σχολείου και επισήμαναν τη ζεστή παιδαγωγική ατμόσφαιρα του σχολείου και το γεμάτο ερεθίσματα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αξιολόγησαν θετικά τη δομή των μαθημάτων, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ποικιλία εξωσχολικών δραστηριοτήτων που προσφέρεται. Σημείωσαν ότι οι μαθητές είναι πολύ θετικοί σχετικά με το σχολείο τους, εκλαμβάνουν ως προτέρημα το ότι είναι μέλη μιας τέτοιας σχολικής κοινότητας και πιστεύουν ότι θα αποτελέσει μια καλή αφετηρία για το πανεπιστήμιο. Επιδοκίμασαν το σχολείο για το ανοιχτό πνεύμα του και για το ότι είναι πρωτοπόρο σε τοπικά πολιτιστικά και περιφερειακά προγράμματα και για την εδραίωση επαφών με άλλα σχολεία στην Ευρώπη. Αυτό το κομμάτι της αναφοράς είναι πράγματι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Παρ' όλα αυτά οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν κάποια σοβαρά προβλήματα τα οποία ζητούν επείγουσα λύση. Επισημαίνουν 3 ζητήματα: (1) Έλλειψη συνέχειας για το διδακτικό προσωπικό, που βρίσκεται με ετήσια σύμβαση στο σχολείο, (2) Χαμηλός αριθμός μαθητών, κυρίως στο αγγλόφωνο τμήμα, και (3) Το σχολικό κτήριο, το οποίο δεν είναι αρκετά μεγάλο ή κατάλληλα εξοπλισμένο για ένα σχολείο τέτοιου τύπου.

Οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι τα προβλήματα αυτά απειλούν σοβαρά την ύπαρξη του σχολείου. Προφανώς αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορεί να επιλύσει η διεύθυνση του σχολείου ή το διδακτικό προσωπικό. Είναι θέματα των περιφερειακών και κεντρικών αρχών και υπηρεσιών. Οι επιθεωρητές προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να βρουν λύσεις και να διασώσουν το σχολείο.

Οι επιθεωρητές συνεχίζουν υποβάλλοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την πρόσληψη και τις συμβάσεις των δασκάλων, την εγγραφή των μαθητών, τη σχέση με τον ENISA και άλλα ζητήματα με σκοπό την αντιμετώπιση των εντοπισμένων προβλημάτων. Καταδεικνύουν ότι το μέλλον του σχολείου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα οι προτάσεις αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα εφαρμοστούν από τις ελληνικές αρχές.

Αυτό το αίτημα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως τις προτάσεις των επιθεωρητών ως κατεπείγον ζήτημα, προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον αυτού του μοναδικού και αξιόλογου ιδρύματος. Αν υποστηρίζετε το ήθος του ΣΕΠΗ και πιστεύετε ότι είναι σημαντικό το σχολείο να συνεχίσει να υπάρχει, τότε παρακαλώ υπογράψτε αυτό το αίτημα.

Όπως τόνισαν και οι επιθεωρητές των ευρωπαϊκών σχολείων "Είναι στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασώσουν αυτό το σχολείο και να βρουν λύσεις στα προβλήματά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα"».

Η ιστοσελίδα του ΣΕΠΗ: http://sch-eur-education.ira.sch.gr/ (δείτε επίσης: http://europeanschoolheraklion.eu/)
* Η σελίδα στο Facebook του ΣΕΠΗ: https://www.facebook.com/pages/European-School-of-Heraklion/220386494718212
* Schola Europaea: http://www.eursc.eu/index.php?id=2
* Φωνές του ΣΕΠΗ (video με συνεντεύξεις γονιών και εκπαιδευτικών): http://www.youtube.com/watch?v=tRQYKarFT0k

Η συλλογή υπογραφών για να σωθεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας γίνεται διαδικτυακά εδώ!

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
21.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
10.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Krooom 3D Παζλ Τσίρκο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κόκκινο smoothie για παιδιά που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Κόκκινο smoothie για παιδιά που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Εκτός από τον κορονοϊό έχουμε και άλλες ιώσεις απέναντί μας που δεν…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαγειρεύουμε παίζοντας: Φτιάξτε σε 1 λεπτό & με 2 υλικά mini donuts (vid)

Μαγειρεύουμε παίζοντας: Φτιάξτε σε 1 λεπτό & με 2 υλικά mini donuts (vid)

Τι μπορείτε να φτιάξετε σήμερα για να περάσει ευχάριστα το απόγευμά σας…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι φωτογραφίες αυτών των παιδιών στη φύση θα σας γοητεύσουν (pics)

Οι φωτογραφίες αυτών των παιδιών στη φύση θα σας γοητεύσουν (pics)

Είναι πραγματικά πανέμορφες φωτογραφίες.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;

Εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε τις κράμπες στα πόδια;
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Καταστήματα: Η πρεμιέρα της αγοράς με δύο… click – Τα μέτρα, το sms και το όριο για νέο lockdown
Εστίαση: Πότε ανοίγουν εστιατόρια και μπαρ – Η ημερομηνία - «κλειδί»
Σοφία Μπεκατώρου: Ξέσπασε ο πρώην σύζυγός της στον αέρα – Δεν γνώριζε τίποτα (video)
Κακοκαιρία Λέανδρος: Παγωνιά! Πού έδειξε -17 το θερμόμετρο - Πού θα χιονίσει σήμερα
Επίθεση στο Μετρό: Η φωτογραφία που «έκαψε» τους ανήλικους και το προφίλ του ειδικού φρουρού
Κορονοϊός: Οι περιοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο κρουσμάτων και η «επικίνδυνη» Δυτική Αττική
Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτοί ήταν οι όροι για να δώσουμε «ΟΚ» στο άνοιγμα της αγοράς
Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef
Η φόνισσα του κρεοπώλη της Κυψέλης - Ήταν κοντή και δεν την ήθελε!
Απίστευτο σημείωμα σε κοπέλα που έκανε θορύβου στην ερωτική πράξη (pic)
Survivor Spoiler 17/1: Εσπασε το... ραγισμένο γυαλί για την Κάτια Ταραμπάνκο (vid)
Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αριάδνη Ρουβά: Δείτε πόσο έχει αλλάξει η μικρή κόρη του Σάκη & της Κάτιας