Πώς ένας σχολικός λαχανόκηπος μπορεί να μετατραπεί σε μάθημα διατροφής (και ζωής)

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Καλλιεργητές», όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη μέρα του σχολείου. 

Ο Σεπτέμβρης είναι εδώ, και το πρώτο σχολικό κουδούνι της χρονιάς έχει χτυπήσει. Και η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που στέλνουμε το παιδάκι μας πίσω στα θρανία, μάς έρχονται αναμνήσεις από τα δικά μας σχολικά χρόνια. Για παράδειγμα, τότε που μάθαμε πώς να καλλιεργούμε τις δικές μας φακές μέσα σε ένα μπολάκι που η θέση του ήταν στο περβάζι του παραθύρου της τάξης και με κάθε νέο φυλλαράκι που παρατηρούσαμε νιώθαμε και πιο περήφανες.

Μπορεί τότε να έμοιαζε κάτι μικρό, αλλά αυτό ήταν που μας δίδαξε τι πάει να πει περιβαλλοντική συνείδηση, όπως και τι αξία έχει η φύση για τη διατροφή μας. Έτσι, το ίδιο θέλουμε και τώρα για τα παιδιά μας: Να αποκτήσουν εμπειρίες δίπλα στη φύση, αλλά και μαθήματα ζωής, φυτεύοντας τα δικά τους… σποράκια. Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, μέσα από ένα νέο της πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας, το έκανε πράξη, δίνοντας στα παιδιά μας την ευκαιρία να δημιουργήσουν τον δικό τους σχολικό λαχανόκηπο.

Καλλιεργώντας στο προαύλιο του σχολείου

Εκείνα τα χρόνια, λοιπόν, το μπολάκι με τις φακές ήταν το... μποστάνι μας και κάθε μέρα που περνούσε ανυπομονούσαμε να το ποτίσουμε και να δούμε πόσο μεγάλωσε. Τα παιδιά μας, όμως, όταν μεγαλώσουν, θα μπορούν να μιλάνε για έναν ολόκληρο λαχανόκηπο στο προαύλιο του σχολείου. Και αυτό γιατί πλέον, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, μέσα από το νέο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Καλλιεργητές», πρασινίζει τα δημοτικά σχολεία της χώρας μας συστήνοντας στη νέα γενιά τη βιώσιμη αγροδιατροφή.

Ξεκινώντας από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης, όπου η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ έχει τις κεντρικές της εγκαταστάσεις, η πρωτοβουλία έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα της Open Farm που διοργανώνει προγράμματα βιωματικής μάθησης. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα μαθητάκια μας, μπαίνοντας σε ρόλο μικρών καλλιεργητών, μαθαίνουν να σκάβουν, να φυτεύουν, να ποτίζουν, Με λίγα λόγια, να φροντίζουν τον λαχανόκηπό τους.

Κάπως έτσι, «Οι σχολικοί λαχανόκηποι γίνονται το εκπαιδευτικό εργαλείο για να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής της τροφής και ειδικά των πολύτιμων για την υγεία τους λαχανικών», όπως δηλώνει και ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Επικεφαλής και Συνιδρυτής της Οpen Farm.

Συγκεκριμένα, τα μικρά μας, συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια με επίκεντρο την ισορροπημένη διατροφή, την αναγέννηση του εδάφους και τη βιοποικιλότητα, μαθαίνουν ότι η φύση είναι το Α και το Ω στα πάντα, όπως και στη διατροφή μας. Για αυτό και είμαστε σίγουρες πως όταν σχολάσουν, στην ερώτηση «Τι έμαθες σήμερα στο σχολείο;» η απάντηση θα είναι ενθουσιώδης από τα μικρά μας που απλώς θα έχουν λίγο περισσότερο λερωθεί με το ευεργετικό χώμα!

Οι «Μικροί Καλλιεργητές» σε δράση

Αυτό ήταν και ένα από τα μαθήματα που κρατάμε από τότε που καλλιεργήσαμε τις δικές μας φακές στην τάξη, αυτό είναι και το μάθημα που θα «μείνει» και στα μικρά μας. Αυτή τη φορά, όχι απλώς μέσα από ένα μπολάκι, αλλά μέσα από έναν ολόκληρο λαχανόκηπο.

Άλλωστε, όπως εξηγεί και η κα Κατερίνα Μακρίδου-Ωραιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, «επενδύουμε στη νέα γενιά μέσα από δράσεις που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση, καλλιεργούν την αγάπη για τη φύση και προωθούν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες στους μικρούς μαθητές».

Και εμείς οι μανούλες το ξέρουμε από πρώτο χέρι αφού, εδώ και πάνω από 55 χρόνια, μαζί με τα προϊόντα του Μπάρμπα Στάθη στις κουζίνες μας βγαίνουμε ασπροπρόσωπες φροντιζοντας τους αγαπημένους μας με ό,τι πιο θρεπτικό και νόστιμο!

Από τότε που καλλιεργήσαμε τις δικές μας φακές στην τάξη έχουν περάσει κάποια χρόνια, αλλά ακόμα έχει μείνει σαν ένα από τα ομορφότερα μαθήματα στο μυαλό μας και θέλουμε το παιδί μας να έχει και εκείνο τα δικά του μαθήματα ζωής. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί Καλλιεργητές», μικροί και μεγάλοι έχουμε έναν πολύ όμορφο λόγο να ανυπομονούμε για όλα τα καινούργια που θα φέρει η νέα σχολική χρονιά!

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved