Πώς να διατηρήσετε τα τυριά σας φρέσκα και γευστικά για περισσότερο

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

Έχω μια τρέλα με τα τυριά! Όσο κι αν μεγαλώνει με τα χρόνια η εμπειρία μου, η διαδικασία παραγωγής τους δε σταματάει ποτέ να με εντυπωσιάζει. Θαυμάζω τον τρόπο με τον οποίον το γάλα γίνεται τυρί, τον βρίσκω μαγικό! Εντυπωσιακό είναι, επίσης, και το γεγονός ότι τα ίδια τα τυριά είναι από μόνα τους ένα μέσο συντήρησης, αφού παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της ευαίσθητης πρώτης ύλης τους, δηλαδή του γάλακτος. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο για μένα να σας δώσω όλα τα μυστικά της ιδανικής συντήρησής τους.

Ειδικά τώρα, που φτιάξαμε και σερβίραμε υπέροχα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα πλατό. Σχεδόν πάντα βάζουμε τυριά διαφόρων ειδών και όλο και κάποιο κομμάτι μένει παραπονεμένο. Οπότε, να οι τρόποι για να του δώσουμε ξανά χαρά!

Ξεκινώ λέγοντας πως 3 είναι τα πράγματα που μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε στα τυριά: φρεσκάδα, υφή και γεύση. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να τους δίνουμε οξυγόνο και υγρασία, ώστε να διατηρούν τη ζωντάνια που τα χαρακτηρίζει ως ζωντανοί οργανισμοί που είναι. Πάμε να δούμε πώς, απαντώντας σε 8 κρίσιμα ερωτήματα.

#1 Με τι τα τυλίγουμε;

Μην πετάτε το χαρτί του σούπερ μάρκετ. Δηλαδή το απλό χαρτί που μας τυλίγουν τα τυριά όταν τα αγοράζουμε. Ξέρετε, αυτό που είναι αδιαφανές από τη μια του πλευρά και από την άλλη είναι καλυμμένο με ένα λεπτό στρώμα πλαστικού. Όλοι οι ειδικοί στα τυριά λένε πως αυτός ο τύπος χαρτιού είναι ιδανικός για τύλιγμα. Κρατήστε το, λοιπόν, και ξανατυλίξτε ακόμα και μεμονωμένα κομμάτια τυριού με αυτό, αν θέλετε να ζήσουν περισσότερο στο ψυγείο. Αν είστε σε φάση να δώσετε και λίγη παραπάνω φροντίδα στα τυριά σας, μπορείτε να καθαρίζετε το εσωτερικό αυτού του χαρτιού με λίγο νερό και να το στεγνώνετε καλά πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε.

Διαβάστε περισσότερα στο Akispetretzikis.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved