Μια οικογένεια, 10 αριστούχοι: Η Αλεξάνδρα Χοροζίδου και τα 9 παιδιά της

Η μητέρα 9 παιδιών, Αλεξάνδρα Χοροζίδου- Τσανακτσίδου, μίλησε στο Mothersblog.gr με αφορμή την Ημέρα Οικογένειας, για τη δική της πολυμελή οικογένεια, τις χαρές που απολαμβάνει καθημερινά αλλά και τα όνειρά της.

Μια οικογένεια, 10 αριστούχοι: Η Αλεξάνδρα Χοροζίδου και τα 9 παιδιά της
facebook/chorozidou.alexandra

Η Αλεξάνδρα Χοροζίδου- Τσανακτσίδου έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται περήφανη για τον εαυτό της. Είναι πολύτεκνη μητέρα – το μεγαλύτερο παιδί της είναι 22 ετών και το μικρότερο 4,5 ετών – εργαζόμενη και πολυπράγμων.

Τι εννοούμε; Αρχικά σπούδασε Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στην πορεία αφοσιώθηκε στην οικογένειά της και στην ανατροφή των παιδιών.

Η ανάγκη της να εκφράσει όλα όσα την απασχολούσαν γύρω από την μητρότητα βρήκαν διέξοδο στο προσωπικό της ιστολόγιο «Οικογένεια- μια γωνιά του Παραδείσου», το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το 2022 αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με άριστα, ενώ έχει γράψει και βιβλία ( «Το θαύμα εντός μου- μέρες εγκυμοσύνης» (Ελληνοεκδοτική), «Στις Φλόγες του Αη Λια ( διήγημα) και συμμετείχε και στον συλλογικό τόμο «Μια αγκαλιά παιδιά» -εκδόσεις Έαρ).

Δεν περιορίστηκε όμως στα παραπάνω. Διαπιστώνοντας την ανάγκη των ανθρώπων για προσωπική επικοινωνία και ενθάρρυνση, εκπαιδεύτηκε στο personal coaching μέσω του οργανισμού ICF και πλέον εργάζεται ως Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach).

Κι αν αναρωτιέστε πώς γίνεται να τα προλαβαίνει όλα, εννοείται ότι δεν προλαβαίνει τα πάντα, φροντίζει να ιεραρχεί τις ανάγκες και θέτει προτεραιότητες.

Αν πάντως έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα μόνο πράγμα από τα πολλά και ενδιαφέροντα που μοιράστηκε μαζί μας η Αλεξάνδρα Χοροζίδου- Τσανακτσίδου θα ήταν αυτό που είπε για τα παιδιά: «Θεωρώ ότι τα παιδιά μαθαίνουν να χαίρονται με τα λίγα καθώς δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο για τη ζωή τους τα υλικά αγαθά αλλά η αγάπη και η στήριξη της οικογένειας. Και η αγάπη και το δέσιμο μεταξύ των αδελφών αποτελεί μεγάλο δώρο για τα παιδιά μας».

alexandra-xorozidou-(1).jpg

facebook/chorozidou.alexandra

κυρία Χοροζίδου είστε μια εργαζόμενη μητέρα 9 παιδιών και σύζυγος. Πάντα θέλατε να κάνετε μια μεγάλη οικογένεια;

Μεγάλωσα σε μεγάλη οικογένεια και για έχω όμορφες αναμνήσεις από αυτήν. Το ίδιο και ο σύζυγός μου. Και οι δυο θέλαμε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια με αρκετά μέλη, εφόσον μας δινόταν αυτή η ευλογία, και όντως αυτό συνέβη.

alexandra-xorozidou-(5).jpg

facebook/chorozidou.alexandra

Πόσο χρονών είναι σήμερα τα παιδιά σας;

Η μεγαλύτερη κόρη μας είναι 22 χρονών και η επόμενη 20. Ακολουθούν 3 παιδιά στο Λύκειο (18, 17 και 15 χρονών), δύο στο Δημοτικό (11 και 9 χρονών) και 2 στο νηπιαγωγείο (5,5 και 4,5 χρονών).

Πώς είναι μια τυπική σας μέρα; Υπάρχουν καθορισμένες «υποχρεώσεις» που έχει αναλάβει το κάθε παιδί ξεχωριστά;

Η καθημερινότητα είναι αρκετά γεμάτη με υποχρεώσεις, αλλά όχι ασφυκτικά, ώστε να νιώθω ότι δεν μπορώ να πάρω ανάσα : Φροντίζω να γίνουν οι βασικές δουλειές του σπιτιού, το διάβασμα και οι δραστηριότητες των παιδιών , να καλύπτω τις απαιτήσεις της εργασίας μου και να υπάρχει ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά και το σύζυγo.
Τα παιδιά αναλαμβάνουν κάποιες μικροδουλειές, αναλόγως με την ηλικία τους, και προσπαθούμε να τους εμπνεύσουμε την αγάπη για τη δουλειά και την προσφορά μέσα στην οικογένεια.

alexandra-xorozidou-(2).jpg

facebook/chorozidou.alexandra

Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι δεν είστε όσο θα θέλατε κοντά στα παιδιά σας δεδομένου ότι καθένα έχει διαφορετικές ανάγκες;

Υπάρχουν και τέτοιες στιγμές. Προσπαθώ να αναπληρώνω την “έλλειψή” μου με ποιοτικό χρόνο που περνώ με κάθε παιδί, αλλά και με τη συμβολή του συζύγου μου, ο οποίος είναι πολύ δεμένος με τα παιδιά μας. πχ αν εργάζομαι το απόγευμα, εκείνος αναλαμβάνει να κοιμίσει τα μικρά μας.

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες φάσεις που έχετε περάσει ως οικογένεια;

Οι νοσηλείες δυο μωρών μας στη ΜΕΝΝ. Αυτό μου ήρθε πρώτο στο νου μου ως μεγαλύτερη δυσκολία γιατί κάθε γονιός μπορεί να αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι να αποχωρίζεσαι το νεογέννητό σου για δύο εβδομάδες αγωνίας… Όλα πήγαν καλά, δόξα τω Θεώ, και έμεινε μόνο μια ανάμνηση.

alexandra-xorozidou-6.jpg

facebook/chorozidou.alexandra

Η αλήθεια είναι ότι αποτελείτε μια ξεχωριστή περίπτωση πολύτεκνης μητέρας καθώς πέρα από τις σπουδές σας και τη συγγραφή βιβλίων, είστε και ιδιαίτερα ενεργή στα social media, δίνοντας χρήσιμες και απλές συμβουλές σε άλλες μητέρες μέσα από το blog σας. Πώς τα προλαβαίνετε όλα; Σας φτάνει το 24ωρο;

Εννοείται ότι δεν προλαβαίνω τα πάντα, αλλά προσπαθώ να ιεραρχώ τις ανάγκες της οικογένειας και τις δικές μου και να θέτω προτεραιότητες. Μια από τις ανάγκες που νιώθω είναι και το μοίρασμα της εμπειρίας και της γνώσης μου με άλλες μητέρες, και χαίρομαι πολύ αυτή την αλληλεπίδραση που προκύπτει.

Τι σας λένε τα παιδιά σας για όσα έχετε καταφέρει ( σπουδές στη φιλοσοφική, συγγραφή βιβλίων, Positivity Coaching);

Χαίρονται και καμαρώνουν για τη μαμά τους. Μάλιστα οι μεγάλες κόρες μου με προτρέπουν να συνεχίσω με δύναμη τις σπουδές μου και την εργασία μου. Θέλω να αποτελώ ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά μου, και ιδιαιτέρως για τις κόρες μου, καθώς πιστεύω ότι οικογένεια και προσωπική ανάπτυξη της μητέρας πρέπει να συμπορεύονται. Αυτό μεταδίδω και στις γυναίκες που συνεργαζόμαστε στις ατομικές και ομαδικές συνεδρίες coaching.

alexandra-xorozidou-(3).jpg

facebook/chorozidou.alexandra

Αν έπρεπε να δώσετε μια συμβουλή στις γυναίκες που σκέφτονται ή καθυστερούν να αποκτήσουν παιδί, ποια θα ήταν αυτή;

Θα έλεγα ότι εφόσον έχουν βρει έναν σύζυγο που θέλουν να ζήσουν μαζί του για όλη την ζωή τους, που τον αγαπούν και τις αγαπά, να δεχτούν με ευγνωμοσύνη ένα μωρό που θα έρθει ως καρπός της αγάπης τους.

Από την άλλη, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί γιατί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ή γιατί δεν θέλουν να του στερήσουν κάτι. Ποια είναι η άποψή σας ως μητέρα 9 παιδιών;

Θεωρώ ότι τα παιδιά μαθαίνουν να χαίρονται με τα λίγα, καθώς δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο για τη ζωή τους τα υλικά αγαθά, αλλά η αγάπη και η στήριξη της οικογένειας. Και η αγάπη και το δέσιμο μεταξύ των αδελφών αποτελεί μεγάλο δώρο για τα παιδιά μας.

alexandra-xorozidou-(4).jpg

facebook/chorozidou.alexandra

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας μετά από μερικά χρόνια όταν και τα μικρότερα παιδιά θα έχουν πάρει τον δρόμο τους; Είναι κάτι που σας αγχώνει ή έχετε ήδη έτοιμα τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν με αγχώνει το μέλλον, γιατί είμαι πολυάσχολη ούτως ή άλλως και βρίσκω πράγματα να ασχολούμαι (η εργασία μου ως Life Coach, σπουδές κλπ).Πιθανόν να υπάρχουν και εγγόνια που με χαρά θα φροντίζω. Εύχομαι μόνο να είμαστε όλοι γεροί και αγαπημένοι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved