Κυριακή των Βαΐων: Τα ήθη, τα έθιμα και δραστηριότητες για τα παιδιά

Τι είναι τα «βαγιοχτυπήματα» και γιατί τρώμε ψάρι ενώ διανύουμε την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής;

Κυριακή των Βαΐων: Τα ήθη, τα έθιμα και δραστηριότητες για τα παιδιά
Bigstock

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς…έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστάνοντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντικά γινόνταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία.

Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά. Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους. Και σήμερα ακόμα όλες οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα ή βάγια.

Κυριακή των Βαΐων: Έθιμα και παραδόσεις

Τα «βαγιοχτυπήματα»

Τα παλιότερα χρόνια τα βάγια τα προμήθευαν πρώτα στα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο στις νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους. Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.

Τα «βαγιοχτυπήματα» σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: «Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα».

Σε άλλες περιοχές ακουμπούσαν τις έγκυες με βάγια, ώστε να είναι ανώδυνος ο τοκετός ενώ σε ορισμένα χωριά, τα νεαρά κορίτσια έκαναν στεφάνια από τα βάγια που τους τα έδινε ο παππάς στην εκκλησία και τα έριχναν στο ρέμα. Η κοπέλα της οποίας το στεφάνι θα έφτανε πρώτο στη ρεματιά, θα φιλοξενούσε τα υπόλοιπα κορίτσια σπίτι της για να χορέψουν και να τραγουδήσουν.

kuriaki_ton_vaion_duo.jpg

Κυριακή των Βαΐων: Γνωρίζετε γιατί τρώμε ψάρι;

Τη σημερινή ημέρα, παραδοσιακά, τρώμε ψάριπαρότι διανύουμε την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής.Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο χαρμόσυνος χαρακτήρας της ημέρας αυτής οδήγησε στην καθιέρωση να τρώμε ψάρι, πριν εισέλθουμε στην αυστηρότατη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Μάλιστα, υπήρχε και ένα παλιό τραγούδι, που έλεγε: «Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό»!

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Δραστηριότητες για παιδιά

Κι αφού εξηγήσατε στα παιδιά τη σημασία της Κυριακής των Βαΐων, μπορείτε να περάσετε τη μέρα σας επιλέγοντας μία από τις ακόλουθες δραστηριότητες.

  • Φτιάξτε με τα παιδιά σταυρούς από βάγια
  • Ζητήστε να ζωγραφίσουν την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
jpg.jpg

πηγή: https://blogs.sch.gr/nipstef/2020/04/12/kyriaki-ton-vaion/

  • Παρακολουθείστε μια ταινία με θέμα την Κυριακή των Βαΐων.

  • Παίξτε κάρτες λογικής ακολουθίας με την ιστορία του Πάσχα

Θα τις βρείτε εδώ.

Με πληροφορίες από ekklisiaonline.gr,

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved