Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών»

Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα σε συνέντευξή της στο Mothersblog.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μιλά για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλειφθεί η ανισότητα των γυναικών και παράλληλα παροτρύνει τις γυναίκες να μην αφήνουν κανέναν και τίποτα να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά τους.

Νίκη Παπανικολάου
Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών»

Η Μαρία Αλεξάνδρα - Κεφάλα, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, είναι η νεότερη γυναίκα από τις συνολικά 15 που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Αν μη τι άλλο, αποτελεί άξιο λόγου ως γεγονός, καθώς οι γυναίκες -και - στη χώρα μας εξακολουθούν να κατέχουν λιγότερες εκτελεστικές θέσεις εργασίας.

Η ίδια εμφανίζεται αισιόδοξη λέγοντας - στη συνέντευξή της στο Mothersblog.gr -, ότι έχουν γίνει βήματα προόδου όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων, απομένουν όμως να γίνουν πολλά. Όπως υποστηρίζει «οφείλουμε ως πολιτεία να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας που θα επιτρέπει στις γυναίκες να συνδυάσουν εργασία και οικογένεια».

Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: να δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν οικογένεια χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες ή να συμβιβαστούν με κάτι λιγότερο.

«Με τα ευέλικτα ωράρια εργασίας, την αύξηση του επιδόματος γέννησης, την αύξηση του επιδόματος παιδιού, την επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, την άδεια πατρότητας –για πρώτη φορά- και επιδοτούμενες γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, καταφέρνουμε ως πολιτεία να ενισχύσουμε αυτήν την ανάγκη του πολλαπλού ρόλου της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας», εξηγεί η υφυπουργός.

Οι εργαζόμενες μητέρες, ωστόσο, γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι στην πράξη να υπάρξει ισορροπία και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Γι΄αυτό και η κυρία Κεφάλα σπεύδει να τονίζει πώς «η στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας είναι μία διαρκής διαδικασία που δεν σταματά στη γέννηση του παιδιού.Ο πιλοτικός θεσμός των «Νταντάδων της Γειτονιάς», τα όλο και περισσότερα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί εκτός, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρων STEM, είναι πρωτοβουλίες διευκόλυνσης της εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.Και βέβαια, αυτό θα ενισχυθεί και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, τον προσεχή Μάιο».

Η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αναφέρεται επίσης στην υπογεννητικότητα καθώς και στην ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών στέλνοντας το μήνυμα « καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Καμία δεν πρέπει να φοβάται».

Προτεραιότητά μας είναι να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να τις στηρίξουμε, να μπουν στην αγορά εργασίας, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα κι ας ξεκινήσουμε με ένα σχόλιό σας σχετικά με το αν πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει σημαντικά πράγματα όσον αφορά τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε αν τα βήματα προόδου που έχει κάνει η κοινωνία μας για την εξάλειψη των διακρίσεων, την ίση αντιμετώπιση και τις ίσες ευκαιρίες είναι αποδοτικά, για να νιώθουμε πως βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση.

Οι γυναίκες σήμερα, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε! Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να διεκδικούμε και να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία, σε ποικίλους ρόλους.

Η θέση της γυναίκας λοιπόν, στη σύγχρονη κοινωνία έχει σίγουρα αλλάξει. Παρά τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουν γίνει βήματα προόδου προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά.

Ως πολιτεία, είμαστε εδώ, παρούσες και παρόντες, για να συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειές μας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

alexandra-kefala2.jpg

Είστε από τις νεότερες ηλικιακά γυναίκες της Κυβέρνησης και μεταξύ των αρμοδιοτήτων σας είναι η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτούς τους τομείς και τι θα αναμένουμε το προσεχές διάστημα;

Είχα την τιμή, σε νεαρή ηλικία, να με εμπιστευτούν οι πολίτες των Ιωαννίνων για να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή. Από το 2019 λοιπόν, είμαι Βουλευτής Ιωαννίνων και από τον Ιούνιο του 2023, έχω την τιμή να διατελώ Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας.

Προτεραιότητά μας είναι να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να τις στηρίξουμε, να μπουν στην αγορά εργασίας, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να διεκδικούν με ίδιους όρους την επαγγελματική τους πορεία και ανέλιξη.

Θέλουμε μία κοινωνία συμπεριληπτική, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Και σε αυτό χρειαζόμαστε τη συμμετοχή και των ανδρών. Δεν είναι πόλεμος των φύλων αλλά ένας καθημερινός αγώνας διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνύπαρξης και σύνθεσης χαρακτηριστικών που εξελίσσουν την κοινωνία και την οικονομία.

Με τη συνεργασία όλων, πολιτείας – αυτοδιοίκησης – κοινωνίας των πολιτών, θέλουμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών και δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και με συναρμόδια υπουργεία.

Η ισότητα απαιτεί οριζόντιες πολιτικές και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν, κατά τη γνώμη σας, οι προκαταλήψεις και οι ανισότητες που βιώνει το γυναικείο κοινό;

Με υπομονή, επιμονή και σχέδιο! Πρόκειται για μία συνθήκη με την οποία η σύγχρονη γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη τόσο στο οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον, όσο και στο εργασιακό.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες σήμερα, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα για την εξάλειψη των ανισοτήτων, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των προκαταλήψεων.

Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ακόμη και τα αυτονόητα. Ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού.Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος άλλωστε, είναι εκείνο που κάθε πολίτης θα μπορεί να στέκεται στα πόδια του, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στερεοτυπικές αντιλήψεις, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.Ένα ισχυρό κράτος, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, είτε αυτές αφορούν στην εργασία, είτε στην υγεία και την εκπαίδευση.

Και θέλω να τονίσω τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης, γιατί μέσα από αυτήν μπορούμε και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν την αλλαγή μοντέλου αντίληψης. Να επενδύσουμε στα παιδιά, τη νέα γενιά.

alexandra-kefala3.jpeg

Η πλειοψηφία των γυναικών προσπαθεί να ισορροπήσει καριέρα και μητρότητα, ωστόσο, συχνά θα πρέπει να επιλέξει το ένα από τα δύο. Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η χρυσή τομή ώστε οι γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια να μην εγκαταλείπουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες;

Η εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε και ως Υπουργείο –αν θέλετε- προκειμένου να βοηθήσουμε και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Πώς θα λυθεί αυτό; Με ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Οφείλουμε ως πολιτεία να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας που θα επιτρέπει στις γυναίκες να συνδυάσουν εργασία και οικογένεια.

Οφείλουμε να δώσουμε στα νέα ζευγάρια την απαιτούμενη και έμπρακτη στήριξη μας.

Η Κυβέρνησή μας, έχει θέσει ισχυρά θεμέλια προκειμένου να κινητροδοτήσει τις νέες γυναίκες να συνδυάσουν καριέρα και μητρότητα.

Με πρωτοβουλίες όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, αύξηση του επιδόματος γέννησης, αύξηση του επιδόματος παιδιού, επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, η άδεια πατρότητας –για πρώτη φορά- και επιδοτούμενες γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, καταφέρνουμε ως πολιτεία να ενισχύσουμε αυτήν την ανάγκη του πολλαπλού ρόλου της σύγχρονης εργαζόμενης μητέρας.

Φυσικά, οι ενέργειές μας δεν σταματούν εδώ. Η στήριξη της οικογένειες και της μητρότητας είναι μία διαρκής διαδικασία που δεν σταματά στη γέννηση του παιδιού.

Ο πιλοτικός θεσμός των «Νταντάδων της Γειτονιάς», τα όλο και περισσότερα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί εκτός, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Κέντρων STEM, είναι πρωτοβουλίες διευκόλυνσης της εργασίας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Και βέβαια, αυτό θα ενισχυθεί και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, τον προσεχή Μάιο.

1709647328630-992914168-alexandra-kefala3.jpg

Να σταθούμε λίγο στο πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Από την Κυβέρνηση έχουν ανακοινωθεί ορισμένα μέτρα στήριξης των γυναικών και των οικογενειών. Εκτιμάτε ότι αποτελούν μία τονωτική ένεση;

Οι γυναίκες σήμερα, νιώθουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για οικονομική ανεξαρτησία, κάνουν σπουδαία βήματα στο επιχειρείν και διαπρέπουν σε διάφορους τομείς, αφήνοντας για αργότερα τη δημιουργία οικογένειας.

Η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να δώσει στις γυναίκες, την επιλογή, μέσω της επέκτασης του ορίου ηλικίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Παράλληλα, και εκτός αυτών που σας προανέφερα, οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση για τη στήριξη των οικογενειών και της νέας εργαζόμενης μητέρας καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της καθημερινότητας.

Έχουμε ενισχύσει τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα από 1.600 δημοτικά σχολεία, διανέμοντας καθημερινά πάνω από 200.000 γεύματα. Αυξήσαμε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, ενώ μειώσαμε τον Φ.Π.Α. για τα είδη βρεφικής ηλικίας. Μέσα από προγράμματα όπως «Σπίτι Μου», «Κάλυψη» «Στέγαση και Εργασία», δίνουμε τη δυνατότητα στα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν φθηνή στέγη και να δημιουργήσουν την οικογένειά τους, επενδύοντας στο δικό τους σπίτι.

Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να στηρίξουν έμπρακτα τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια και να ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν τη δική τους και μάλιστα, σε μικρότερη ηλικία.

Είμαστε αταλάντευτα δίπλα στις ανάγκες τους, ξέρουμε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους και εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα αυτών.

Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη. Καμία δεν πρέπει να φοβάται

'Ενα εξίσου σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα είναι αυτό της βίας κατά των γυναικών. Προφανώς και πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου εμπλέκονται πολλοί φορείς, ωστόσο, από πλευράς του δικού σας υπουργείου ποια περαιτέρω μέτρα πρόκειται να ληφθούν;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζει την σύγχρονη κοινωνία μας είναι η βία κατά των γυναικών. Από το εργασιακό bullying, την ενδοοικογενειακή βία, τη σωματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι και τη γυναικοκτονία. Και θέλω, μέσα από το βήμα που μου δίνετε σήμερα να πω σε όλες τις γυναίκες που μας διαβάζουν ότι καμία δεν είναι μόνη. Καμία δεν πρέπει να φοβάται. Το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει όλες εκείνες τις γυναίκες που έχουν ανάγκη. Στη χώρα μας υπάρχουν 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 20 ξενώνες, όπου φιλοξενούνται γυναίκες-θύματα βίας, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για τα παιδιά τους.

Αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο τεχνολογικό μέσο, δίνεται πλέον και η δυνατότητα σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες, με το πάτημα ενός κουμπιού (panic button), να ειδοποιήσουν την Αστυνομία, ενώ λειτουργεί 24ωρη γραμμή SOS στο 15900 και δωρεάν νομική υποστήριξη.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με στελέχωση των σχολικών δομών από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 73 επιτελικά τμήματα και 18 επιχειρησιακά γραφεία στην ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπισή της ενδοοικογενειακής βίας.

Και μην ξεχνάμε, την αυστηροποίηση των ποινών στον Νέο Ποινικό Κώδικα, ως αποτρεπτικό μέσο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, που ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης και περιορίζει το αίσθημα της ατιμωρησίας.

alexandra-kefala4.jpg

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει ως Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας;

Αντιλαμβανόμενη την τεράστια ευθύνη που μου έχει ανατεθεί, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόοδο της κοινωνίας μας, την ενδυνάμωση των γυναικών, την ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας και την εξάλειψη ανισοτήτων και διακρίσεων. Πιστεύω στις δυνατότητες της κοινωνίας μας, πιστεύω στους ανθρώπους της και είμαι βέβαιη πως μέσα από την κοινωνική συνοχή θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον που αξίζει σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Προσηλωμένη λοιπόν, σε αυτούς τους στόχους και φυσικά, στο έργο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδιώκω να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου για μία κοινωνία συνεκτική, που σέβεται και στηρίζεται στη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα των ανθρώπων, χωρίς καμία σκιά.

Η ιστορία έχει αποδείξει πως οι γυναίκες τα καταφέρνουμε. Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση της καθημερινότητας

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει πει ότι η πρόοδος, σε παγκόσμιο επίπεδο για τα δικαιώματα των γυναικών «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας». Ποια είναι η άποψή σας και ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σήμερα στις γυναίκες;

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύει περίτρανα τα όσα έχουμε συζητήσει σήμερα. Την ανάγκη για σοβαρή αναθεώρηση –σε παγκόσμιο επίπεδο- αναφορικά με την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Και παρόλο που υπάρχει σαφής πρόοδος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εξέλιξη της κοινωνίας.

Σήμερα, λοιπόν, θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: Να μην αφήνουν κανέναν και τίποτα να μπαίνει εμπόδιο στα όνειρά τους. Να διεκδικούν, να επιμένουν, να υποστηρίζουν τις επιλογές και τα «θέλω» τους. Η ιστορία έχει αποδείξει πως οι γυναίκες τα καταφέρνουμε. Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση της καθημερινότητας. Και η σημερινή μέρα, είναι εδώ για να θυμίζει σε όλες μας ότι αξίζει να προσπαθούμε. Η φωνή κάθε γυναίκας ξεχωριστά, είναι δυνατή και είναι εκείνη που μπορεί να επηρεάσει θετικά την κοινωνία μας. Εύχομαι λοιπόν, χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, με την ελπίδα να έρθει η μέρα που δεν θα χρειάζεται να γιορτάζουμε για τα αυτονόητα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved