Ερχεται το εθνικό μητρώο για υποψήφιους ανάδοχους γονείς!

Δεκάδες παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα σε Ιδρύματα σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας έχουν γνωρίσει από τους πρώτους μήνες της γέννησής τους, την εγκατάλειψη, την απώλεια των γονιών τους, την κακοποίηση ή την παραμέληση.

Ερχεται το εθνικό μητρώο για υποψήφιους ανάδοχους γονείς!

Όλο και περισσότεροι γονείς απευθύνονται στα Ιδρύματα αυτά μιας και δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών τους, ενώ μέχρι στιγμής 190 παιδιά έχουν βρει εκεί στέγη και φροντίδα.

Και ενώ ο ρόλος των ιδρυμάτων παγκοσμίως είναι να παραμένουν εκεί προσωρινά τα παιδιά μέχρι να ενταχθούν σε ανάδοχες οικογένειες, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν γίνονται πολλές αναδοχές, αλλά ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο συγκεκριμένο περιβάλλον ξεπερνά τα 6 χρόνια τη στιγμή που το διεθνώς παραδεκτό χρονικό διάστημα δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.

Στον αντίποδα της κατάστασης αυτής, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό έντονο ενδιαφέρον από γονείς και οικογένειες για να αναλάβουν την αναδοχή κάποιου παιδιού. Ευαισθητοποιημένοι από τις συνέπειες της κρίσης που βιώνει με σκληρό τρόπο η παιδική ηλικία, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν ένα παιδί στο σπίτι τους για λίγες μέρες, ή για λίγους μήνες ή ακόμη και για πάντα με σκοπό την υιοθεσία.

«Την τάση αυτή και το σχετικό ενδιαφέρον διαπιστώνουν δομές κοινωνικής προστασίας που μας ενημερώνουν σχετικά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και προϊσταμένη του τμήματος κοινωνικής εργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ελένη Πατίδου.

Η ίδια γνωστοποιεί ότι, βάσει της σχετικής νομοθεσίας (ΦΕΚ 114 του 2009 και προεδρικό διάταγμα 86), προωθείται η δημιουργία εθνικού μητρώου στο οποίο θα καταγράφονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς και τα στοιχεία των παιδιών που θα εισαχθούν σε κάθε οικογένεια. Υπεύθυνος για το μητρώο αυτό είναι ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης που βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, τα ιδρύματα, τις εισαγγελίες και τους ιδιωτικούς φορείς παιδικής προστασίας.

Οι διαδικασίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Διευθύντρια Άννα Τομπουλίδου) στα τηλ. 2313 330358 και 356.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ανάδοχοι γονείς οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά και να τους παρέχουν πραγματική φροντίδα, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να διατηρήσουν επαφή με τη φυσική τους οικογένεια, εκτός αν υπάρχει άλλη πρόβλεψη από εισαγγελική ή δικαστική εντολή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved