Ιαπωνία: Αντιμέτωπα με ψυχιατρικά προβλήματα τα παιδιά που βίωσαν το τσουνάμι

Ψυχιατρικά προβλήματα αντιμετωπίζουν στην Ιαπωνία τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που επλήγησαν από το τσουνάμι το 2011.

Ιαπωνία: Αντιμέτωπα με ψυχιατρικά προβλήματα τα παιδιά που βίωσαν το τσουνάμι

Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Υγείας της χώρας, το 25,9% των παιδιών, ηλικίας από τριών ως πέντε ετών, εμφανίζει συμπτώματα όπως ίλιγγο, ναυτία και πονοκεφάλους με κάποια από αυτά να εμφανίζουν ανησυχητική συμπεριφορά όπως βίαια ξεσπάσματα ή κλείσιμο στον εαυτό τους.

Τα παιδιά αυτής της ηλικία, επηρεάστηκαν επειδή είδαν ένα τεράστιο κύμα να καλύπτει τα πάντα, είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν, έχασαν τους φίλους τους και αποχωρίστηκαν βίαια από τους γονείς τους.

Οι ερευνητές φοβούνται για τα παιδιά που δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που τους χρειάζεται διότι υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσουν πολύ χειρότερα προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους όπως αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες, που θα επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη και στις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα στις πληγείσες περιοχές είναι τριπλάσιος σε σχέση με παιδιά που ζουν σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, οι οποίες δεν επλήγησαν από την καταστροφή.

«Είναι γνωστό ότι τα παιδιά χρειάζονται (ψυχιατρική) βοήθεια αμέσως ύστερα από έναν καταστροφικό σεισμό, αλλά η μελέτη αυτή εκπονήθηκε ενάμιση χρόνο και πλέον μετά τον σεισμό κι αυτό είναι που με ανησυχεί», δήλωσε στην εφημερίδα η Μακίκο Οκουγιάμα του Εθνικού Κέντρου για την Υγεία και την Ανάπτυξη του Παιδιού, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη έγινε σε 178 παιδιά στις τρεις περισσότερο πληγείσες περιοχές από την καταστροφή, Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα, των οποίων οι γονείς ή οι κηδεμόνες συμφώνησαν να συνεργαστούν.

Περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον υποθαλάσσιο σεισμό των 9 βαθμών που προκάλεσε τσουνάμι και έπληξε την βορειοδυτική ακτή της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved