Εκθεση-σοκ: 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν έναν τουλάχιστον άνεργο-1 στους 3 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αφού πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει ακάλυπτοι ως προς τον κίνδυνο της ανεργίας.

Εκθεση-σοκ: 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν έναν τουλάχιστον άνεργο-1 στους 3 φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του

Οι αριθμοί σοκάρουν από μόνοι τους. Μόλις 4 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, ενώ 1 στους 3 ζει με το φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω των χρεών τα οποία δεν μπορεί να εξοφλήσει.

Συγκεκριμένα: Το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκατ. νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα άτομο άνεργο. Μόλις το 9,8% αυτού του ποσοστού παίρνει επίδομα ανεργίας.

Το 44,3% έχει οικονομικές οφειλές προς τις τράπεζες και 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκε να ρευστοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να καταφέρει να επιβιώσει.

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για όσους έχουν ακίνητα, μιας και οι πρόσφατοι νόμοι σχετικά με την φορολόγησή τους, έχουν βυθίσει τους ιδιοκτήτες τους στην απόγνωση. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται το υψηλό ποσοστό κατοχής ακίνητης περιουσίας από τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 86,7% κατέχει κάποιο ακίνητο. Το 28,1% των νοικοκυριών που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη στο ακίνητο που διαμένουν.

Ένα άλλο αποκαλυπτικό στοιχείο της έρευνας, είναι και η χαμηλή ποιότητα ζωής. Μόλις το 36,5% δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλής ποιότητας, μιας και υπολογίζει ακόμη και το 1 ευρώ στις αγορές του.

Το μόνο θετικό στοιχείο της έρευνας έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία. Μόλις το 55,8%, θα έδειχνε περισσότερη εμπιστοσύνη σε δημόσιο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Στην αντίπερα όχθη το 34,2% θα προτιμούσε ιδιωτικό.

Η συγκεκριμένη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την MARC A.E, έγινε την περίοδο του περασμένου Δεκέμβρη κα συμμετείχαν 1201 νοικοκυριά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved