Το tip της μαμάς: Τα λάθη που κάνετε και δεν κόβουν τα μαχαίρια

Αν τα μαχαίρια δεν είναι πλέον κοφτερά, να τι μπορεί να φταίει. 

Το tip της μαμάς: Τα λάθη που κάνετε και δεν κόβουν τα μαχαίρια
Γιατί τα μαχαίρια δεν είναι πλέον κοφτερά; Bigstock

Τα μαχαίρια λόγω της καθημερινής χρήσης παύουν να είναι κοφτερά. Φαίνεται όμως ότι και ορισμένα λάθη που κάνετε όταν τα χρησιμοποιείτε μειώνουν αισθητά την αποτελεσματικότητά τους.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά:

Κόβετε σε λάθος επιφάνειες

Είναι σημαντικό να κόβετε με το μαχαίρι σε ξύλινες επιφάνειες κοπής, κι όχι σε πιο άκαμπτες όπως αυτές από μάρμαρο ή γρανίτη που προκαλούν φθορά στη λεπίδα.

«Ξύνετε» τα μαχαίρια στο ξύλο κοπής

Το να χρησιμοποιείτε τη λεπίδα του μαχαιριού στο ξύλο κοπής ως σπάτουλα για να μαζέψετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή κάθε είδους μυρωδικών είναι μια πρακτική λύση ωστόσο καταστρέφει το μαχαίρι. Ειδικότερα, παραμορφώσει την ευθυγράμμιση της λεπίδας, με αποτέλεσμα το μαχαίρι να μην κόβει καλά.

akonisma-maxairi.jpg

Χρησιμοποιείτε το μαχαίρι για να τεμαχίσετε κρέας με κόκκαλο

Για να κόψετε κομμάτια κρέας με κόκκαλο καλό είναι να έχετε το κατάλληλο μαχαίρι κι όχι αυτό που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Τα κόκαλα θα θαμπώσουν τη λεπίδα με αποτέλεσμα μετά από μερικές χρήσεις το μαχαίρι να θέλει ακόνισμα.

Βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα περισσότερα μαχαίρια δεν πλένονται στο πλυντήριο. Η πίεση του νερού, το απορρυπαντικό αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις λεπίδες των μαχαιριών κάνοντας τες λιγότερο αιχμηρές. Η καλύτερη λύση είναι να πλένετε τα μαχαίρια και στη συνέχεια να τα σκουπίζετε καλά.

Μαχαίρια για πολλές χρήσεις

Από το κόψιμο κουτιών μέχρι το ξεβίδωμα μιας βίδας, η χρήση μαχαιριών για εργασίες που δεν είναι φτιαγμένα είναι λογικό να επηρεάζουν τις λεπίδες. Μια πρακτική λύση είναι να έχετε μερικά μαχαίρια αποκλειστικά για κόψιμο και ένα για πιο πρακτικές εργασίες.

Με πληροφορίες από το allrecipes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved