Το tip της μαμάς: Τι να κάνετε τα λαχανικά που χαλάνε εύκολα

Περιορίστε τη σπατάλη τροφίμων, αποθηκεύοντας έξυπνα τα λαχανικά σας.

Το tip της μαμάς: Τι να κάνετε τα λαχανικά που χαλάνε εύκολα
Καλό είναι να μην πλένετε τα λαχανικά παρά μόνο αν τα καταναλώσετε άμεσα. Bigstock

Από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων είναι να τα αποθηκεύετε σωστά.

Ειδικά τα λαχανικά και τα μυρωδικά που είναι πιο ευαίσθητα και χαλάνε εύκολα καλό είναι να αγοράζετε ποσότητες που ξέρετε ότι θα καταναλώσετε εντός εβδομάδας.

Αποθήκευση στο ψυγείο

Η υπερβολική υγρασία κάνει τα λαχανικά να χαλάνε σχετικά γρήγορα. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να μη τα πλένετε παρά μόνο αν τα καταναλώσετε άμεσα.

Επίσης, για να περιορίσετε την εμφάνιση υγρασίας μπορείτε να τυλίξετε τα λαχανικά με χαρτί κουζίνας και να τα αποθηκεύσετε σε σακούλα που έχετε αφαιρέσει τον αέρα.

Η μακροζωία των λαχανικών ωστόσο, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την ανθεκτικότητα τους (π.χ. το λάχανο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το μαρούλι).

laxanika-duskoiliotita.jpg

Κατάψυξη

Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων και να μη πετάτε τα λαχανικά όπως το καρότο, το μπρόκολο, το σπανάκι, τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, είναι να τα βάζετε στην κατάψυξη.

Κόψτε τα σε κομμάτια, αποθηκεύστε τα σε σακουλάκια ( μη ξεχνάτε να αφαιρείτε τον αέρα), και πριν τα βάλετε στην κατάψυξη, γράψτε την ημερομηνία για να θυμάστε πότε τα καταψύξατε.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα μυρωδικά ( σέλινο, μαϊντανό) . Αφού τα πλύνετε και στεγνώσουν, τα ψιλοκόβετε και τα βάζετε σε διάφανα σακουλάκια. Εναλλακτικά, φτιάξτε παγάκια με τα μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο και κάθε φορά που μαγειρεύετε προσθέστε την ποσότητα που επιθυμείτε.

Με πληροφορίες από τους nytimes.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved