Γενιά χωρίς αύριο-Νέοι αποκλεισμένοι από εκπαίδευση και δουλειά

Η οικονομική κρίση και η ανεργία που έχει χτυπήσει «κόκκινο», κάνει τους νέους να απογοητεύονται ακόμη περισσότερο, μιας και δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Γενιά χωρίς αύριο-Νέοι αποκλεισμένοι από εκπαίδευση και δουλειά

Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΣΕ, σε συνεργασία με την GPO και το ΙΤΕ, που δημοσιεύτηκε στο Έθνος, έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που σοκάρουν.

Πάνω από το 50% είναι ο αριθμός των νέων ως 24 ετών που δεν έχουν δουλειά και βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος, σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή, το 16,9% των νέων της Ελλάδας ανήκουν στους λεγόμενους ΝΕΕΤs (young people not in education, employment or training), όπως ορίζονται διεθνώς οι «αποκλεισμένοι» από την εκπαίδευση και την εργασία. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί δραματικά κατά 50% στις ηλικίες 15-24, την περίοδο της κρίσης.

Στους «αποκλεισμένους» περισσότερες είναι γυναίκες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των «αποκλεισμένων» υπάρχουν και άνθρωποι με πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Το ποσοστό μάλιστα είναι 28,4%.

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν εργαστεί στο παρελθόν, κυρίως σε εποχική απασχόληση, αλλά ένα μεγάλο μέρος έχασε τη δουλειά του λόγω της κρίσης και των περικοπών.

Πώς ζουν οι «αποκλεισμένοι» νέοι; Όπως έδειξε η έρευνα οι γονείς τους είναι η κύρια πηγή εσόδων τους. Το 54,6% ζει καθημερινά με το άγχος ενώ το 31,7% ζει μέσα στην απελπισία. Το 56,8% μάλιστα, σκέφτεται σοβαρά τη λύση της μετανάστευσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved